Konutlarda fiyat artış oranı inşaat maliyet artışının gerisinde kaldı. Bu durumu alıcı için fırsat olarak yorumlayan uzmanlar, “Azalan talep nedeniyle kimi müteahhitler maliyeti fiyata yansıtamıyor, kârından taviz veriyor. Ama bu durum kalıcı değil. Piyasa hareketlenince tablo değişecektir” diyor.
#KonutKonut satışında yaşanan durgunluk pazarlık payını artırdı. Satılık evler ilanda uzun süre bekleyince mal sahipleri ‘Tekliflere açığım’ demeye başladı. “Alıcı azalınca ev sahibinin tavrı değişti” diyen sektör temsilcileri, “Yüzde 10-15 düşük fiyatlar değerlendirilmeye başlandı. Hatta senedi, takası kabul edenler de var” şeklinde konuştu.
#İstanbul Gayrimenkul DeğerlemeKonut fiyatları ve kiralar cep yakmaya devam ederken artış hızlarında yavaşlama dikkat çekiyor. TCMB verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları ekimde aylık yüzde 3.8, yıllık yüzde 86.5 arttı. Aylıkta son 5 ayın, yıllıkta 21 ayın en düşük oranı görüldü. 3 büyük ilde kiralar da eski hızında yükselmiyor. Kiralar İstanbul’da ekim ve kasımda 3 yıl sonra sınırlı da olsa geriledi. Ankara’da yüzde 21’e kadar yükselen aylık artış 30 ay sonra düşüşe geçti. İzmir’de çift haneli artışlar geride kaldı.
#Konut FiyatlarıDeğişen talepler, artan fiyatlar, kredi imkânlarının sınırlı olması gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satış içinde uzun yıllar lider konumda olan konut, yerini arsa-tarlaya kaptırdı. Pandemide ilginin azaldığı ofislerde doluluklar yeniden artmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi ticari gayrimenkuller, profesyonellere hitap ettiği için bireysel yatırımcı açısından zorlu alan olarak görülmeye devam ediliyor. İşte uzman görüşleriyle konut, arsa ve ticari gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
#GayrimenkulKonut satışlarında şubattan bu yana süren düşüş serisi sona erdi. Temmuzda ülke genelinde konut satışı yüzde 16.7 artarak 109 bin 548 oldu. Yüksek faiz oranları ve istenilen kredilere olumlu yanıt alınamaması nedeniyle banka kredili satışın payı yüzde 13.3’e kadar düştü. Böylece kredili satış payında son 7 ayın en düşük seviyesi görüldü.
#Konut SatışıPandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.
#KonutArtan konut fiyatları yatırımcıları alternatiflere yönlendirdi. Arsa, tarla, ofis ve dükkânlardan oluşan ‘konut dışı gayrimenkul’ satışlarında ekim ayında rekor kırıldı. Geçen ay 153 bin 587 adet konut dışı gayrimenkul satılırken, konut satışı 102 bin 606’da kaldı.
#KonutKasım ayında konut dışı gayrimenkul satışlarında (arsa, tarla, dükkân gibi) tarihi rekor görüldü. Geçen ay yaklaşık 179 bin konut sahibini bulurken, 161 bin de konut dışı satış yapıldı. Bunların büyük kısmının arsa ve tarlalardan oluştuğunu belirten uzmanlar, müstakil yaşam isteği ve konut fiyatlarındaki artış nedeniyle düşük bütçeli yatırım arayışının etkili olduğunu söyledi.
#Arsaİstanbul gayrimenkul piyasasında arz sorunu mülk sahiplerinin elini güçlendirdi. Talep çok ürün az olunca indirime sıcak bakılmadı. Satılık konutta 2019’da yüzde 7.7 olan pazarlık marjı 2021’de yüzde 4.7’ye geldi. Kiralıkta ise yüzde 6.1’den 5.4’e kadar düştü. Dükkân ve ofislerde ise indirim oranı son bir yılda satışlarda yüzde 8.9’dan 7.7’ye, kiralamalarda ise yüzde 10’dan yüzde 9.1’e geriledi.
#GayrimenkulEv sahipleri satış ve kiralama yaparken pazarlığa yanaşmadı, bu yıl yapılan indirimler geçen yılın gerisinde kaldı. İstanbul’da 2019’da yüzde 7.7 olan satılık konutlarda pazarlık marjı, 2020’de yüzde 4.8 düzeyine gerilerken, kiralık konutlarda yüzde 6.1’den yüzde 5.6’ya düştü. 2021’de ise tablonun tersine dönmesi bekleniyor.
#GazetehaberleriKONUT sektöründe sorunların olduğu malum. Buna bir de, kimi yerlerde emlak vergisindeki ölçüsüz artışlar eklendi. Her 4 yılda bir olduğu gibi, içinde merkezi hükümetten 3 üye, yerel yönetimden 2 üye ile çoğunluğu oluşturan takdir komisyonları, emlak rayiç değerlerini artırdı. Birçok yerleşim yerinde itirazlar yükseldi.
#Emlak VergisiYeni yaklaşım, sürdürülebilir endüstriyel tesislerde işletme ve enerji giderlerinde %30’a kadar tasarruf sağlarken, geleneksel değerleme yöntemleriyle bu fark belirginleşmiyor. Ancak, sürdürülebilirlik odaklı bakış açısı ile entegre edilen operasyonel giderler, finansman avantajları ve teşvikler gibi parametreler devreye girdiğinde, satış değerinde %13'lük bir artış gözlemleniyor. Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumuyla bu artış daha da belirginleşirken, diğer yeşil uygulamalarla satış değeri artışının %20 seviyelerine ulaşması öngörülüyor.
#Sponsorlu İçerikGürkan Kaya kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Şehir plancısı olan Kaya, eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda görev yapmıştır. Kariyerinde TOKİ ve KİPTAŞ gibi önemli kurumlarda görev alan Kaya, Eylül 2019’dan itibaren KİPTAŞ Projelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmaktadır. Peki, Gürkan Kaya kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Gürkan KayaKira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. İstanbul’da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince duruşmadan şu karar çıktı: “Yapay zekâdan da yararlanarak yeni rapor hazırlansın.” Hukukçular yeni karşılaşılan bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.
#Kira Tespit Davası1.5 yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 60 artarken, kimi sitelerde yüzde 160’ı bulan fahiş zamlar yapıldı. Şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca, Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise 40-45 bin liraya kadar çıktı.
#Aidat200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar