Sula Bozis, ‘İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü’ adlı çalışmasında İstanbul’la başlayıp Ege’ye, Kapadokya’ya, Karadeniz ve Akdeniz’e uzanan Rum yemek kültürünün bir haritasını çıkarıyor. Tariflere, sofralara, gündelik hayata, tarihe uğrayan bir yolculuk bu...
#Sula BozisHer kültürün yeni yılı karşılama geleneği kendine özgü. Kimi ömrü uzasın diye noodle yiyor, kimi bol para getirsin diye mercimek. Önümüzdeki günlerin anlam ve önemine binaen Anadolu topraklarından dünyaya açılıp farklı yılbaşı sofralarına konuk oluyoruz.
#Yılbaşı‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.
#İSTANBULLU RUM BİR AİLENİN MUTFAK SERÜVENİ1994’te Yunanistan’da yayımlanan, bugüne kadar 50 bin adet satılan ‘İstanbul Rum Mutfağı’ kitabındaki tarifler nihayet Türkçe’de. ‘İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri / Masal Yıllarımın Mutfağı’nın ilk baskısı iki ayda tükendi. Bozis, şimdi kitabın tümünü Türkçe’ye çeviriyor.
Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye bugünlerde zeytin hasadının en hareketli dönemini yaşıyor. Beşi modern teknolojiyle donatılmış, ikisi geleneksel usul, toplam yedi yağhane hafta sonunda bile harıl harıl çalışıyor. Sokaklar yine sıkılan zeytinlerin kokusuyla doldu. İsmi zeytinle özdeşleşen, ürünleri Osmanlı döneminde ABD’ye kadar ulaşan kasabada bu yıl verim düşük. Çünkü ağaçlar soğuk geçen kışın ardından, mayıstaki çiçeklenme döneminde sağnak yağmurlarla örselendi. Yine de hasat coşkusu eksilmedi. Gazeteci Celal Başlangıç “Zeytin Ağacıyla Yaşayanlar”ın öykülerini anlattığı yeni kitabında, Trilye’ye de geniş yerverdi. Bu bayram tatilinde yolunuz Trilye’ye düşerse sokaklarında geçmişin dünyasına yolculuk yapabilir, zeytin coşkusuna ortak olabilir, Başlangıç’ın kitabında anlattığı zeytin tutkunlarıyla tanışabilirsiniz.