Bilim insanları, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) çare olarak İmmün plazma tedavisini gösteriyor. İlk defa 1890'lı yıllarda uygulan immün plazma tedavisi, daha sonra dünyada 1918 gribi, kızamık, çocuk felci, suçiçeği, SARS ve Ebola gibi salgınlarda da kullanıldı. Peki, immün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor.
#ANKARAKoronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor. Hastalığı geçiren birçok kişi de plazma bağışında bulunarak özellikle ağır hastaların hayat mücadelelerine destek sağlıyor. Peki kimler plazma bağışında bulunabiliyor ve süreç nasıl işliyor? Hürriyet Ankara, işte bu sorunun yanıtını araştırdı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUUzmanlar dünya tarihinde daha önce birçok salgında da kullanılan immün plazma yönteminin Kovid-19'da özellikle ağır hastaların iyileşmesine katkı sağlayabileceğine dikkati çekiyor. Halk arasında "antikor tedavisi" olarak da bilinen immün plazma yönteminin önemi, bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Türkiye'de de son günlerde adından sıklıkla bahsedilen bu tedavi yöntemi, 'Daha önce hastalığı geçirmiş olan bireylerin kanında enfeksiyona karşı oluşan antikorların hasta bireylere aktarılması' olarak tanımlanıyor. Peki, İmmün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?Monoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorSamsun'da özel bir hastanede görev yapan 23 yıllık Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya (47), yakalandığı Covid-19'u yenip, sağlığına kavuştu. Görevine dönen Dr. Konya, "Tedavi sürecinde 'Allah'ım alacaksan çektirmeden al canımı' diye dua ettim" dedi.
#Volkan KonyaSamsun'da özel bir hastanede görev yapan 23 yıllık Dahiliye Uzmanı Dr. Volkan Konya (47), yakalandığı Covid-19'u yenip, sağlığına kavuştu. Görevine dönen Dr. Konya, "Tedavi sürecinde 'Allah'ım alacaksan çektirmeden al canımı' diye dua ettim" dedi.
#Dr. Volkan KonyaCovid-19 döneminde her gün yeni bir kavram öğreniyoruz. Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği monoklonal antikorlara dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini açıkladı. Gündemin en merak edilen konularından biri haline gelen monoklonal antikorlarla ilgili tüm detaylar haberimizde...
#Monoklonal AntikorSon dakika haberine göre; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19 salgınında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi vererek, “Salgından etkilenen işletmelere 40 milyar lira Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemelerini erteledik. Kovid tedavisinde kullanılan bütün ilaçları geri ödeme listesine aldık." dedi.
#Zehra Zümrüt SelçukANKARA'da Türk Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Murat Güler, koronavirüs geçirmiş hastaları plazma bağışına davet ederek, "Koronavirüste birinci dalganın frekansı düşmedi. Kullanımın artmasıyla beraber 1,5-2 ay kadar bir süre içerisinde immün plazma stoklarını neredeyse erittik. Birkaç gün içinde ihtiyacı neredeyse zar zor karşılayacak noktaya geleceğiz. Şu anda ciddi anlamda immün plazma ihtiyacı oluşmuş durumda" dedi.
#AnkaraSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından corona virüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının detayları tekrar gündeme geldi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçtır. Favipiravir grip, Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik göstermektedir.
#FavipiravirCorona virüs tedavisinde Türkiye'de uygulanan plazma yöntemi coronavirüs tedavisinde başarılı sonuçlar verdi. Çok sayıda corona virüs hastasına umut olan immün plazma tedavisi, iyileşen hastalardan alınan nakillerde sağlanıyor. Plazma bağışı bu tedavi için oldukça önem taşıyor. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen plazma tedavisi corona virüs haberlerini takip edenler tarafından araştırılıyor. Peki, plazma tedavisi nedir? Plazma bağışı nasıl yapılır? İşte, plazma tedavisi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Plazma Tedavisi NedirPlazma tedavisi nedir? sorusu, corona virüs tedavisinde gelen olumlu adımların ardından merak konusu oldu. Corona virüsü aşısı için çalışmalar devam ederken plazma tedavisinin başlamasıyla beraber, corona virüsünde immün plazma tedavisinin nasıl uygulandığı çok sayıda vatandaş tarafından araştırılıyor. Peki, İmmün plazma nedir, ne demek? Corona virüste plazma tedavisi nasıl yapılır? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.. .
#Plazma NedirCorona virüsü tedavisinde plazma bağışı ve immün plazma tedavisi terimini sık sık duymaya başladık. COVID-19 hastalığını yenenlerden alınan plazmaların diğer hastalara nakledildiği ‘immün plazma tedavisi’ geçen haftalarda Türkiye’de uygulanmaya başladı. Peki, plazma nedir? Plazma bağışı nasıl yapılır? Plazma bağışını kimler yapabilir? İmmün plazma tedavisi ne demek?
#Plazma Nedir?Corona virüsü tedavisi kapsamında ülkemizde bilim insanlarının çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, plazma tedavisiyle ilgili değerlendirmeleri paylaştı. Halk arasında "antikor tedavisi" olarak da bilinen immün plazma yönteminde olumlu haberler gelmeye devam ederken plazma tedavisinin nasıl uygulandığı da merak konusu oldu. Peki, Plazma tedavisi nedir? İmmün plazma tedavisi nasıl uygulanır? İşte, plazma tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Plazma Tedavisi Nedir