Birçok kadın hayatında belirgin bir başarı elde etmiş olmasına rağmen içinde bir şüphe bulutuyla dolaşır. Başarılarının gerçek olup olmadığı konusunda karanlık bir his onları sarar, elde ettiklerini sürekli şansa bağlarlar. Peki, bu his nereden gelir? Kuşak araştırmacısı ve yazar Evrim Kuran’ın yeni kitabı ‘Başarılı Bir Kadın Olduğum İçin Özür Dilerim’ bu karmaşık duygunun kökenlerini ve etkilerini ele alıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımColumbia Üniversitesi’nde üstün yetenek alanında doktora yaptıktan sonra 10 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren Bahar Eriş’in yeni kitabı ‘Korkmasaydın Ne Yapardın’ çıktı. ‘Anne Beynim Aç’, ‘Çocuklar Nasıl Başarır’ (Mümin Sekman ile birlikte), ‘Her Çocuk Üstün Yeteneklidir’ ve ‘Gölgedeki Yıldızlar’ kitaplarına imza atan Eriş, bu kez yetişkinleri ‘konfor alanları’nın dışına çıkmaya davet ediyor.
#Columbia ÜniversitesiBundan 1 ay önce yazmış olduğum bir yazımda size ‘Impostor Sendromu’ hakkında bazı bilgiler vermeye çalışmıştım. Kısaca hatırlatmak gerekirse, bu sendroma sahip olan insanlar başarılarının, kazandıkları sınavların, mevkilerinin hatta en iyi oldukları uzmanlık alanlarının bile onların emeklerinin ya da tecrübelerinin sonucu olduğuna değil de tamamen şans eseri gerçekleştirdikleri ilizyonlar olduklarına inanırlar. Yani insanlar bir konuda çok iyi oldukları halde bile kendi başarılarını küçük görüp, tek etkenin şans olduğunu kabul ediyorlar ve buna sahip olan insanların sayısı bir hayli fazla.
#Girisimcilikvakfiİyi bir eğitim, bir iyi mesleki birikim ve tercübeye sahip olmanıza rağmen bulunduğunuz yeri hak etmediğinizi, şans eseri o mevkide olduğunuzu, hiç de insanların düşündüğü gibi zeki/başarılı olmadığınızı ve bir gün foyanızın ortaya çıkacağını mı düşünüyorsunuz? O zaman yalnız değilsiniz, iş, eğitim hayatı sizin gibi hisseden kişilerle dolu.