İran İslami mimarisinin başkenti burası. Kayıtlar özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda altın çağını yaşadığını yazıyor. İhtişamının o dönemde kaldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İsfahan bugün de aynı görkemi, zarafeti ve sanatı yaşatıyor. Parkları, bahçeleri, mimarisiyle işte size İsfahan gezi rehberi…
#Isfahan GezisiSevgili okurlar, bu hafta sizlere uzun soluklu bir fotoğraf projesini aktarmak istiyorum, ‘Benİstanbul’. Fotoğraf Gezginleri Grubu’nun 2014’te başladığı proje, her yıl yaklaşık 100 amatör fotoğrafçının katılımıyla yürütülüyor. Seçilen İstanbul fotoğrafları 8 yıldır, her yıl sonunda sergileniyor ve özel bir kitapla basılı hale geliyor. Hatta 2018’de yayınlanan kitabın ön sözünü de ben yazmıştım. ‘Benİstanbul’, 10 yıl sürecek, 2023 sonunda tamamlanacak ve geçen 10 yılın en iyi fotoğraflarının birleşimi ile büyük bir kitap yayınlanacak.
#Rıza ÖZELBir müddettir bozulan sağlığı yüzünden Prof. Dr. Bert Fragner tam 80 yaşında aramızdan ayrıldı. İyi bir dosttu. Birçok milletin ilim cemiyetine üyeydi. Doğu dünyasını bir kültürler birliği olarak görürdü. İran kavramının ve kimliğinin Türklerin Selçuklular dönemiyle İran’da başladığını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
#Bert FragnerHüseyin Başaran’a ait Challenger 604 tipi iş jeti, İran semalarında kelimenin tam anlamıyla yıkıldı. Ve dağa çakıldı. Pilotlar ve kabin memuruyla birlikte 11 kadın can verdi. Başta Mina Başaran gibi pırıl pırıl 7 arkadaş mutluluktan uçarken korkunç bir kazayla aramızdan ayrılıp gittiler. Kaza–kırım raporu detayları ile çıkıncaya kadar bir sürü soru gerçek cevabını arayacak. Yine de önce kokpitten başlayalım.
#GazetehaberleriİRAN'a uygulanan ambargoları kaldıracak anlaşmayla işdünyası gözünü bu ülkeye dikti. İzmir'deki Torbalı Ticaret Odası (TTO) da kasım ayında Tahran, Tebriz ve İsfahan Ticaret odaları ikili görüşmeler yapacakb TTO'nun Başkanı Abdulvahap Olgun, "İran, Türkiye'nin dış ticareti için bir fırsat" dedi.
Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep, ziyaretçilerinde zaman tünelinde yolculuk etmiş etkisi yaratıyor. Gaziantep’ten çıkıp, yaklaşık 1 saat yol aldıktan sonra kendinizi ortaçağa ait bir kentte buluyorsunuz. Suriyeliler, Türkiye’de zor rastlanacak türde bir kentsel koruma bilincine sahipler. Şehrin ünlü kalesinden görünen eski Halep, uçsuz bucaksız bir labirent gibi. Eski veya yeni, binaların hemen hemen tamamı, açık renkli ve kolay işlenen kayşani taşından yapılmış. Şehir adını bu güya beyaz taşa borçlu.