Türkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliAdayların kariyer hedeflerini doğrultusunda kendileri için doğru üniversiteyi bulmak için detaylı araştırma yapmalarını öneriyorum. Doğru ve mutlu bir kariyer için üç ana unsurun kesişmesi gerekir: İlk olarak adayın hedefleri, ikincisi sahip olduğu varlıklar ile yetkinlikler ve son olarak dünyanın gittiği yön ve hayatın gerçekleri.
#Konuk YazarıİTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, eski binalardan karot alınmadan ölçüm yapıldığı zaman betonun kalite sertliğinin değil, karbonatlaşma sertliğinin ölçüldüğünü ve yanıltıcı sonuçlar çıkabileceğini ifade etti.
#İTÜTürkiye’nin duayen mimarlarından Doğan Tekeli ile hem dertleştik hem de yeniden yıkımların yaşanmaması için neler yapılabileceğini konuştuk. 70 yılı geçen mesleki hayatında 120’den fazla yapıya imza atmış olan Tekeli, “Benim gözlemim deprem bölgelerinde binaların çok hızlı ve alelade yapılmış olduğu” diyor ve ekliyor: “Dikkatli olunması gereken onay süreci çok hızlı ilerlemiş. Beton kalitesinin nasıl olduğu yıkık bina görüntülerine bakınca hemen anlaşılıyor; bütün demirler açıkta, sulanmamış, ya çimentosu az ya iyi karıştırılmamış…”
#Doğan TekeliİTÜ’nün inşaat, jeoloji, jeofizik mühendislikleriyle mimarlık fakültesindeki biliminsanları Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin ön rapor yayınladı. Raporda depremin yarattığı büyük yıkımın beş ana nedeni sıralandı: Bina yaşı, zeminin yetersiz taşıma kapasitesi, yönetmeliklere uyulmaması, malzemelerin kalitesizliği, bitişik binalarda kat uyumsuzluğu.
#DepremYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 45 ülkeden bin 543 önde gelen üniversiteyi inceleyerek Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’yi yayınladı. 5 farklı ana alanda yapılan sıralamalarda; Sanat ve Beşeri Bilimler'de en iyi Türk Üniversitesi Boğaziçi olurken, ODTÜ Doğa ve Sosyal Bilimlerde birinci oldu. Mühendislik alanında da ilk sırayı İTÜ ile paylaştı.
#Quacquarelli SymondsYemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal, nam-ı diğer ‘Sahrap Abla’ ile buluştuk… Babasının memuriyeti sebebiyle çocukluğunu birçok şehirde geçiren Soysal, 6 yaşından itibaren ‘yöresel lezzetler’ tadımı yapabilme imkanı bulmuş. ODTÜ Kimya mezunu… 20 sene profesyonel hayattan sonra bir ‘espri’ üzerine yemek programcılığına başlamış. Bugünden geriye bakınca, “Kimyayı yemekçi olmak için okumuşum, gözlerimi kapayana kadar bu işi yapmak istiyorum” diyor.
#Sahrap SoysalTürk siyasi tarihinde önemli bir yere sahip ‘Milli Görüş Hareketi’nin kurucularından Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, dün 86 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs tedavisi gören Asiltürk’ün vefatı için, “Siyasi tarihimizin önemli isimlerinden, çok kıymetli ağabeyimiz Sayın Oğuzhan Asiltürk’e Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” dedi. Asiltürk’ün cenaze töreni bugün.
#Oğuzhan Asiltürkİstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılını başarıyla tamamlayan öğrenciler iki sevinci bir arada yaşadı. Hem uzaktan Eğitim nedeniyle uzun süredir ayrı kaldıkları okul ve arkadaşlarıyla son bir kez yeniden bir araya geldiler hem de mezuniyet diplomalarını aldılar.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiBilgiye ulaşmanın her geçen gün biraz daha kolaylaştığı çağımızda insanlar arasındaki farkın bilgileri ile iradeleri arasındaki bağlantıdan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü sınırsız bilgi ve iletişim olanakları bireyi çıkmaza sürükler, birey doğru olanı seçmek konusunda da çoğu zaman kişilerin yahut grupların etkisi altında kalır.
#Prof. Dr. Nesrin KARACAKamuoyu son dönemde bazı şehir ve kasabalarda yöreyi temsilen yaptırılmış ‘heykel’leri tartışıyor. Sosyal medyada ‘heykel terörü’ yorumuyla anılan bu çalışmalara ciddi tepkiler de var. Temel estetik kaygılardan bile çok uzak, adeta üç boyutlu karikatürleri andıran bu ‘eserleri’ yapan ustalar ve firmalarla konuştuk. Ancak hiçbir heykel için “Bunu biz yaptık” diyen çıkmadı.
#GazetehaberleriBeklenen büyük İstanbul depremi için yapılan araştırmalara göre 2024’e kadar Marmara’da deprem olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirten Dr. Ömer Fatih Sak tedirgin eden son dakika deprem açıklaması yaptı. Olası bir depremin büyüklüğünün ise 7.2 ila 7.6 arasında tahmin edildiğini ve 5.8’lik deprem ile arasındaki enerji farkının bin kat fazla olacağını kaydetti.
#HaberBeklenen büyük İstanbul depremi için yapılan son dakika araştırmalara göre 2024’e kadar Marmara’da deprem olma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirten Dr. Ömer Fatih Sak korkutan bir açıklamada bulundu. Sak, açıklamasında olası bir depremin büyüklüğünün ise 7.2 ila 7.6 arasında tahmin edildiğini ve 5.8’lik deprem ile arasındaki enerji farkının bin kat fazla olacağını kaydetti.
#İstanbul DepremiİTÜ Öğretim üyeleri, Elazığ'da meydana gelen ve çevre illeri etkileyen depreme ilişkin Elazığ ve Malatya'da yaptıkları saha çalışmalarını, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Rektörlük Binasında düzenledikleri bir basın toplantısı ile değerlendirdi.
#ElazığMEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, marangoz bir babanın, ev hanımı bir annenin çocuğu olarak Rize’nin Pazar ilçesi Sivritepe köyünde doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi burada okudu. 1987’de İTÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümünü sınıf birincisi olarak bitirdi. İTÜ’de çeşitli yönetim kademelerinin ardından en genç rektörlerden biri oldu.
#Mef ÜniversitesiKadir Has Üniversitesi tarafından, merhum Kadir Has’ın ismini yaşatmak üzere verilen ödüllerin sahipleri bugün açıklanacak. Kadir Has’ın vefatının 12. yıldönümünde Nuri Has, Can Has ve Rektör Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz’in vereceği ödüller ‘Üstün Başarı Ödülü’ ve ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ adlarını taşıyor.
#Kadir Has Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Robotik Kulübü Otonom Su Altı Aracı (Autonomous Underwater Vehicle - AUV) Takımı, ülkenin gelişen yerli ve milli teknolojisine katkı sağlamak ve savunma sanayine destek olmak amacıyla tasarladıkları otonom su altı aracıyla Türkiye'yi uluslararası arenada temsil edecek.
#Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi'nde engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yapılanlar o kadar güzel ki… İzmir Çiğli'deki "Dijital hastane"nin konforunu ve verilen sağlık hizmetlerini okuyunca şaşırmayın... Kastamonu Üniversitesi'nde bir öğretim üyesi güneş enerjisiyle çalışan 'çapa makinesi'ni 3D teknolojisi ile üretti. Buyrun iyi haberlere:
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) engellilerin hayatını kolaylaştıracak önemli adımlar atılıyor. Engellilere yönelik gerçekleştirilen Sesli Adımlar, Evrensel Tekstil Merkezi, Engelsiz ve Yaya Dostu Kaldırımlar gibi projelere son olarak İTÜ’lü öğrencilerin 3 boyutlu yazıcıyla ürettikleri biyonik el çalışması eklendi.
#İtü