Bartın Karadeniz bölgesinde yer alan ve gezip görülecek bir şehirdir. Bartın'a gidildiğinde ne tür yemekler yenmelidir? Bartın şehrinin hangi yemekleri meşhurudur? Bartın'ın yöresel lezzetleri nelerdir? Bartın şehrinin yöresel yemeklerini sizler için derledik.
#Bartın YemekleriKaldirik otu, hodan gibi isimleriyle de bilinen ıspıt otu nisan ekim ayları arasında bulunması nedeniyle en çok aranan otlar arasında yer alıyor. Yağının da elde edildiği ıspıt otu faydaları ile de dikkat çekiyor. Peki, ıspıt nedir, ne işe yarar? İşte, ıspıt otu faydaları ve kullanımı...
#IspıtHodan otu; Hodangiller ailesine ait olup, çok senelik bir bitki türüdür. Halk dilinde; ıspıt, tamara, otan, kaldirik, zılbıt, gibi değişik adlarla anılan bu ot, farklı renklere de sahiptir. Mavi, beyaz ve kimi zaman pembe çiçekler ile açabilen Hodan otunun hem gövdesinden hem de tohumundan bolca faydalanıldığı belirtilebilir. Peki, hodan otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Hodan otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hodan OtuHodan, ispıt, kaldırık adıyla bilinir. Salatası, kavurması, yumurtalısı yapılır. Boğaz, mide, bağırsak, mesane ve deri hastalıklarına kadar faydalı bir bitkidir. Sapı, yaprakları, morumsu pembemsi çiçekleri yenir. Hodan bitkisi halk arasında çok fazla duyulmamış olsa da tadına bakanların bir daha vazgeçemeyeceği bir yemek türü diyebiliriz. Hem de yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuz içeren hodan bitkisiyle yapabileceğiniz en kolay yemeğin tarifini paylaşıyorum. Şimdiden, deneyenlerin ellerine sağlık diyor ve tarife geçiyorum.
#Hodan BitkisiHodan bitkisi, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Suriye başta olmak üzere dünyanın çok çeşitli ülkelerinde yetişmektedir. Türkiye'de ise Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizin için çok merak edilen Hodan yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Hodan yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Hodan Yağı NedirKaldirik otu, son günlerde gündemde yer almaya devam ediyor. Faydaları ile dikkatleri üzerine toplayan kaldirik otu, birçok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, kaldirik otu nedir? İşte, birçok tüketme seçeneği bulunan bu ot hakkında bazı bilgiler
#Kaldirik OtuBARTIN TİCARET VE SANAYİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI CİHAT ÇAKIR, MECLİS BAŞKANI HALİL ÇELEN, YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI SAMİ KARAKAŞ İLE YÖNETİM KURULU ÜYESİ NEJAT VURAL’DAN OLUŞAN HEYET BARTIN İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ ABDULSETTER BAYRAM’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ.
Ağız tadıyla bir kış geçirmeniz dileğiyle, Türkiye’nin 25 popüler şefi bu kış denemeniz gereken tabakları, taze keşiflerini, her daim favorilerini sıraladı. Ortaya, kesip saklanası okuyup denenilesi gurme bir kılavuz çıktı. Aç karnına bakmayın, sindire sindire okuyun, tadını çıkarmaya bakın
“Boğa dikeni” öksürük kesici, idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak, “kuş ekmeği”nden yapılan çay kanamaları durdurmada ve idrar yolları enfeksiyonlarında etkin bir şekilde kullanılıyor. “Boy otu”ndan, modern bitkisel tedavilerde bağırsak çalıştırıcı, bronşit ve boğaz ağrıları ile mide sorunlarını çözmekte yararlanılıyor.
Türkiye’nin tüm bölgelerinden gelen yerel yemek restoranları, Anadolu’nun az bilinen yemeklerini 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul Caddebostan’da düzenlenecek olan "Sofradaki Anadolu" şenliğinde İstanbullular’a tanıtacak. Şenliğin Anadolu Sofrası bölümünde yemekler tadılırken Anadolu Kileri bölümünde de yemek malzemeleri satılacak ve bunları seçmenin incelikleri öğretilecek. Anadolu Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, her bölgeden en iyi restoranları seçtiklerini söylüyor.