Ramazana günler kaldı. Küçükten büyüğe bütün restoran ve lokantalarda iftar mönüleriyle ilgili hazırlıklar tamamlandı. Hürriyet sahaya çıktı, iftar mönüsü fiyatlarını araştırdı. Geçen yıla göre iftar faturası yüzde 100 civarında artmış durumda. Fiyatlar mekân, marka ve sunulan çeşitliliğe göre kişi başı 160 ila 3 bin 500 TL arasında değişiyor.
#RamazanKoronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından birçok tedbir devreye alındı. Turizm durdu, restoranlar, berberler kapandı. Sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başladı. İnsanların büyük bir çoğunluğu evden çalışma düzenine geçerken, zorunlu olmayan hallerde evden dışarıya çıkışlarda da büyük bir düşüş yaşandı. Peki, restoranlar ve lokantalar ne zaman açılacak? İşte, sektör yöneticilerinden bazı görüşler
#GazetehaberleriYaz sıcaklarında serinlemek için gazlı içecekleri sevmeyenlerin 1 numaralı tercihi limonata artık lüks oldu. Son zamlardan sonra kilogramı 9-10 liraya kadar yükselen limon dolaylı yoldan limonata fiyatlarını da etkiledi. Pastanelerde fiyatı 1.5 lira olan limonata 3 liraya kadar çıktı. İstanbul’da şu an limonatanın fiyatı 2 ila 10 lira arasında değişiyor!
Bodrum Maçakızı otelde bir lahmacun 39 liraya satılıyor. Yanında ayran içmek isteyen için hesap 50 liraya kadar çıkabiliyor. İstanbul'da ise lahmacunun fiyatı 3 lira ile 6 lira arasında değişiyor. İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, "İnsanlar neden 39 liraya lahmacun yer anlamıyorum" dedi.
Son dönemde kuru fasulyeye gelen zamlar esnafı isyan noktasına getirdi. Zam noktasında esnaf cephesinde bıçak kemiğe dayanmış durumda. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Nail Karabağlı esnafların kuru fasulye 'boykotu'nun son çare olarak masada durduğunu söyledi. Tarım Bakanlığı ise kuru fasulyeye zam haberlerini abartılı buluyor. Bakanlık il il kuru fasulye fiyatlarını açıkladı.
#Kuru Fasulyeİstanbul Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Köse, kuru fasulyeye gelen zam nedeniyle esnafın zor duruma düştüğünü söyledi. Köse, artış durmazsa fasulye yemeklerine yüzde 10 zam yapabileceklerini ifade etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Köse, fasulyenin 2 yıl önce 8 lira, 2013 yılında 12 lira, bugün ise 16-17 lira aralığında satıldığını belirtti. Köse, "Yüzde 50-59 gibi bir artış söz konusu. Esnafımız büyük sıkıntı içinde. Müşteri kaybından dolayı zam yapamaz hale geldi. İstanbul lokantacılar odası olarak, biz misafir kaybını önlemek için kesinlikle zam yapmayacağız. Diren kuru fasulye diyoruz. Zam yapmama kararı aldık. Fasulye sevenler zam yapmadığımıza emin olsunlar" diye konuştu. Sinan BİLGİLİ-İSTANBUL DHA
#Kuru FasülyeBayrampaşa'da, 2 bini aşkın işletmenin yer aldığı Mega Center kuru gıda halinde toptan et satışı yapılan işletmelerin bulunduğu bölümünde, et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı görüldü. İstanbul'daki birçok işletme ve kasabın et ürünü temin ettiği toptancılarda, çalışanların büyük bir kısmının ise bone, eldiven, önlük ya da çizme kullanmaması dikkat çekti. Mega Center İşletme Yönetimi Müdürü Kenan Yüzbaşı, "Yönetim olarak et satışı yapanlardan biz de şikayetçi ve rahatsızız. Sebebi de şu; burası yapılırken kuru gıda alım satım ve depolama yeri olarak yapılmış. Hem halk sağlığı açısından, hem temizlik açısından burada et satışı yapılması tamamen sağlıksız" dedi.
#Et HaliTürkiye, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından tek yürek olup kenetlendi. 85 milyon yardım etmek için seferber oldu. Depremzedeler için kimi giysi dikiyor, kimi ekmek yapıp gönderiyor. Çocuklar harçlıklarını bağışlarken, ‘Nene Hatunlar’ yardım malzemelerini sırtlarında taşıyor.
#DepremBodrum’da 300-400 liralara kadar çıkan lahmacun fiyatı şimdi de İstanbul’da tartışma konusu oldu. Bağcılar’da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet’te 40 lirayı buluyor. Kimi esnaf hile karışmadan ucuz lahmacun satılamayacağını söylerken, kimi de ilçelerine göre değişen işletme masraflarına dikkat çekti.
#LahmacunEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULİstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında, İstanbul Büyükşehir ve 39 İlçe Belediye Başkanları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle Dinamik Denetim Modeli Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yerlikaya toplantıda yaptığı konuşmada "Şehrimizi mavi kategoriye ulaştırmak için hep birlikte çalışıyoruz." dedi.
#İstanbul Valisi Ali YerlikayaAdana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, 15 yıl önce gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla tescil ettirdikleri Adana Kebabı'na, uluslararası olarak da coğrafi işaret almak için tescil başvuru yaptıklarını söyledi.
#Adana KebabıTaslağına son şekli verilen yemek kartları düzenlemesinde gözler bakanlıkta. Yüzbinlerce işletme ile milyonlarca çalışanın dört gözle beklediği kararın, bu Perşembe tarafların bir araya geleceği toplantıda açıklanması bekleniyor. Komisyon ücretlerinin orta yolu bulmak adına yüzde 4,5 olacağı belirtiliyor.
#Yemek KartıYüzbinlerce işletme ile milyonlarca çalışanın kullandığı yemek kartlarından alınan komisyonun belirlenmesinde sona yaklaşıldı. Kararın bu perşembe tarafların bir araya geleceği toplantıda açıklanması bekleniyor. Komisyon ücretlerinin orta yolu bulmak adına yüzde 4.5 olacağı belirtiliyor.
#Yemek Kartı