11 ayın sultanı Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü itibarıyla başladı. Milyonlarca Müslüman gece sahura kalkarak niyetini etti ve 30 gün sürecek başladı. Oruçluyken bazı hastalıklar ya da kaza geçiren kişiler cildine çeşitli merhem ya da ilaç türevlerini sürmek zorunda kalabiliyor. Merhem sürmek orucu bozar mı? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. Peki, Oruçluyken merhem, ilaçlı bant ve serum sürülür mü, oruç bozulur mu?
#MerhemRamazan ayıyla birlikte, oruçla ilgili pek çok konu araştırılıyor. Diyanet de resmi internet sitesinde oruçla ilgili pek çok soruyu cevapladı. Bunlardan biri de krem sürmenin oruca etkisi... Peki krem sürmek orucu bozar mı? Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in konu hakkında açıklaması...
#RamazaRamazan ayında orucu bozan durumlar konusunda vatandaşlar oldukça hassas davranmaya özen gösteriyor. Diyanet'e en sık yöneltilen sorular arasında ise oruçluyken krem sürmenin oruca etkisi yer alıyor. Peki, krem sürmek orucu bozar mı? İşte Diyanet bilgisi ile detaylar...
#Krem Sürmek Orucu Bozar MıDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, kolonoskopi, bölgesel ve genel anestezi yaptırmak, periton diyalizine girmek, damara serum verilerek hemodiyaliz yapılması şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin ise orucu bozduğu kaydedildi.
#RamazanRamazan’ın gelmesiyle birlikte oruç bozan durumlar yeniden gündeme gelmeye başladı. Orucu bozan durumlarda en çok şüphe uyandıran konulardan biri de kulak damlasının orucu bozup bozmadığı… Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, “Kulak damlası orucu bozar mı?” sorusunu yanıtladı.
#Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?Ramazanın gelişiyle birlikte oruç tutacak vatandaşlar bazı sorular hakkında bilgilerini tazelemek istiyorlar. Oruç tutulurken dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında Diyanet İşleri tarafından bir dizi bilgi tekrar hatırlatıldı. İşte bazı merak edilen soruların cevapları
#MerhemDiyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili sorularına verdiği yanıtta, “Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır” dedi.
#SıvıDİYANET İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu sağlık sorunu olanların oruçla ilgili sorularına verdiği yanıtta, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de orucu bozmaktadır" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığına göre, unutarak bir şey yemek, güzel kokulu bir şey koklamak, duş alıp, diş fırçalamak, kasten yapılmadığı takdirde kusmak, kan vermek, merhem sürmek, vücuda ilaçlı bant yapıştırmak, astım hastalarının kullandığı sprey, göz, kulak ve burun damlası ile dil altı hapları, tedavi amaçlı aşı ve iğneler oruca zarar vermiyor.
Hemoroid (halk deyimi ile basur) Türkiye'de her üç kişiden birinde bulunuyor. Dışkılama sırasında rahatsızlık, kanama ve şişlik gibi şikayetlere neden olan hastalık ataklar halinde yıllarca sürebiliyor. Uzun süre oturarak ve ayakta çalışmak, yetersiz lifli gıda ve sıvı alımı ile kabızlık hastalığa zemin hazırlıyor. Hastalık ilerledikçe kansızlık, halsizlik, yorgunluk gibi yakınmalar ve kişinin normal yaşamında zorlukların ortaya çıkması işgücü kayıplarına neden oluyor.