Iş Gücü haberleri sayfasında Iş Gücü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 22951 Iş Gücü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Barınma sorununun çözümü ve kentsel dönüşüm hamlesi için inşaat sektörünün üretimde gaza basması şart. Ancak üretim için önce işgücü ihtiyacı karşılanmalı. Deprem felaketi sonrası işçi krizinin büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, inşaat sektörünün sürdürülebilir geleceği için gençlere ve kadın işgücüne ihtiyaç olduğunu söylüyor.
#İnşaat SektörüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencileri için müjde veren Erdoğan, "İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş Gücü2008 yılından bu yana ‘çeşitliliklerin yönetimi’ çerçevesinde kadınların çalışma hayatında eşit fırsatlara sahip olmasını hedefleyen Mercedes-Benz Türk, ağır sanayide kadınların pek tercih etmeyeceği varsayılan kaynak, robot ve forklift operatörlüğü işlerinde bile kadın çalışan sayısını arttırdı. Şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Betül Çorbacıoğlu, “Üretim sahası kadın çalışan oranımızı bir önceki seneye kıyasla yaklaşık iki katına çıkararak sektöre öncülük ediyoruz” ifadelerini kullandı.
#OtomotivSon yıllarda iş dünyasında yetenek krizinin giderek büyüdüğünü ve bu durumun birçok sektörde hissedildiğini söyleyen Limak İnşaat İnsan Kaynakları Direktörü Nihat Çukurkaya, “Yetenek bulunması kadar elde tutulması da önemli bir başlık. Bu konuda şirketlerin çalışanlar için cazip yeni stratejiler ve uygulamalar yaratması gerekli. Yetenek havuzunun oluşturulması, bu havuzun düzenli olarak iç eğitim ve geliştirme programları ile desteklenmesi, yeteneklerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi bizim öncelikli stratejilerimiz arasında” dedi.
#Limak İnşaat6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüVadistanbul Radisson Collection Hotel İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Baran, turizmdeki nitelikli iş gücü ihtiyacının sadece yeni çalışanlarla karşılanamayacağına dikkat çekti ve “Her geçen gün bir yenisi açılan otelleri de düşünürsek; sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmanın en etkili yolu stajyerlerden geçmekter. Otelimizin hemen hemen her departmanında, Meslek Edindirme Merkezleri’nin de desteği ile stajyer bulundurmaya ve verdiğimiz mesleki eğitimlerle sektöre kazandırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
#TurizmÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu ile Akdeniz Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü'nde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Temel hedefimiz, alanında yetkin ve saygın üniversitelerimizle ve teknokent yönetimleriyle, mesleki eğitim alanında iş birliği sağlayarak, iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli çalışanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim modelini hayata geçirmek; bu çerçevede her coğrafi bölgede en az bir üniversite ile iş birliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Vedat IşıkhanGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramÖzellikle yaşlı nüfusun dezavantajını taşıyan Avrupa ülkeleri, genç beyinleri ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Bu kapsamda neredeyse her alanda istihdam açığı bulunan Almanya’da üst mertebelerde karar verici, uygulayıcı ve strateji belirleyen genç mühendis, yazılımcı ve eğitimcilere ihtiyaç doğdu. Yapılan araştırmalara göre Almanya’daki istihdam açığı 2 milyona yakın seyrediyor. Açık bulunan alanlarda eğitmen, öğretmen, yazılımcı, mühendislik, hasta bakımı, doktor ve bankacılık sektörü öne çıkıyor.
#Almanya2020’nin son çeyreğinde istihdam edilen kadın oranı yüzde 26.3 seviyelerindeyken, bu oran 2021’in son çeyreğinde yüzde 29.4’e yükseldi. Kadınların istihdama katılma oranı ise son bir yılda yüzde 30.8’den yüzde 34.2’ye çıktı. Salgın döneminde biraz düşen kadınların istihdam edilme oranı, son çeyrekte yeniden toparlandı. Türkiye İstatistik Kurumu verileri de, ekonomide Türkiye’nin en büyük gücünün kadınlar olduğunu gösteriyor.
#KadınPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirCambridge Üniversitesi Eğitim Fakültesi Profesörü, Dijital Eğitim Gelecekleri Girişimi’nin Kurucusu ve Akademik Direktörü Rupert Wegerif,“Geleceğin zekâsı bireysel değil, kolektif olacak” dedi. İstanbul’da eğitimin geleceğini, yapay zekâ ile birlikte şekillenen global trendleri ve 'diyalog temelli eğitim'in yükselen önemini anlatacak olan Prof. Wegerif ile etkinlik öncesinde yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Rupert WegerifYükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedeflerine katkı sağlamak amacıyla “Yeşil Dönüşüm Çalıştayı” düzenledi. YÖK’ün ev sahipliğinde gerçekleşen iki günlük çalıştayda yükseköğretimde yeşil dönüşümün sağlanması için akademisyenler, kamu ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi.
#YÖKOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarMart ayı, dünya genelinde Endometriozis Farkındalık ayı olarak anılmakta ve bu dönemde sağlık otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve hasta destek grupları milyonlarca kadını etkileyen bu sinsi hastalığa dikkat çekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Endometriozis’in dünya çapında yaklaşık 190 milyon kadını etkilediğini ve teşhisinin ortalama 7-10 yıl geciktiğini raporlamaktadır. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği (ASRM) ve Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği (ESHRE) gibi kurumlar tanı ve tedavi süreçlerini hızlandırmak, toplumda farkındalık yaratmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla bu ay boyunca etkinlikler düzenlemektedir. Endometriozis yalnızca bir kadın hastalığı değil; aynı zamanda iş gücü kaybına, psikolojik sorunlara ve ciddi sosyal etkilere neden olan küresel bir halk sağlığı problemidir.
#EndometriozisMillî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezleri, 3 bin 328 ücretsiz programla bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirmesine olanak sağlarken, ‘Üçüz Dönüşüm’ yaklaşımı doğrultusunda yeşil, dijital ve toplumsal dönüşüm alanlarındaki kurslarıyla bireylere yeni meslek alanlarında sertifikalı beceri edinme fırsatı sunuyor.
#Halk Eğitimi MerkezleriTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, Hürriyet Berlin’den Ahmet Külahçı’ya konuştu. 3.5 milyona yakın insanımızın yaşadığı Almanya ile Türkiye arasındaki bağların önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi Turan, görev süresince iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine özen göstereceğini söyledi. Çocukluğunun bir bölümünü Almanya’da geçiren Büyükelçi, iki ülke ilişkilerini ve Türk toplumunun bu ülkeye katkılarını da değerlendirdi. Büyükelçi Turan, “Türkiye ile Almanya artık birbirine çok daha yakın” dedi.
#TürkiyeAVRUPA’da bir süredir sessiz sedasız büyüyen bir kriz var; kalifiye iş gücü açığı. Avrupa Komisyonu’nun son raporuna göre inşaat, ulaştırma, ticaret ve sağlık sektörlerinde nitelikli çalışan bulmak artık ciddi bir mesele. Hatta o kadar büyük bir mesele ki Avrupa Parlamentosu bu konuyu en öncelikli gündemlerinden biri haline getirdi.
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Aydın'ın gücüne güç katacak her projeye destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Aydın için, Türkiye için, hep birlikte çalışmaya, üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz" dedi.
#Vedat IşıkhanÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Aydın'ın gücüne güç katacak her projeye destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Aydın için, Türkiye için, hep birlikte çalışmaya, üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz" dedi.
#AydınKadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), Birleşmiş Milletler'in (BM) Kadının Statüsü Komisyonu'nun 69'uncu Oturumu'nda (CSW69) kadın hakları, emek, dayanışma ve teknoloji konularında paneller gerçekleştirecek.
#Kadın Ve Demokrasi VakfıDünya, önümüzdeki 10 yılda nasıl bir dönüşüm geçirecek? Küresel güçlerin, teknolojinin ve çevresel değişimlerin şekillendireceği yeni dünya düzeni, insanlık için ne anlama geliyor? Gelecekte bizi bekleyen büyük tehditler neler? 357 uluslararası stratejist ve uzmanın öngörüleri, korkutucu bir geleceğe işaret ediyor… Peki, bu tehditler gerçekten kaçınılmaz mı?
#DünyaHeilbronn Alman Tiyatrosu, Türklerin Almanya’ya ilk göç hikayesini güçlü bir anlatımla sahneye taşıyor. Sezen Aksu’nun unutulmaz şarkılarıyla süslenen bu özel müzikal, 10 Nisan 2025’ten itibaren her akşam saat 20.00’de Komödienhaus’da (K3 Alışveriş Merkezi, 2. Kat) tiyatroseverlerle buluşacak.
#ALMANYAÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İş yerlerinde mobbinge karşı mücadelemizi daha etkin kılmak adına 2011/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi'ni güncelleyerek, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımladık. Yeni Genelgemizle kurulan yeni yapı ve başvuru mekanizmaları sayesinde, tüm çalışanların haklarını daha güçlü bir şekilde güvence altına alırken, çalışma barışının sağlanması adına daha koruyucu tedbirler geliştirdik” dedi.
#Vedat IşıkhanRekabet Kurulu, sinema ve dizi sektörüne yönelik olarak gerçekleştirdiği soruşmalarda 4 ayrı incelemeyi eş zamanlı yürütürken, sektördeki anti-rekabetçi eylemleri bütüncül yaklaşımla mercek altına alıyor. Rekabet Kurulu'ndan gelen açıklamada, "Yüksek pazar payına sahip teşebbüslerin 'hangi içeriğin üretileceğini, tüketicilerin neyi izleyebileceğini ve nasıl izleyebileceklerini' kontrol edeceği bir pazar yapısı, içerik üretimi ve dağıtımında büyük bir merkezileşme ve tekelleşme sorunu ortaya çıkarmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
#Rekabet KurumuBarınma sorununun çözümü ve kentsel dönüşüm hamlesi için inşaat sektörünün üretimde gaza basması şart. Ancak üretim için önce işgücü ihtiyacı karşılanmalı. Deprem felaketi sonrası işçi krizinin büyüdüğünü belirten sektör temsilcileri, inşaat sektörünün sürdürülebilir geleceği için gençlere ve kadın işgücüne ihtiyaç olduğunu söylüyor.
#İnşaat SektörüKüresel gelişmelerin iş dünyasına yansımalarını ele alan Hürriyet İK’nın yeni sayısı odağına kadın istihdamını alıyor. Mart sayısında; yeni mezunların güven ihtiyacından işte eşitlik kavramına, Japon şirketlerinin Türkiye yatırımlarından şantiyelerdeki kadın gücüne kadar kapsamlı bir çalışma yer alıyor.
#Hürriyet İK