Atlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiBirbirinden farklı özelliklere sahip mağaralar, yüz binlerce yıl öncesinden günümüze gelen muhteşem manzaralara ev sahipliği yapıyor. Bu haberi okuyunca mağara denildiğinde zihninizde uyanan imge değişecek. Bu mağaraların bazısını görmek için profesyonel olmanız gerekirken, bazısını kolaylıkla görebilirsiniz. İşte size dünyanın en ilginç 9 mağarası…
#İlginçBu yazıda Dünya dışı yaşamı acaba ilk nerede bulabiliriz sorusuna yanıtlar arayacağız. Evet bir gün Dünya dışı yaşam bulunacak. Ne yani. Bu devasa evrende sadece zaaflarla sarmalanmış birkaç milyar insanoğlu olarak yapayalnız olduğumuzu mu düşünüyorsunuz?
#Dünya Dışı YaşamKarayipler’deki iki tropik ada grubundan oluşuyor Turks ve Caicos. Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki büyük ada grubu Caicos, küçüğü Turks. Her ikisi de İngiltere’ye bağlı. Masmavi denizi, sualtı zenginlikleri, lüks otelleri, gözalıcı bitki örtüsüyle doğasever turistleri, balayı çiftlerini çeken adalar, aynı zamanda paravan şirketlerle karapara aklama cenneti. Ağustostan ocak ayına kadar yılın en sıcak ve yağışlı günlerini yaşayan adaları görmek için uygun zaman mart, nisan, mayıs. Adaların Türklerle kanıtlanabilen tek ilişkisi ise 2009’daki skandal. Hükümet bir Türk işadamından rüşvet aldığı gerekçesiyle İngiltere tarafından görevden alınmıştı...
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Giderek yaygınlaşan ‘denizaltı dağcılığı’, deniz diplerindeki canlılar dünyasının da tehdit altında olduğunu gösterdi. Kuzey Atlantik’in 2000m derinliğine buyurun! Sonsuz karanlıklar ülkesinde fotoğraf çekmek hiç de kolay değil. Karanlığın içinden ansızın beliren parlak bir deniz canlısı sizi şaşırtabiliyor.