Ege'den plazma bağışı çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Egeden plazma bağışı çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2020 14:38

 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüse karşı önerilen immün plazma yöntemi ile tedaviye başlıyor. Rektör Prof. Dr. Budak, “Şifa bulan hastalarımızı hastanemiz kan merkezine bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

HEM TIBBİ, HEM DE İNSANİ
Kovid-19 pandemisinde tedavi endikasyonu olan hastalarda kullanılmak üzere immün plazmanın temini ve kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “İyileşen bireylerin mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olmalarını hem tıbbi, hem de insani olarak önemli bir davranış olarak görüyorum” diye konuştu.

VİRÜS DEĞİL İYİLİK YAYILSIN
Kan merkezlerinin altyapısının hazır olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, “Şifa bulan tüm hastalarımızı plazma vermeleri için üniversitemize davet ediyorum. Çünkü onlar başka hastaların şifaya kavuşmasına vesile olacaklar. Virüsün değil, iyiliğin yayılmasına öncülük edecekler. Hastanemizde entübe edilen ve yoğun bakımda tedavi gören hasta sayıları da her geçen gün azalıyor” dedi.

Haberin Devamı

 
İMMÜN
PLAZMA
NEDİR?
İmmün plazma iyileşen hastanın kanıyla oluşturulan serumun uygulanması olarak biliniyor. Ancak bu tedavi için şifa bulan hastanın bağıştan 14 gün önceye kadar tüm semptomlarının ortadan kalkmış olması ve yasal mevzuatlara uygun şekilde kan bağışçısı olma niteliklerini taşıması gerekiyor.

 
DEÜ DE HAZIR
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da, “Hastanemizde koronavirüs immum plazma tedavisi ile ilgili işleyiş planımız tamamlandı. Bu hafta, korona enfeksiyonu geçirmiş ve taburcu olmuş hastalarımızdan plazma toplanması işlemini başlatacağız” dedi.

 

AŞIDA İLK
AŞAMA
TAMAM
Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi öncülüğünde oluşturulan Aşı Araştırma ve Geliştirme Grubu, Kovid-19 aşısı geliştirme çalışmalarında ikinci aşamaya geçti. Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya, “Çalışmalarımızın ilk aşaması olan aşı antijen tasarımını tamamladık. Şimdi bu gen parçaları ile oluşturacağımız DNA aşılarının etkinliğini belirleyip 4 ay içinde hayvan modeline uygulamayı planlıyoruz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!