Buğdayda Çukurovalı üretici taban fiyat bekliyor. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, buğday taban fiyatının en az 9.5-10 lira olması gerektiğini açıkladı. Çukurova’da buğday üretim maliyetinin kiloda 8 lirayı bulduğu belirtiliyor. Bu bakımdan Barut, “Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat 9.5 ile 10 lira arasında olmalıdır. Aksi durumda verilecek düşük fiyatlar buğday üreticisini çok zor duruma sokacaktır” dedi.
#BuğdaySon dönemlerde artan girdi fiyatları ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi sebepler zor durumda kalan çiftçiler için yeni seçeneklerin masada olduğu öğrenildi. Tarım Bakanlığı’nda yaşanan değişimin ardından başlayan çalışmalara göre, garanti alım modeli arttırılacak. Bölgesel üretim planı geliştirilecek. Süt Kurulu daha sık toplanacak. Ayrıca girdi fiyatlarına karşı yeni destekler de gündeme gelecek.
#TarımGıda enflasyonunun yüzde 30’a dayanması üzerine temel gıda ürünleri fiyatlarındaki artışın önüne geçmek üzere arpa, buğday, mısır, yulaf, nohut, mercimek ithalatından alınan gümrük vergileri yılbaşına kadar sıfırlandı. Kahve ithalatından alınan vergide ise indirime gidildi. Sektör uzmanları, ithalatın yerli üreticiyi, çiftçiyi olumsuz etkilemeyeceğini un, yem, yumurta üretimini rahatlatacağını, fiyat artışlarının frenleneceğini ifade ediyor.
#GazetehaberleriIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik üç önemli açıklama yaptı. Yeni bir çalışma içinde olduklarını belirten Fakıbaba, 2,5 - 3 yıl içinde et ithal eden bir ülke olmayacaklarını belirtti. Fakıbaba, üreticiyi tefeciye mahkum etmeyeceklerini, yılda iki kez destek vereceklerini belirtirken, buğday ithal edilmediğini de söyledi.
#İthal EtTARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, iç piyasada yenmesi ve kullanılması için değil, sanayicinin işleyip dışarıya satması için buğday ithal edildiğini belirterek, "Bu çok istismar edilen bir konu. Çıkıp da ’Türkiye buğday bile ithal ediyor’ dendiğinde çok infazsızca yanlış bilgilendirme olmuş oluyor" dedi. Eker süt fiyatlarının daha fazla düşmemesi için tedbirler aldıklarını da açıkladı.
Efes Grubu, 38 yıl sonra ikinci markayı Gusta Buğday Birası olarak yarattı. Türk bira pazarının geliştiğini düşünen Efes, gurme tatlar arayan tüketiciler için Türkiye’nin ilk buğday birası Gusta’yı piyasaya çıkardı. Efes, yakın gelecekte aromalı biralar da üretecek.
Büyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük Şehir