Türkbükü’ndeki Maçakızı Hotel’de düzenlenen Med Bodrum festivali, dünyaca ünlü şefleri ağırladı. Daha önce bu tip festivallerde kötü deneyimler yaşadığım için katılmakta tereddüt etmiştim. Ama iyi ki gitmişim, çünkü Bodrum’daki bu organizasyon uluslararası standartlarla kıyaslarsak bile gerçekten her şeyiyle mükemmeldi.
#Vedat Milorİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#KızıldenizBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara Deniziİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi'nde Kuruçeşme, Sarıyer ve Beykoz kıyılarında aşırı kirliliğin göstergesi binlerce denizanasını görüntüledi. Dr. Kesici, Marmara'da depremden sonraki en önemli ikinci tehlike olarak gösterdiği istilacı denizanalarının toplanması gerektiğini söyledi. Dr. Kesici, "Marmara Bölgesi'nin depremden sonra önlem alınması gereken en ciddi ve tehlikeli sorunu Marmara Denizi ve körfezin kirliliğidir. Ne yazık ki ülkemizin en kirli denizlerinin başında, iç deniz özelliğine sahip, çok hassas ve kırılgan ekosistemi bulunan Marmara Denizi geliyor" dedi.
#Marmara Deniziİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Hamsiİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Balon BalığıKızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#Hamsiİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#Akdenizİskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz’de yaşayan 'Synodus Randalli' isimli balık türünün Akdeniz'de ilk kez görüldüğünü söyledi. Turan ve ekibi, 'Kızıl lokum' adını verdikleri balığın, morfolojik ve genetik yapılarını üniversitede incelemeye aldı. Prof. Dr. Turan, "Bu türü Akdeniz'de İskenderun Körfezi girişinde bulduk. Bu tür, Türkiye denizleri ve tüm Akdeniz için çok yeni. Ekonomik olarak değerli bir tür olacağına inanıyoruz" diye konuştu.
#AkdenizAkdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor. Vatandaşın menüde ilgi gösterdiği balık hakkında konuşan Yener Savurkaç, "Lezzetli bir balık. Çipuraya yakın bir tadı var" diye konuştu.
#Aslan BalığıAkdeniz'e yerleşen istilacılar arasında eti yenilebilen tek tür olan aslan balığı, kilosu 500 liradan satılıyor. Vatandaşın menüde ilgi gösterdiği balık hakkında konuşan Yener Savurkaç, "Lezzetli bir balık. Çipuraya yakın bir tadı var" diye konuştu.
#ANTALYAKüresel ısınma hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine neden olurken bir kötü haber de Akdeniz’den geldi. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Akdeniz’in ortalama yüzey suyu sıcaklığının daha önce hiç görülmemiş bir seviye olan 28.4 dereceye çıktığını duyurdu ve uyardı: “Deniz yaşamı ciddi bir tehlike altında, alarm veriyor.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘Asya kaplan sivrisineği’ne karşı önemli mücadele başlatıldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde özel laboratuvarda uzmanlar, toplanan istilacı türlerden erkek cinslere ‘iyonize ışınlama’ yönetimi uygulayıp, kısırlaştırma çalışmalarına başladı. Prof. Dr. Mustafa Akıner, Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye’nin tüm sahil kesimine yayıldığını vurgularken, 'Bu bildiğimiz sinek türleri gibi değil. Vızıltısını duyduğumuz sivrisinek gibi değil, bunun sesini duymuyoruz. Aşırı agresif bir sivrisinek türü.' dedi.
#Asya Kaplan Sivrisineği‘Asya kaplan sivrisineği’ne karşı önemli mücadele başlatıldı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde özel laboratuvarda uzmanlar, toplanan istilacı türlerden erkek cinslere ‘iyonize ışınlama’ yönetimi uygulayıp, kısırlaştırma çalışmalarına başladı. Prof. Dr. Mustafa Akıner, Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye’nin tüm sahil kesimine yayıldığını vurgularken, 'Bu bildiğimiz sinek türleri gibi değil. Vızıltısını duyduğumuz sivrisinek gibi değil, bunun sesini duymuyoruz. Aşırı agresif bir sivrisinek türü.' dedi.
#SinekKaradeniz'de savunmasız küçük kuş türleri, sayıları gün geçtikçe artıp, özellikle kıyı şeritlerini istila eden martıların hedefi haline geliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, martıların popülasyonlarında kontrolsüz artış olduğuna dikkati çekerek, "Bir martı kendisinin yarı boyutunda olan bir kuşu bütün olarak yutabiliyor. Martıların bulundukları yerlerde ötücü kuşların sayısı çok azaldı; civarda kuş bırakmadılar. Popülasyonları anormal seviyelere ulaşmış durumda. Tedbir alınmalı" dedi.
#MartıSusuzluk nedeniyle geçen günlerde Fas’ta karpuz yetiştiriciliğine sınırlama getirildi. “Değişen hava koşulları kimi ürünlerin üretimini sınırlıyor, kimi ürünlerin ekim alanlarının değişmesine neden oluyor, birçok üründe de verim kaybına yol açıyor” diyen uzmanlar, tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. Türkiye’deki duruma yakından bakalım…
#Yücel SönmezTarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, denizlerde ve iç sulardaki balıkların korunması amacıyla 'kırmızı liste' projesi başlatıldı. Çalışma kapsamında tüm balık türlerinin nesillerinin tehdit veya tehlike altında olup olmadığı belirlenerek, buna göre liste oluşturulacak. Popülasyonu azalan tehdit altındaki balık türleri kırmızı listeye alınacak ve koruma tedbirleri geliştirilecek.
#BalıkTarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, denizlerde ve iç sulardaki balıkların korunması amacıyla 'kırmızı liste' projesi başlatıldı. Çalışma kapsamında tüm balık türlerinin nesillerinin tehdit veya tehlike altında olup olmadığı belirlenerek, buna göre liste oluşturulacak. Popülasyonu azalan tehdit altındaki balık türleri kırmızı listeye alınacak ve koruma tedbirleri geliştirilecek.
#Tarım Ve Orman Bakanlığıİsrail ve Yunanistan'dan bilim insanları, ilk olarak Kaş kıyılarında görülen ve tüm Doğu Akdeniz'i işgal ederek, Ege Denizi'nde de giderek artan istilacı deniz kestanelerinde, bir patojene bağlı kitlesel ölümler tespit etti. Yunanistan ve Türkiye'nin Akdeniz kıyıları boyunca 1000 kilometreden fazla alana yayıldığı belirlenen bu ölümlerin geçici olarak yararlı olabileceği, patojenin bulaşması halinde diğer deniz canlıları için yıkıcı sonuçlar doğurabileceği belirtildi.
#Doğu Akdeniz