Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda önceki gün meydana gelen ve korucunun şehit olmasına neden olan 5.7 büyüklüğündeki Karlıova depreminden sonra inşaat mühendisleri, “Aynı fayın üreteceği İstanbul depremi pusuda bekliyor” uyarısında bulundu. Deprem sonrası yara sarmak yerine yara açmadan sorunların çözülmesi gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, şu tespitlerde bulundu:
#Gazetehaberleriİstanbul'daki 5.8’lik depremin ardından meslek odaları temsilcileri, İstanbul başta olmak üzere kentlerde afete karşı dayanıksız binaların dönüşümünün gönüllü değil zorunlu olması gerektiğine dikkat çektiler. İmar barışıyla devletin elinde hangi binalarda ne tür değişiklikler yapıldığına dair kayıt oluştuğunu vurgulayan oda başkanları, bu bilgiler ışığında hızlı denetimle güçlendirme ya da yıkıma başlanması gerektiğini söylediler.
#GazetehaberleriMarmara depreminin en önemli sonuçlarından biri de bu büyüklükte bir felakete hazır olmadığımız gerçeğiyle yüzleşilmesiydi. Peki geçen 20 yılda deprem bilinci ve önleyici hazırlık konularında ne kadar yol alındı? Riskli yapılardan tamamen kurtulabildik mi? 1999’dan beri bu alanda pek çok çalışma yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe’den durum raporu aldık.
#Serkan Ocakİstanbul Kağıthane’de çöken bina sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı. İlçe ilçe yarım kalan inşaatlar ve risk oluşturan istinat duvarları tespit ediliyor. Kağıthane’de ve Fikirtepe’de tutanaklar tutulmaya başlandı. Yapılacak tespitler sonrası duvar güçlendirme ya da çukur doldurma çalışmaları yapılacak.
#Gazetehaberleriİmar barışı kararının ardından Karadeniz yaylalarında yaşananların bir benzeri de güneyde, Akdeniz’de yaşanıyor. Turizm merkezlerinden Antalya’nın Kaş ilçesinde hızla kaçak villalar yükseliyor. Üstelik bu villalar heyelan bölgesine inşa ediliyor. Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, “Her türlü tedbire rağmen iş makinelerini durduramıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriBakanlığın, İmar Yasası’nda değişiklik öngören yasa taslağı tartışma yarattı. Şehir Plancıları Odası, bu tasarıyla imar planlarının değişmesinin teşvik edildiğini belirtirken, İnşaat Mühendisleri Odası ise kentleri daha da yaşanmaz hale getireceğini söyledi. AK Parti Kocaeli Milletvekili ve İmar Komisyonu Üyesi İlyas Şeker ise, “Kamunun aldığı harç çok azdı şimdi gerçek değer artışını alacak” dedi.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilk olarak 4 yıl önce çıkarılmak istenen ‘şehirlerde rant vergisi’ planını İmar Kanunu'na ekleyeceği kritik bir maddeyle yenileyerek tekrar gündeme getirdi. Bakanlığın hazırladığı yasa taslağına göre imar planında yapılan değişikliklerde arsada değer artışı olursa aradaki farkın tamamı devlete ödenecek.
#GazetehaberleriEtrafında AVM ve rezidans inşaatı süren Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi D Blok’taki öğrenciler ölüm tehlikesiyle karşı karşıya... Temel çalışmaları yüzünden altında koca bir uçurum oluşan ve zemininde yer yer kaymalar olan okulun öğrencileri, “Duvarlar, sıralar titriyor. Korkuyoruz” diyor.
#ŞişliCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Başbakanlığı döneminde kamuoyuna ‘Asrın projesi’ olarak açıkladığı ‘Kanal İstanbul’ için beş ayrı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar önceki gün netleşti ve 3’üncü havalimanına yakın olan güzergah tercih edildi. Buna göre proje Küçükçekmece’den başlayacak, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir’den geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 45 kilometrelik kanalın ÇED başvurusunu kabul ederken, projenin 22 Aralık’ta halkın görüşüne sunulacağı belirtildi. Proje kapsamında kıyı yapıları, yat ve konteyner limanları, lojistik merkezleri, deniz dolgusu, dip taraması, beton santralleri bulunuyor.
#Kanal İstanbulİstanbul’da büyük bir deprem olacağı artık su götürmez bir gerçek. Tartışılan ise ‘ne zaman olacağı’, ‘olduğunda kaç binanın yıkılacağı’ ya da ‘kaç kişinin zarar göreceği’... En önemlisi de zarar görmemek için neler yapmamız gerektiği... Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye genelinde 7 milyon binanın sağlam olmadığını söylüyor. İstanbul’da 19 ilçede yaklaşık 1 milyon 600 bina var. 7 büyüklüğünde bir deprem olduğunda, bu binaların yüzde 60’ı hasar alacak. Peki ne yapmalıyız? “Oturduğumuz evin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlarız?”, “Nereye başvurmalıyız?”, “Çocuğumuzun gittiği okul depreme dayanıklı mı değil mi?” Aklınızdaki tüm soruları, yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe ile AKUT Basın İlişkileri biriminden Çiğdem Tan yanıtladı.
#DepremOrman ve Su İşleri Bakanlığı, kamu yararı ve zaruri hallerde orman alanlarında kişi ve şirketlere izin verilmesine ilişkin yönetmeliğin kapsamını genişletti. Buna göre, orman alanlarında yeraltı depolama ile dini eğitim verecek kuruma bağlı uygulama maksatlı ibadethane gibi eğitim tesislerine izin verilebilecek.
#Orman Ve Su İşleri Bakanlığıİnşaat Mühendisleri Odası’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a, Süleyman Demirel gibi ceza kesildi. Bakan Bayraktar, gece yarısı getirilen torba yasa değişikliği nedeniyle oda üyeliğinden 3 ay men edilme cezası aldı. Bu cezaya itiraz hakkı bulunan Bakan Bayraktar’ın itirazı kabul edilmezse 3 ay süreyle mesleğini yapamayacak, mesleğine ilişkin hiçbir konuda imza atamayacak.
#Süleyman DemirelSon dönemlerde, dinamit kullanarak inşaat temeli atma işlemleri hız kazandı. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte, kimi binaların yıkımı için de patlayıcı kullanıldı. Dün de, Başbakan Erdoğan’ın Üsküdar’daki evine yakın bir yerde inşaatın temel kazısında kullanılan dinamit bir işçinin yaşamını yitirmesine yol açtı.
#DepremGezi Parkı'nda beş gündür yaşanan olayların ardından bugün Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Gezi Park Platformu ve Mimar Odaları Birliğinin bir araya geleceği duyuruldu. Ancak platform üyelerinin toplantı noktasına giderken yaşadığı şiddet üzerine, taraflar saat 13.00'te buluşacakları Topbaş'a, "Polis şiddeti durmadan görüşme olmayacak" mesajı gönderdiler. Başbakanın diyaloga açık olduğunu söylerken, parkı yok edecek projeyi uygulamaya koyacağını da söylediğini belirten platform üyeleri, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının derhal uygulanmasını istediler. Cumhurbaşkanı'nın uygulanmayan yargı kararı için Devlet Denetleme Kurulunu harekete geçirebileceğine dikkat çektiler.