Avustralya'da, çalışanların "iletişimi kesme hakkı" yürürlüğe girdi. Yasaya göre çalışanlar, mesai saatlerinin dışında işverenlerinden gelen çağrıları görmezden gelebilecek. Anlaşmazlık yaşanması halinde Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girecek. FWC'nin emirlerine uyulmaması halinde para cezası uygulanacak.
#Avustalyaİngiliz yayın kuruluşu BBC, dünyanın en çok ziyaret edilen dört şehrinden ikisinin Türkiye'de olduğuna dikkat çekti ve Antalya'nın birçok dünya kentinin nüfusundan daha fazla turisti ağırladığını belirterek kenti 'duyulmamış kahraman' olarak tanımladı.
#AntalyaAvustralya, çalışanlara mesai saatleri dışında patronlarından gelen arama ve mesajları görmezden gelme hakkı tanıyan bir yasa (iletişimi kesme hakkı) çıkarmayı planlıyor. Yasa tasarısı çalışanları memnun etse de patronlar uygulamaya tepkili...
#AvustralyaFransız maliyeciler geçtiğimiz hafta Google’a baskın yapıp vergi kaçırıldığı iddialarını araştırdılar. Peki Türkiye’de durum ne? Türkiye’de ani baskınları Vergi Usul Kanunu düzenliyor. Aramalı inceleme için ön şart sulh yargıcının karar vermesi.
#Mali BaskınGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalBursa Uludağ Üniversitesi (İİBF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Keser, Türkiye genelinde 4 bin 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Evden Çalışma” araştırmasında yaşanan temel sorunları ve çalışanların beklentilerini gözler önüne serdi. Prof. Dr. Keser, araştırmada uzaktan çalışma modelinde en temel sorunun iş ortamındaki iletişim ve işbirliği fırsatlarının kaybedilmesi olduğunu açıklarken, söylemlerin aksine en çok erkeklerin evde artan iş yükünden şikâyet ettiğine de dikkat çekti. Keser, “Bu sonuç, erkeklerin evde çalışırken daha önceden çok vakit harcamadıkları çocuklarla ilgilenme ve ev işlerinde eşlerine yardımcı olma gibi yeni görevlerinden kaynaklanmış olabilir” dedi.
#BursaGençlerin okuma, matematik ve bilimdeki bilgisini ölçen uluslararası PISA testi, önümüzdeki yıl gençleri ‘küresel yeterlilik’ konusunda değerlendirecek. Öğrencilere yalan haber, küresel ısınma ve ırkçılık konusunda sorular sorulacak. ‘Küresel yeterlilik’ testinin ilki, önümüzdeki yıl 80 ülkede yapılacak.
#PISA Testi