Güncelleme Tarihi:
Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nde konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi Ar-Ge yatırımlarına dikkat çekti. Türkiye’de, son 10 yılda Ar-Ge konusunda neredeyse 8 kata varan bir artış olduğunu dile getiren Büyükekşi, Türkiye’deki Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payının 2014’te yüzde 1.01 olduğunu hatırlattı. Bu oranın yeterli olmayacağını, 2023 hedeflerine ulaşmak için yüzde 3’e yükselmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, “Bu süreçte, özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektörünün toplam Ar-Ge harcamalarından aldığı payın da yükselmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.
DİJİTALLEŞME ÖNEMLİ
Yeni sanayi devrimi, sürdürülebilirlik ve değişim konularının işlendiği oturumun moderatörlüğünü CNN Türk Program Yapımcısı Cüneyt Özdemir yaparken, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ercan Çelik ile Hürriyet/Radikal Ekonomi Yazarı Uğur Gürses de konuşmacı olarak katıldı. İnşaat sektörünün inovasyonla kabuk değiştirdiğini ve geliştiğini söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Sektöre baktığımızda, yapı malzemeleri üretimi ve dağıtımı ile başlayan ve hem mühendislik ile mimarlık hem de inşaat alanlarındaki becerimizle Türk firmalarının uluslararası alanda ciddi oyuncular olmaya başladıklarını gözlemliyoruz. Firmalar en az fire ile en mükemmel ürünü, en hızlı şekilde müşterilerine, tam zamanında sunacak mükemmel bir tedarik zinciri kurmalı; değişken ekonomik şartlarda şirketin rotasını ve kaynaklarını optimumda dengelemeliler. Teknolojinin rekabette en önemli araçlardan biri olduğu günümüzde ERP/CRM çözümleri firmanızın en önemli kaynağı insan gücünüz ile süreçlerinizi ve teknolojiyi bir araya getiren sistemlerdir. Bu çözümleri başarı ile uygulayan firmalar pazarda fark yaratıp, rekabette öne çıkacaklardır” dedi.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Canan Ercan Çelik ise, 2050’de 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun çoğunun gelişmekte olan ülkelerde yaşayacağına, kente göçün artarak devam edeceğine ve en önemlisi iklim değişikliğinin yarattığı sorunların hepimizin yaşamını daha çok etkileyeceğine dikkat çekti. Çelik, “Ülkemizin küresel ekonomide yerini sağlamlaştırabilmesi için kurumsal ve ulusal sürdürülebilirlik stratejisinin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
AKILLI KENTLER
Zirvenin ‘Değişen İhtiyaçlar: Dünyadaki Değişimin Yapılaşmaya/Yapılara Etkileri’ konulu oturumunda Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri NSMH Kurucusu Nevzat Sayın, Özyeğin Üniversitesi Makina Bölüm Başkanı / Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Kentsel Strateji Proje Geliştirme ve Danışmanlık Kurucu Ortağı, Şehir Plancı A. Faruk Göksu konuşmacı olarak yer aldı. Kentlerin geleceğe hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Faruk Göksu, ‘Kentlerimizin kontrolsüz büyümesi akıllı büyüme ve akıllı kent kavramının önemini son yıllarda gündeme taşımıştır. Akıllı kent kavramının en temel ilkesinin iyi yönetim ve kaynakların etkin kullanımıdır. Maalesef, yerel yönetimler akıllı kent kavramını teknoloji odaklı projeler olarak algılamakta ve akıllı bina ölçeği olarak ele almaktadır. Aksine bölge ve kent sistematiği içinde vizyon, tasarım ve sosyal etki temalarının öncelikli ele alındığı yeni kent yönetim modelleri tartışmaya açılmalıdır” diye konuştu. Eldeki malzemeye dayanan geleneksel mühendislik tasarımlarının değişmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. M. Pınar Mengüç, “Özellikle nanoteknolojideki ilerlemeler yeni malzemelerin istediğimiz özelliklerde üretilmesine imkân verebiliyor” dedi.
DOĞA DOSTU MALZEME
GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Ural Mühendislik İstanbul Grup Direktörü Süha Öneş ve Öncüoğlu Mimarlık Yönetim Kurulu Üyesi Önder Kaya’nın katıldığı oturumda malzeme sektöründen beklentiler gündeme geldi. Her konuda olduğu gibi inşaatta da zaman içinde tüketici alışkanlıklarının değiştiğini söyleyen Haluk Sur, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2020 yılında kentleşme oranı yüzde 70’leri bulacak. Bu da kaynakların git gide azalacağının göstergesi. Kaynakların azalması ise yeşil bina ihtiyacını artıracak. Bu da yeşil binaların değerini artıracak. Yabancı yatırımcılar yeşil binaya çok daha fazla yatırım yapıyorlar. Bu algıyı Türkiye’de oluşturmak için inşaat sektörüne çok iş düşüyor. Yeşil binanın ne gibi yararları olduğu halka anlatılmalı. Malzeme üreticileri ise yeşil ve doğayı destekleyen malzemelere yönelmeli.”
‘Sürdürülebilirlik’ sözü verildi
TÜRKİYE İMSAD tarafından 2009 yılından bugüne gerçekleştirilen 7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi bu yıl ‘Sürdürülebilirlik Sözü” ile açılış yaptı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, TürkMMMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Süreyya Ural, TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımıyla gerçekleştirilen törende dernek üyeleri su, enerji, çevre, üretim ve iş gücü konuları hakkında sürdürülebilirlik ilkelerine uyacakları vaadini verdi.