Galler futbol milli takımının uluslararası koordinatörlüğü görevinde bulunup emekli olduktan sonra Marmaris’e yerleşen Colin Hawkins’e, üç ay önce ani başlayan konuşma bozukluğu ve güçsüzlük şikayetiyle gittiği sağlık merkezinde inme teşhisi kondu.
#1İnme çoğu zaman bir beyin hastalığı olarak bilinir ancak bir damar hastalığıdır. Cerrahi bir müdahale edilecekse kalp-damar cerrahisinin alanındadır. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Çaynak, inme ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#İnmeİnme genelde ileri yaştaki yetişkinleri etkileyen bir durum olarak görülse de gençler arasındaki yaygınlığı gittikçe artıyor. Son dönemin en gözde beslenme uzmanlarından Dr. Tim Spector biri de henüz genç denebilecek yaşta yüksek tansiyon sonucu inme yaşadı. Spector tansiyonunu düşürmek için uyguladığı iki basit ama etkili stratejiyi anlattı.
#SağlıkAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, Hürriyet’e çarpıcı bilgiler verdi...
#Alzheimer HastalığıBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkTelevizyonlarda canlı yayınlar esnasında yaşanan talihsizlikler, dil sürçmeleri ya da set dekorlarının sunucuların üzerine düşmesi gibi sahnelere alışkınız. Ancak ABD’deki bir televizyon kanalında yaşanan şok edici anlar benzersiz ve oldukça ürkütücü…
#ABDBeyin görüntüleme teknikleri günümüzün teknolojisine bağlı olarak büyük bir gelişme göstermektedir. Bunun yanında tıptaki gelişmeler de önemli etkenler arasında yer almaktadır. Özellikle son yıllarda birçok beyin görüntüleme tekniği öne çıkmaya başlamıştır. Hatta bazıları önemini kaybetmiş ya da daha az tercih edilir konuma gelmiştir. EEG bu yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Koronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#KoronavirüsTeknofest'te özellikle pandemiyle mücadelede dijitalleşme ve yapay zeka sistemleriyle öne çıkan Sağlık Bakanlığı da "yapay zeka yarışması" ile öne çıktı. Demirören Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, gelecekte sağlık teknolojilerinin savunma sanayii teknolojilerinin de önünde bir büyüklüğe sahip olacağını söyledi. Birinci ayrıca PCR testi ile ilgili uyarılarda bulunurken, 'Özellikle karekodla print edilmemiş PCR laboratuvar testlerini de kimse kesinlikle almasın. Çünkü kare kodu olmayan hiçbir laboratuvar testi geçerli değil.' dedi.
#PCR TestiAkıllı saatlerin popülaritesinin artmasıyla birlikte, birçok kalp atış hızı gibi insan sağlık verilerini takip etmeye başladı. Hatta bu verilere bakıp doktorların kapısını çalanların sayısı da bir hayli arttı. Peki saatimizin ekranında gördüğümüz değerler bize ne anlatıyor? Konunun uzmanına sorduk...
#Kalp Atış Hızıİnsanları etkileyen çok sayıda hastalık çeşidi vardır. Bu hastalıklardan bazıları kişinin tüm yapısını bozmakla birlikte davranış bozukluklarına yol açmaktadır. Sizler için psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tüm detayları derledik.
#Psikoz Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?EGG testi nedir sorusu günün internette cevap aranan konuları arasında yer alıyor. Elektroensefalografi beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller “hacimsel ileti” (volüm kondüksiyonu) ile kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler.
#EggKaygı duymanın vücutta stres oluşturduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Begüm Öztürk, "Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir. Stres, kalp atış hızınızı da artırır ve zamanla, uzun süreli stres durumunun kalbiniz üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır" dedi.
#KaygıVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetNöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, Kovid-19’u belirtisiz geçirenlerin inme açısından daha büyük risk altında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uludüz, “Teşhis ve tedavi almadan iyileşen bu kişilerde, kanda pıhtılaşma riski daha yüksek. Ayrıca İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre Kovid vakalarının yüzde 33’ünde, ileride Alzheimer demans gibi tabloların olabileceği de öngörüldü. Ölümler, vaka sayıları azaldı deyip rehavete kapılmak çok tehlikeli, maske mesafe hijyen ile bu virüsten korunmak gerekiyor” dedi.
#Korona