20 bin yarasa nereye gitti

Güncelleme Tarihi:

20 bin yarasa nereye gitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2013 00:00

BALIKESİR Havran Barajı’nın 2009’da su tutmaya başlayan göl alanında kalacak İnboğazı Mağarası’ndaki 16 türden 20 bin yarasa için Devlet Su işleri 3 milyon liraya yeni yer yapılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 yılda yeni mağara oluşturuldu. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi ve Doğa Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen çevreciler, “yarasalar ses ve ışık kullanılarak yeni mağaraya taşınmaya zorlanıyor, bu katliamdır” diye tepki gösterdi, barajın su tutmasının ertelenmesini, gövdenin 50 metre gerideki boğaza yapılmasını istedi.
Tepkiler üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sorunu yarasalar için üç yapay mağara yaparak gidermeye çalıştı.
Mağaralar ve çalışmalar basına kapatıldı, çevrecilerin bölgeye girişi yasaklandı. Çevreci örgütler bu kez, yarasaların yuvalarından çıkmaya ve yapay mağaralara taşınmasında ses ve ışık kullanıldığını ileri sürdü, mahkemeye başvurnup bilirkişi tesbiti istedi. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Raşit Bilgin, 19 Ekim 2009’daki raporunda, mağaralarda yarasaya rastlanılmadığı açıkladı. Dönemin DSİ 25. Bölge Müdürü Dr. Şahin Durukan ise yarasa kolonilerinin ‘zaiyatsız olarak’ yeni mağaralara taşındığını” ileri sürdü.

Haberin Devamı

Herhangi bir iz yok
Ancak İnboğazı’nda geçen ay yeniden çalışma başlaması, çevrecilerin 4 yıl sonra dikkatlerini mağara ve yarasalara yöneltti. Yapay mağaraları gezip fotoğraf ve görüntü çeken çevreciler, yarasa izine rastlanmadığını savundu. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, “DSİ, 20 bin yarasanın taşınması için 3 milyon liraya yapay mağara yaptırdı. Tüm uyarılarımıza rağmen yarasaların doğal yerlerinden yapay mağaraya taşındığını söylediler. Ne yazık ki, zaman bizi haklı çıkardı. Yapay mağarayı beğenmeyen yaklaşık 20 bin yarasa, bölgeyi terk etti. Yarasaları korunması gereken Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ona bağlı bir kurum olan DSİ’den davacı olacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!