İnboğazı Mağarası’nın yarasa toplulukları için çok önemli olduğu tespit edilmesinden sonra bölgede yaşayan yarasaların zarar görmesini engellemek için 2006 yılında bir komite kurulmuştu. Bu komite İnboğazı Mağarası’nın hemen yanında benzer bir mağara inşa etti. İşte yarasalar için yapılmış o suni mağara…
#İnboğazı MağarasıBalıkesir'in Havran İlçesi'nde, 2009 yılında su tutmaya başlayan baraj gölü alanı içinde kalan İnboğazı Mağarası'ndaki 20 bin yarasa için yaptırılan yapay mağaraların boş olduğu, DSİ'nin 3 yıl önce yaptığı "yarasa kolonileri, yapay mağaralara sorunsuz bir şekilde taşındı" yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı ileri sürüldü. DSİ'nin ihale ettiği yapay mağara çalışmasının, ihaleyi alan şirket tarafından henüz tamamlanmadığı ve çalışmanın sürdüğü ortaya çıktı. 16 türden 20 bin yarasanın barajın su tutması ile doğal mağaralarından koparılıp sonradan yapılan mağaralara taşınmaya zorlanmasının hayvanları yok ettiğini savunan çevreciler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı hakkında yeni dava açacaklarını söyledi.Yapımına 23 Haziran 1995 yılında başlanan sulama amaçlı Havran Barajı?nın inşaatı, tamamlandı.Haber Ahmet ERTAN / HAVRAN Balıkesir - DHA
#YarasaDSİ Genel Müdürlüğü, ‘’Havran Barajı göl alanında kalacak İnboğazı Mağarası’ndaki yarasalar yok edildi’’ iddiasına ilişkin, ‘’bilimsel incelemelerin, mağaranın ortalama sıcaklığı dikkate alındığında kışlama için geçmiş dönemde de çok az sayıda yarasanın bu mağaraya yöneldiğini ortaya koyduğunu’’ bildirdi.