MERSİN'in Tarsus ilçesinde yer alan ve halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen 1800 yıllık tarihi yazıt, defineciler tarafından delinerek tahrip edildi. Büyük İskender'den 500 yıl sonra yaptırılan ancak halk arasında 'İskender Yazıtı' olarak bilinen yazıt, Gülek Boğazı'nda yer alıyor. Roma İmparatoru Caracalla'ya (198-217) ait olduğu bilinen ve 216 yılında Part İmparatorluğu'na karşı sefer yapılırken, Büyük İskender gibi Gülek Boğazı'ndan geçen Caracalla'nın lejyonerlerin rahat hareket edebilmesi için boğazı genişlettiği belirtiliyor. Yazıtta Latince, "İmparator Caesar Marcus Aurelius Antoninus sadık, mutlu, yenilmez Augustus (Caracalla) bu yolu dağları delerek yaptırdı" yazısı yer alıyor. Altta yer alan iki satırda ise Kapadokya bölgesi ile Kilikya bölgesinin sınırını belirten 'Kilikya'nın Sınırı' yazısı bulunuyor.
#Gülek BoğazıYaklaşık 1800 yıllık yazıt, defineciler tarafından matkapla delindi. Roma İmparatoru Caracalla tarafından yazdırılan yazıtta imparatorun dağları delerek bu yolu açtığı belirtiliyor. Defineciler temmuz ayında bu yazıtın arkasında altın olduğunu düşünerek delik deşik edip tahrip etti.
#GazetehaberleriBlandus Antik Kenti, Makedonlar tarafından Anadolu’da kurulan bir şehirdir. Döneminin sınır kalesi konumunda olduğu için önemli bir yere sahiptir. Diğer şehirler gibi deniz veya nehir kıyısına değil, derin vadinin ortasındaki bir tepenin üzerine kurulmuştur. Blandus hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#BlaundusÜlkemizde müzecilik adına çok büyük adımlar atılmıştır. Bunlardan birisi de İstanbul Arkeolojik Müzesidir. Ülkemiz adına çok büyük bir miras olan İstanbul Arkeolojik Müzesi mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. Peki İstanbul Arkeoloji Müzesi nerede? İstanbul Arkeoloji Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizlere detaylıca açıkladık.
#SeyahatBu hafta rotamı güney sahillerine çevirdim, yol beni Kalkan’a götürdü. Patara Plajı’nın tadını çıkarırken vakit ayırıp 2020’ye adını veren antik kenti de gezi listeme aldım. Mesleğim gereği hep ben anlatmaya alışkınım ancak bu sefer rehberim Patara kazı başkanı sevgili Prof. Havva İşkan Işık. Eminim siz de bu satırları okurken heyecanlanıp yolunuzu Patara’ya düşüreceksiniz.
#PataraLahitler, tabletler, mumyalar, heykeller, takılar ve yazıtlar... Tarihi modern bir dille anlatmayı hedefleyen İstanbul Arkeoloji Müzeleri, eski ismiyle Müze-i Hümayun yenilenen bölümleriyle ziyaretçilerini bekliyor. İşte yapılan yenilikler...
#Gazetehaberleriİnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Sıcaklara teslim olduğumuz şu günlerde serin bir atmosferde geçmişin zenginliklerini keşfetmek, lahitler ve asırlık çınarların gölgesinde soluklanıp kahvenizi yudumlamak istiyorsanız İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne uğrayın. Depreme karşı önlem alınmadığı için kentin diğer müzeleriyle yok olması beklenen bu mücevher kutusuyla vedalaşın.
Truva, Efes veya Aspendos gibi antik kentler hepimizin bildiği, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan arkeolojik alanlar. Oysa tarihi kalıntılar tarafından son derece zengin olan Anadolu topraklarında, ziyaret edilmeyi hak eden, keşfedilmeyi bekleyen pek çok eski yerleşim bulunuyor.