İngilizcede ''Country'' ve ''Nation'' ülke anlamına gelir. Dünyada 7 kıta ve 206 ülke bulunmaktadır. Bu kıtaların isimleri sırasıyla Asia (Asya), Europe (Avrupa), Africa (Afrika), South America (Güney Amerika), North America (Kuzey Amerika, Australia (Avustralya) ve Antarctica'dır. (Antartika). İngilizce ülkelerin isimleri nelerdir, yazılışları ve okunuşları nasıl? İşte, tüm detaylar.
#İngilizce ÜlkelerYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Türk üniversiteleri yeşil kampüsleriyle dünyanın zirvesine yükseldi.Toplam 94 üniversitesi ilk 1000’e giren Türkiye, bu alanda birinci oldu. Dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında 6 üniversitemiz ilk 100’de yer aldı" dedi.
#YÖKDijital dönüşümle birlikte öğrenme ve eğitim kökten değişmeye başladı. Günlük hayatta vazgeçilmezimiz olan mobil cihazlar ve internet, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini kişiselleştirmede en büyük yardımcı oldu. Uzaktan eğitim, çevrimiçi kaynaklar ve dijital öğrenme platformları ile öğrenciler her yerden öğrenme fırsatlarına erişebilir oldu.
#Amerika Lise DiplomasıTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıKırgızistan’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel sistemi tehdit eden İsrail’e uluslararası baskının artırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Türk dünyası olarak Filistin meselesinin kalıcı ve adil çözümü için çabalarımızı sürdürmemiz son derece önemlidir” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanFransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen ve global içerik endüstrisinin buluşma noktası olan MIPCOM’a Kanal D International damga vurdu. Demirören Medya TV Grup Başkanı Murat Yancı, Türkiye’nin, dizi ihracatında ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada olduğunu belirterek, “Herkese dokunan hikâyelerimiz, en büyük gücümüz” dedi.
#Kanal DSağlık sektörünün önde gelen isimleri, “Yaşlanan Türkiye’ye yeni sağlık liderleri lazım” diyerek SAGEL platformunu kurdu. Sağlıkta geleceğin liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen platformun ilk mezunları sektörde önemli pozisyonlarda konumlandı. Bu yıl 10 aday kabul edeceklerini belirten Volitan Global Başkanı Ufuk Eren, “30-45 yaş arası yetenekleri seçiyoruz, bir yıl boyunca çeşitli eğitimlerden burslu olarak geçiriyoruz. Önümüzdeki dönem Stanford gibi üniversitelerle anlaşmamız olacak” diye konuştu.
#SAGELBRICS, beş büyük gelişmekte olan ekonominin oluşturduğu bir gruptur. Bu ülkeler: Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dır. Daha sonraki süreçte ülke sayısı artış göstermiştir. BRICS ismi, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur. Grup, ekonomik işbirliği, kalkınma ve küresel meselelerde daha fazla etki sağlamak amacıyla bir araya gelmiştir. Peki, BRICS nedir, ne demek? BRICS üyeleri kimlerden, hangi ülkelerden oluşur? İşte, BRICS hakkında detaylı bilgiler
#BricsDünyanın önde gelen medya kuruluşları, Türkiye'nin dış politikada yükselen gücünü yazmaya devam ediyor. İngiliz Financial Times, Türkiye'nin Afrika için giderek önemli bir güç haline geldiğini yazarak Ankara'nın derin ticaret bağları ve büyüyen güvenlik ittifakları aracılığıyla kıtada siyasi bir arabulucu haline geldiğini belirtti. Türk Hava Yolları'nın Afrika'daki neredeyse her noktaya uçtuğunu yazan FT, bölgedeki orduların Türkiye'den TB2 Bayraktar İHA'ları almak için sıraya girdiğini yazdı.
#TürkiyeVakıf üniversitelerinde ücretlerin belli olmasıyla beraber bazılarının yabancı öğrencilere avantajlı ücretler sunduğu görüldü. Yabancı öğrenciye ucuz tarife uygulayan bazı üniversitelerde ücret farkları iki katını buluyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise yabancılardan daha fazla ücret talep ediyor.
#Vakıf ÜniversiteleriAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "4'üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi, 'Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi olacak inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımız eylül sonu gibi kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri gerçekleştirme gayreti içerisinde olacağız" dedi.
#Adalet BakanıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “200 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Yakın gelecekte bu sayıyı 500 bine, sonra 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Özvar ayrıca uluslararası öğrenci kabulünün sadece Yükseköğrenim Görecek Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Sınav (TR-YÖS) ile yapılacağını hatırlattı.
#Erol ÖzvarSelamlaşma şekillerinden sofra görgü adabına, misafirlik kurallarından hediyeleşme anlayışını, her toplumun günlük yaşam biçimini etkileyen bir konu görgü kuralları. Peki, görgü kuralları ne işe yarar? Görgü kuralları dünyanın her yerinde aynı mı? İngilizce özel ders platformu Preply, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 Avrupa ülkesinde 1.600 kişiye bu soruları sordu.
#Sponsorlu İçerikBRICS, önemli organizasyonlardan birisidir. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bu nedenle Brics Türkiye ilişkisi merak ediliyor. Peki, BRICS nedir, üyeleri kimler? BRICS ne zaman kuruldu? İşte Brics ülkeleri isimleri....
#BRICSÖzbekistan’daki temasların ardından basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Batı’dan aldığı uzun menzilli hassas silahlarla Rusya topraklarını vurma ihtimaline değinerek, “Özellikle Avrupa'daki NATO ülkeleri ve küçük ülkelerdeki temsilciler neyle oynadıklarının farkında olmalıdır” dedi.
#NATOKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Turist sayısı olarak 4'üncü sıraya yükseldik. Hedefimiz de dünyada ilk 3'e girmek. Çok hızlı bir şekilde regülasyonlar yapıyoruz. Ülkemizi 60 milyon- 100 milyon bandında turist alan ülkeler seviyesine getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyŞampiyon adayları G.Saray ile F.Bahçe’nin tüm maçlarında yabancı var hakemleri olacak. Kulüplerin yoğun talebini dikkate alan TFF; İspanya, İtalya, Almanya, Hollanda ve Portekiz’den, Süper Lig’de görevlendirilmek üzere VAR hakemi istedi. Bu ülkeler, kendi liglerindeki müsaitlik durumuna göre Türkiye’ye VAR hakemi gönderebileceklerini bildirdi. Bu doğrultuda Süper Lig’de her hafta görev yapacak yabancı VAR sayısı 2 ila 5 arasında değişecek. TFF, spekülasyonlara yol açmamak adına yabancı VAR hakemlerinin isimlerini maçlardan sadece 3-4 saat önce açıklayacak.
#Süper LigYapay zekâ bu kez psikoterapiye el attı. Hatırlarsanız, pandemi döneminde dijital sağlık sektörü hızlı büyümüş, platformlar üzerinden online terapi de mümkün hale gelmişti. Zamandan ve mekândan fayda sağlayan online terapiler, terapi almaktan çekinen, bir psikoloğun ofisinde görünmek istemeyenler için de iyi bir seçenek olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise online terapiyi bir üst seviyeye taşıdı ve çok konuşulacak bir karara imza attı. Depresyon tedavisinde antidepresan kullanımına ek olarak psikoterapi aplikasyonu kullanılmasına onay verdi. Hem de reçeteli. Peki, neden? Türkiye’de böyle bir metot mümkün mü? ‘Rejoyn’ uygulaması nedir? Ankara Üniversitesi, Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Berker Duman anlattı.
#Yapay ZekâGurbetçi vatandaşların başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışında aldığı pilot sertifikaları bundan sonra Türkiye Sivil Havacılık Kurumu tarafından tanınacağı bildirildi. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan AK Parti İstanbul milletvekili Oğuz Üçüncü şu bilgileri verdi:
#Almanya