Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazPiyasalarda dalgalı seyir devam ederken, Borsa İstanbul diğer borsalardan pozitif ayrışıyor. Öncü merkez bankalarının para politikalarında değişim olacağına dair bir işaret görülmezken; her fırsatta enflasyonla mücadelenin öncelikli olacağı vurgusu yapılıyor. Gelecek hafta yurtiçinde ödemeler dengesi, yurtdışında ise ABD ve Almanya’dan gelecek enflasyon verileri faiz kararları için önemli referanslar olacak.
#Borsa İstanbulTemmuz ayında yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artarak 18.6 milyar dolara ulaştığını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7’inci ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakaladı. 7’de 7 yaparak, rekorlar serisini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Türkiye toplamda 144.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.
#Ticaret BakanlığıTicaret Bakanı Mehmet Muş, temmuz ayı dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Muş "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Bu, ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır" dedi.
#Mehmet MuşUluslararası Para Fonu(IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirterek, bu yıl için büyüme beklentilerini düşürdü. IMF ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e çekti.
#IMFIMF’nin, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkarmasıyla başlayan revizyonlar, Moody’s, Fitch, UNCTAD ve OECD ile devam etti.Son olarak Dünya Bankası, Türk ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4.5’ten yüzde 5’e çıkardı.
#Gazetehaberleriİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "Mevcut kanundan dolayı işveren, yeni istihdam sağlamakta çekingen davranıyor. Çünkü işveren, işçisiyle iş ilişkisinin bitmesinin ardından en az 5 yıl, bazı konularda ise 10 yıl boyunca bazı riskleri taşımaya devam ediyor" dedi.
#Şekib AvdagiçİTO Başkanı Şekib Avdagiç "IMF, Avrupa raporunda Türkiye için büyümedeki iyileşme ve cari açıktaki keskin düşüşe dikkat çekip sık sık 'beklenenden daha iyi aktivite' diyerek gerçeği gördü. Bu durum elbette bizim kendilerine güven duyup alkış tutmamızı sağlamaz. Ancak bu, kendi tutarsız ve karamsar tahminlerinin itirafı niteliğindedir" dedi.
#Şekib AvdagiçIMF, "Dünya Ekonomik Görünüm Raporu"nun Ekim 2018 sayısını "İstikrarlı Büyümeyi Sınayan Zorluklar" başlığıyla yayımladı. Raporda, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin küresel büyüme beklentilerinin, yükselen riskler nedeniyle yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye indirildiği bildirildi. Küresel büyümeye yönelik negatif revizyona bazı Avrupa ülkelerinin yanı sıra yükselen piyasa ekonomilerine yönelik büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesi neden oldu.
#Dünya Ekonomik Görünüm Raporu