KONYA'da 20 bin TL değerindeki doğalgaz tesisat malzemelerini çaldığı tespit edilen 3 şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Şüphelilerden İshak Baş (29), kendisini görüntüleyen basın mensuplarına, "Aman iyi çek ağabey" dedi. Baş'ın neden hırsızlık yaptınız? sorusuna ise, "Sana mı soracaktık?" diye cevap vermesi dikkat çekti.
#KonyaTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ile görüştü. Fidan, daha sonra Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü.
#Hakan Fidan6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 5 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTBMM 28. dönem milletvekilleri listesi 2023 seçimleri sonrası vatandaşların merak ettiği konulardan birisi oldu. Türkiye’nin son yıllarda en çok katılım sağladığı seçimlerden birisi olan 14 Mayıs seçimleri sona erdi. Seçim sonuçları kesin olarak belli olmasa da sandıkların büyük bir çoğunluğu açıldı. Birçok partiden isim, milletvekili gösterildiği ilin seçim sonuçlarına göre milletvekili olmaya hak kazandı. İşte Resmi olmayan sonuçlara TBMM milletvekilleri listesi 2023!
#28. Dönem MilletvekilleriSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#Rotaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kuruluşunun 250’nci yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor. İTÜ, yeni akademik yılında ‘Geleceği Dönüştür’ mottosuyla mühendislik eğitimine yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefliyor. 250’nci Yıl Etkinlikleri Tanıtım Toplantısında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Hedeflerimiz doğrultusunda “Geleceği Dönüştürürken” üniversitemizin vizyonunu ortaya koyan üç temel başlıktan hareket edeceğiz. Bunlar; aktif öğrenme, etki odaklı Ar-Ge, teknolojik ve dijital dönüşüm modelleri. Esasında, son yıllarda yaptığımız birçok çalışmayla bu vizyonumuzun altyapısını ortaya koyan adımları da atmış bulunduk” dedi.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiSüt ishal yapar mı sorusu pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Kemiklerin güçlenmesinde, bağışıklık sisteminin sağlamlaşmasında hatta kalp sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip olan süt, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olarak biliniyor. Doğadaki pek çok canlının ilk besini olan sütü, insanların tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Peki, süt ishal yapar mı? İşte, o detaylar
#SütÇocukluk anılarından herkes tekerlemeleri bilir. Bugün konuşmalarınızdaki telaffuzun ne kadar düzgün olduğunu düşünüyorsanız, bu muhtemelen çocukken söylediğiniz tekerlemelerden kaynaklıdır. Sizler için en zor, kolay, uzun, kısa ve komik olan diksiyon geliştirici tekerleme örneklerini bir araya getirdik.
#TekerlemeBu yaz tatilinde, herkesin aksine sahillere ve kalabalık yerlere gitmek yerine, her zaman olduğu gibi yükseklerde dolaşmayı tercih ettim. Bayram tatili uzayınca rotamız ilkokuldan beri sürekli adını duyduğumuz ama nedense gitmeyi hiç düşünmediğim, Türkiye’nin en yükseği Ağrı Dağı oldu. Bu hem bir zirve tırmanışı, hem bir dönüşüm hem de ‘Ülkemizin saklı turizm cennetini tanıyın’ yazısıdır...
#HürriyetKütahya Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Murat Bacalıkaya (28), geçirdiği beyin kanaması sonucu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bacalıkaya’nın cenazesi, emniyette düzenlenen töreninin ardından memleketi Isparta’ya uğurlandı.
#Murat BacalıkayaHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi Rumİnegöl Belediyesi’nin sömestir tatilinde kapsamında düzenlediği İnegöl 1. Karagöz Şenliği ve Karagöz Atölyesi için son hazırlıkları yapmak üzere geçtiğimiz pazar İnegöl’e Beşinci Mevsim Kültür Sanat merkezine gittik. Amacım işimiz bitince uzun zamandır görmek istediğim, İnegöl Kent müzesini de gezmekti. Haklısınız bir Bursalı olarak açılmasının üzerinden çok zaman geçmesine rağmen bu müzeyi gezme fırsatı bulamadım. Eminim ki birçok Bursalı da henüz gitmemiştir, işte bu yüzden müzeyi bu hafta köşemde tekrar gündeme getirmek, Bursalıları da davet etmek istedim.
#Uğur ÇelikkolBu yılbaşına büyük şehirlerin kalabalığı ve gürültüsü eşliğinde değil de doğanın ıssızlığı içerisinde, sevdiklerinizle baş başa girmek istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza 'Yeni yılı doğanın içinde karşılayacak en güzel yerler nereler?' diye sorduk. 11 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatABD Başkanı’nın söylediği şu cümle çok önemli: “Afganistan’ta hiçbir zaman ulus inşası için bulunmadık.” Bu cümle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü şimdi daha iyi anlamak için yeterli. Atatürk 1930’da liselerde okutulması amacıyla ‘Medeni Bilgiler’ adıyla yazdığı kitapta ‘millet/ulus’ tanımı yapıyor. ‘Zengin bir hatıra mirasına sahip, beraber yaşamak için ortak arzu, isteği olan ve sahip olunan mirasın muhafazasına iradeleri müşterek olan insanlardan oluşan cemiyet’ diyor. Afganistan’da böyle bir cemiyet/ulus maalesef oluşmamış.
#YAZAREvladına, “Salalı başıma zatın saye (gölge) / Ben seninle bakarım dünyaya” diye seslenmiş, şair Nâbi. Onun yedi yaşındaki çocuğuna yazdığı “Hayriyye” adlı eseri, babalık sevinciyle evlat sevgisinin en güzel ifadelerindendir: “Oldu zatın senin ey nur-ı basar / Ziynet-i gülşen-i hesti-i peder (Ey gözümün nuru! Senin varlığın, babanın gül bahçesinin süsü oldu)”. “Kalbine bulmaya medhal evham / Gözlerin görmeye gird-i elem (Kuruntular bulmaya geçit kalbine / Üzüntünün tozu bile girmeye gözlerine)”. 17. yüzyıl sonlarında yaşayan Urfalı Nâbi’nin asıl adı Yusuf’tu. Adını taşıdığı Hz. Yusuf’un Kuran’daki kıssası ise, bir babanın evladına derin sevgisinin sembolüdür...
#YazarHayatının ilk yirmi yılını Tunus’ta, yirmi altı yılını Cezayir, Fas ve Endülüs’te, dört yılını yine Tunus’ta, son yirmi dört yılını da Kahire’de geçiren İbn Haldûn iyi bir eğitim görmüş, küçük yaştan itibaren ilim ve fikir hayatına ilgi duymuş bir isim. İşte, İbn Haldun hakkında merak edilenler...
#İbn Haldun Kimdir?