Plastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik KirliliğiYapımcılığını ve yönetmenliğini Engin Altan Düzyatan’ın üstlendiği, dünyada plastik ve mikroplastik kirliliğinin yol açtığı sorunları konu eden “Sen De Fark Et” belgeselinin Türkiye lansmanı gerçekleşti.
#Plastik KirliliğiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Türkiye’nin büyük şirketlerinin patronları ve depremzede illerin temsilcileri ile buluştu. Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat uygulamaları görüldüğünü söyleyen Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde ceza 1 liraysa burada 10 lira vereceğiz” dedi. Yılmaz, deprem bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanmasına ilişkin “Asıl şimdi başlıyoruz” diye konuştu.
#Cevdet YılmazSürdürülebilirlik konusunu yıllardır bir gazeteci olarak izleyen ve işleyen Didem Eryar Ünlü, önüne geçilmezse yıkıma giden dünyamızı kurtarabilmek için iş dünyasındaki sürdürülebilirlik çalışmalarını açıklıyor; bu konuda yapılanları ve yapılması gerekenleri iş dünyasının liderleri ile konuşuyor.
#Didem Eryar Ünlüİklim kriziyle mücadelede sürdürülebilir finansmanın önemi artarken; Türkiye’nin karbon dönüşümünü ve düşük karbon ekonomisine geçiş sürecini destekleyen bankalar, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde çalışmalarını sürdürüyor. McKinsey & Company Türkiye’nin hazırladığı rapora göre, dünyanın ihtiyaçlarının değiştiği ve kurumların aksiyonlarını devlet politikalarıyla belirlemeleri gerektiği belirtiliyor.
#İklim Kriziİş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Finans Forumu’nun 8’incisi Global Compact işbirliğiyle “Yeni Küresel Ekonomik Düzende Sermaye Akışını Sürdürülebilirlikle Teşvik Etmek” temasıyla Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.
#SKD TürkiyeZorlu Holding ana partnerliğinde, UNDP’nin desteklediği Business Call to Action bilgi danışmanlığı, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) stratejik partnerliği ve Startup Wise Guys yatırım partnerliği ile gerçekleşen etki hızlandırıcı programı imece impact kapsamında bu yıl 7 ayrı girişim destek almaya hak kazandı.
#Gazetehaberleriİklim değişikliği şirketlerin en önemli gündem maddelerinden. Bir yandan şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için taahhüt verirken, diğer yandan gezegenimizi kurtarmak için daha az çalışmayı savunan modeller üzerinde duruluyor. Yurtdışında bazı şirketlerde ve ülkelerde haftada 4 gün çalışma tartışılıyor. Pandemi, bu görüşü savunanların sayısını arttırdı.
#GazetehaberleriGlobal Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve TÜSİAD iş birliğiyle plastik kirliliğiyle mücadele için oluşturulan İş Dünyası Plastik Girişimi'ne Türkiye'de faaliyet gösteren 26 ulusal ve küresel şirket dahil oldu.
#PlastikDünyada 130 banka Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne imza attı. Bu bankalar arasında Garanti BBVA da yer alıyor. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Sürdürülebilir, çevreci olmayan projelere kredi sağlamıyoruz” diyor. Bankanın gündeminde yeşil kredi, yeşil bono ve yeşil mortgage’ı arttırmak var.
#GarantiBDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Eylül 2019 itibarıyla bankacılık sektörünün enerji sektörüne kullandırdığı nakdi krediler 189,4 milyar TL olup, bu tutarın yüzde 40’ı yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı amacıyla kullandırılmıştır. Mikro işletmelere verilen kredi tutarı 175,5 milyar TL olup, söz konusu tutar toplam KOBİ kredilerinin yüzde 29’unu oluşturmaktadır. Bu rakamlar ülkemiz açısından daha işin başında olduğumuzu düşündüğümüzde önemli rakamlar. 7 Banka bu sözleşmeyi (Sorumlu Bankacılık Prensipleri) imzaladı. İnşallah bugün bunun startını vermiş olalım. Diğer bankalarımızın da buna desteklerini sürdürmelerini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
#BDDK Başkanı Mehmet Ali AkbenÇEVRECİ ECZACILAR KOOPERATİFİ (ÇEKOOP), İŞ DÜNYASI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA DERNEĞİ’NİN DÜZENLEDİĞİ 2. İNOVATİF SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARI YARIŞMASI’NDA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN 'ATIK İLAÇ HAREKETİ' PROJESİ İLE TEŞVİK ÖDÜLÜ ALMAYA HAK KAZANDI. FOTOĞRAFTA SAĞDA ÇEKOOP ÜYESİ MÜZEHHER TOKER)
Türkiye’de, son 10 yılda Ar-Ge yatırımları konusunda 8 kata varan bir artış olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi “Özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektörünün toplam Ar-Ge harcamalarından aldığı payın yükselmesi gerekiyor” dedi.
#Mehmet BüyükekşiÇevre konusunda karşı karşıya kalınan riskler, paydaşlara karşı doğan sorumluluklar, günümüzde kurumları iş yapış modellerini değiştirmeye zorluyor. Artık, iş dünyası daha az kaynak kullanarak daha çok iş yapmak, ortak değer üretmek ve gelecek nesilleri de düşünmek zorunda. Bu noktada sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor.
World Business Council for Sustainable Development (WBCSD-Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi) Başkan ve CEO’su Peter Bakker, yanındaki Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan ile Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’u işaret etti:
Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin hazırlık çalışmalarında yer aldığı Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi uygulamalarıyla Türkiye’yi temsil edecek en iyi uygulamalar açıklandı.