İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmaksızın da hâkim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır. (Medeni Kanun m.182/2)
#İştirak Nafakası NedirEvliliğin sona ermesiyle birlikte eşlerin ekonomik hayatlarında da bir değişiklik olacağı bir gerçektir. Kanunumuz boşanma sonrası maddi durumunda azalma olan veya herhangi bir geliri olmayan tarafa, diğer eş tarafından bir nafaka verilmesini öngörmüştür. Verilecek olan nafakaya boşanma sırasında tedbir nafakası, boşanma sonrasında ise yoksulluk nafakası denir ve yoksulluk nafakası herhangi bir süreye tabi tutulmamıştır.
#EbeveynkanunuhakveyasalarHer yıl binlerce çift boşanıyor. Nafaka, çocukların velayeti, mal paylaşımı gündeme geliyor. Avukat Ayşe Esra Çetin kadınların hem evlilik içinde hem de boşanma söz konusu olduğunda haklarını bilmediklerini söylüyor. Kadınların yaşadığı çaresizliği gören Çetin takip ettiği davalar dışında ihtiyaç duyan kadınlara sosyal medya üzerinden yol göstermeye çalışıyor. Çetin gözlemlerini anlattı.
#BoşanmaNafaka nedir? Kimler hangi durumlarda nafaka talep edebilir? Nafaka kararı geri alınabilir mi? Nafaka borcu ödemeyen hapis cezası yatar mı? Kaç çeşit nafaka türü vardır? Avukat Aslı Doğanay nafaka ile ilgili soruları cevaplıyor.
#Htvuzmanasor