Ekonomik kalkınmaya yeşil dönüşüm desteği

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik kalkınmaya yeşil dönüşüm desteği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2022 07:00

İklim kriziyle mücadelede sürdürülebilir finansmanın önemi artarken; Türkiye’nin karbon dönüşümünü ve düşük karbon ekonomisine geçiş sürecini destekleyen bankalar, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde çalışmalarını sürdürüyor. McKinsey & Company Türkiye’nin hazırladığı rapora göre, dünyanın ihtiyaçlarının değiştiği ve kurumların aksiyonlarını devlet politikalarıyla belirlemeleri gerektiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlikte atılacak adımlarda finans sektörünün önemine vurgu yapan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, “Çok ciddi bir finansman açığı var. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşabilmek için yıllık 5-7 trilyon dolar yatırım gerekiyor. Söz konusu yatırım, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde her yıl en az 2.5 trilyon dolar finansal açık anlamına geliyor. Finansman kaynağının politikalarla desteklenerek etkin yönetimi kilit rol oynuyor. Bankacılık sektörü 10 yıldır sürdürülebilir finans açısından çalışmalarını devam ettiriyor” dedi. Uzmanlara göre, devlet politikaları oluştururken; bankalar da o politikaların hayata geçirmek için finansman sağlayacak. Sektör temsilcilerine göre, sürdürülebilir finansman aynı zamanda bir dönüşüm yolculuğuna dönüşecek. Bu dönüşüm bankalar için de yeni iş fırsatı yaratacak. Bu sayede uluslararası fonların da Türkiye’ye ilgisinin artacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

BANKALAR DEVREDE

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu konuyla ilgili olarak, “Sürdürülebilir kalkınmaya 60 milyar doların üzerinde finansman desteğini tüm müşteri segmentlerimizde sağladık. 2030 yılına kadar bu rakamı 150 milyar TL’ye çıkarma hedefimiz var. BBVA Grubu geçen sene global anlamda 2025 yılına kadar sürdürülebilirlik alanında 200 milyar Euro olarak açıklamıştı. Bu sene de bu rakamı 300 milyar Euro’ya taşıdık. 2014 yılından beri sadece yenilenebilir enerji finansmanı sağlıyoruz” diye konuştu. Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kızılkaya Yıldız ise şunları söyledi: ”48 yıldır uluslararası kalkınma finansmanları kuruluşlarından ucuz ve uzun vadeli kaynakları getirip firmaların sürdürülebilirlik temalı projelerine finansman desteği sağlıyoruz. Karbon nötr bir portföyümüz var ve tek bir kömür finansmanımız yok. 2021 yılında sürdürülebilirlik temalı projelere verdiğimiz krediler 2.3 milyar doları aştı.” Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek Galpin, Türkiye’de sürdürülebilirlikle ilgili kaynak erişimini artırmak adına çok önemli fırsatlar olduğunu söyledi. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan da, “Kalkınma Bankası kuruluşlarından fon temin ediyoruz ve TSKB olarak 12 kalkınma finansmanı kuruluşuyla çalışıyoruz. Türkiye’deki dönüşümü gerçekleştirmek için mücadele ediyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!