İlhan Koman, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt... Hayatlarını sanatla geçirmiş babalar. Üstelik sadece kendi evlatlarını değil, birçok çocuğun hayatına eserleriyle dokunmuş, onları değiştirmiş insanlar... Tuhaftır ki onlar neredeyse hiç Babalar Günü kutlamamış. Ama evlatları onların kültürel mirasını geleceğe aktarmayı vazife bilmiş. Babalar Günü vesilesiyle kültür-sanat dünyamızın çınarlarını evlatları anlattı.
#İlhan KomanZeytin ağacına verilen değerden dolayı ‘Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap’ sloganıyla gerçekleştirilen 5’incisi düzenlenen Edremit Kitap Fuarı, 200’e yakın yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve aydının katılımıyla sürüyor. 60 yayınevinin stant açtığı etkinlik, pazar akşamı sona erecek.
#1Çocuklar dijital oyun oynamaya bayılıyor, bilgisayarın başından kalkmıyor. Anne-babalar şikâyetçi olsa da çocuklar bundan büyük keyif alıyor. Peki, onlar için hiç yararlı bilgisayar oyunu yok mu? Dijital oyun tasarımcısı ve akademisyen Dr. Yavuz Samur’a sorduk.
#Ömür KurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtKöy Enstitüleri, tarihimizin en önemli eğitim yuvalarının başında geliyordu. Kısacık ömrüne rağmen onlarca yazar, şair, öğretmen, bilim insanı, aydın yetiştirdi. O aydınlardan biri hiç kuşkusuz ki Fakir Baykurt’tu. Yazıları kitap oldu, kitapları filme çekildi. Peki, ama bu büyük yazarın nasıl bir yaşamı vardı? Yazarın kızı Işık Baykurt’la buluştuk, Fakir Baykurt’un özyaşam öyküsünü konuştuk.
#Fakir BaykurtBesin alerjisi, çocukların gelecekte birçok sağlık sorunuyla karşılaşmasına sebep olabilen önemli bir rahatsızlık. Üstelik Türkiye’de besinlere alerjisi olan çocukların sayısı hızla artıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için 15-21 Mayıs tarihleri, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası olarak kabul edildi. Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan ile konuştuk.
#Çocuk BeslenmesiÖzellikle kadın sorunlarını, kendi deyimiyle ‘insanın içini acıtacak’ şekilde yüzümüze vuran hikâyeleriyle, edebiyatımızın en üretken isimlerinden, sayısız ödül sahibi yazar Ayla Kutlu bu ay 84. yaşını kutluyor. Onunla Ankara’daki evinde buluştuk, hem eski albümleri karıştırdık hem de hiç eskimeyen kadın meselelerini konuştuk. Kendi hikâyesi de romanları gibi inişli çıkışlı, çetrefilli, mücadeleci...
#Ayla Kutlu1.yüzyılın ikinci çeyreğinde toplumcu gerçekçi akım hem sinema hem de edebiyat alanında ortaya çıkmıştır. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi adı ile bilinmekte olan akım, edebiyatta ise başta hikaye ve şiir olmak üzere pek çok türü kapsamaktadır. Toplumcu gerçekçi yazarlar kimlerdir ve eserleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimToplumcu gerçekçi akım, ilk olarak 19. yüzyılın ikinci çeyreğinde hem edebiyat hem de sinema alanında ortaya çıktı. Sinemada İtalyan Yeni Gerçekçi ismi ile de bilinen akım, edebiyatta ise, başta şiir ve hikaye başta olmak üzere pek çok türü kapsar. Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı nedir, yazarları kimlerdir ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimAydınlık gerçekçilik türünün usta yazarı Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün kitabı ‘Orhan Kemal - Eşe Dosta Selam’daki mektuplar Kemal’in iletişimde olduğu isimleri gözler önüne seriyor. Öğütçü, bu kitabın gelecekte Orhan Kemal hakkında yapılacak araştırmalara kaynak olacağını söylüyor.
#YazarBazı kitapların tamamlanmasını, bazı kitapların yeniden basılmasını ve gazete, TV’de yer almış kimi konuşmaların da kitap olarak yayımlanmasını bekliyorum. Talât Sait Halman, Dr. Mustafa Şerif Onaran, Hilmi Yavuz üçlüsünün kayıtları, yazıya aktarılması gerekenlerden...
#Talât Sait HalmanSevilen oyuncu Selçuk Yöntem bu sezon da “Milyonluk Resim” adlı yarışmayla ekranda, “Benim Adım Feuerbach” oyunuyla da tiyatro sahnelerinde olmaya devam edecek. Şimdilik anlaştığı bir dizi yok... “Yeni sezon öncesi kızın Iraz ve eşin Cihan’ın da olduğu bir röportaj yapmak istiyorum” dedim. “Biz hiç aile röportajı vermedik ki” dediler... Neyse ki aile dostu kontenjanından ikna ettim kendilerini. Buyurun Cihan, Iraz ve Selçuk Yöntem, ilk kez hep birlikte karşınızdalar...
#Selçuk YöntemBir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...
#Türk SinemasıTV8’de yayınlanan ‘Aramızda Kalmasın’ programında, Madonna karışıklığı yaşandı. Beren Saat’in Sabahattin Ali’nin Türk edebiyatında önemli bir yeri olan ‘Kürk Mantolu Madonna’ kitabının uyarlaması olan filmde rol alacağı konuşulurken, program sunucularından Funda Özkalyoncuoğlu’nun kitapta anlatılan karakteri müzisyen Madonna sanmasıyla komik anlar yaşandı. Sosyal medya bu karışıklığı diline doladı.
#Jess Molho