Dil altı hapı oruç bozmuyor

Güncelleme Tarihi:

Dil altı hapı oruç bozmuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 00:00

Başlayış vaktinden bitiş zamanına kadar orucu bozan şeylerden sakınmanın farz olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinde bu konudaki sorulara açıklık getirdi.

DİYANET İşleri Başkanlığı’nın internet sitesinde, anlamı "İbadet niyetiyle yemekten, içmekten ve cinsi münasebetten uzak durmak" olarak belirtilen orucun hangi hallerde bozulup bozulmayacağı belirtiliyor.

Duş alıp diş fırçalamak, unutarak bir şey yemek, güzel bir şey koklamak, kasten yapılmadığı takdirde kusmak, kan vermek, merhem sürmek, vücuda ilaçlı bant yapıştırmak, astım hastalarının kullandığı sprey, göz, kulak ve burun damlasıyla dil altı hapları, fitil, tedavi amaçlı aşı ve iğneler oruca zarar vermiyor. Zarında delik bulunmayanların kulak yıkatması, idrar kanalını görüntüleme, idrar kanalına ilaç akıtma, su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan başka bir maddenin vücuda girmemesi kaydıyla endoskopi, kolonoskopi yaptırmak gibi tıbbi yöntemler oruca zarar vermiyor. Kulak, burun ve göze konulan ve tamamen tedavi amaçlı ilaç ve damlaların yanısıra, makattan ultrason çektirme, lokal anestezi, suyun bağırsaklara verilmesinden sonra bekletilmemesi kaydıyla lavman yaptırma, herhangi bir sıvı madde almadan hemodiyalize girme, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyon, anjiyo ve biyopsi orucu bozmuyor.

YASAKLAR

>Yemek içmek

>Buruna enfiye çekmek

>Boğaza bol su çekmek

>Yutulan hap, şurup ve pastil

>Sigara, nargile vs

>Cinsel ilişkiye girmek

>Masturbasyon yapmak

KAZA GEREKTİREN HALLER

>Hata ile boğaza su kaçması.

>Kağıt, pamuk, ot gibi iláç ve gıda olmayan birşeyi yutmak.

>Zorlayarak kusmak.

>Dişlerin kanamasında kanı yutmak.

>Oruçlu olduğunu unutup, yiyip içtikten sonra, orucum bozuldu diyerek, yiyip içmeye devam etmek.

>Zorla orucu bozdurulmuş olmak.

>Buruna kolonya çekmek (koklamak değil)

Kipa ile Kızılay’ın Ramazan dayanışması

İZMİR (DHA)

KİPA ve Türk Kızılayı’nın Ramazan dayanışması kampanyası, yoğun ilgi görüyor. Çiğli Kipa’daki Kızılay standını ziyaret eden Tesco Kipa CEO’su Simon King, Yönetim Kurulu Üyesi Şinasi Ertan, Ticaret Direktörü Murat Sağlık, Pazarlama Direktörü Burak Dolanay ve Finans Direktörü Erkan Tabak, Ramazan için hazırlanan özel erzak paketlerinden satın alıp Kızılay standına bağışladı. King, "Kipa müşterileri, Ramazan boyunca mağazalarımızdan satın alacakları erzak paketleri ile bu kampanyaya katılabiliyor. Satın alınan paketler, özel standlarda toplanıyor ve Kızılay tarafından da ihtiyaç sahibi kişilere ulaştırılıyor" diye konuştu. Türk Kızılayı ile gelenekselleştirilen bu kampanyanın geçtiğimiz yıl 10 bin ihtiyaç sahibi aileye ulaştığı belirtildi.

EĞLENCELİK

Ramazan


BİR Ramazan günü Nasreddin Hoca gözleri susuzluktan afallamış bir vaziyette, dayanamayıp çaktırmadan bir çeşmeye yanaşmış. Tam suyunu içerken, bir köylü görmüş hocayı;

- Aman hoca, günah değil midir bu yaptığın?

Hoca cevap vermiş;

- Yıkıl karşımdan, Ramazan gider bir daha gelir, ama ben gidersem bir daha gelmem! Ne günahı..

Nostaljik gece

İZMİR (DHA)


İZMİR Kahveciler Odası tarafından düzenlenen etkinlikte Klasik Türk Müziği ve nargile eşliğinde nostaljik bir Ramazan gecesi yaşandı. İnönü Caddesi üzerindeki Şelale Cafe’de düzenlenen Nostaljik Ramazan Gecesi’ne, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Aydın Valisi Mustafa Malay, İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Ahmet Bülend Göksel, İzmir Şoförler Odası Başkanı Celil Anık, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede fasıl ekibinin ut, keman, kanun ve darbuka ile çaldıkları Klasik Türk Müziği eşliğinde nargile içen davetliler ramazan nostaljisi yaşadı. İzmir’i Sevenler Derneği Başkanı Maruflu "Amacımız nargileyi sevdirmek değil tüm partileri bir araya getirip dostluğu pekiştirmektir" diye konuştu.

Ramazan ayı ve oruç

RAMAZAN kelimesi, dilcilere göre "yaz mevsimi sonunda yeryüzünü toz-topraktan temizleyen yağmur" ya da "güneşin şiddetli hararetinden taşların kızması ve yalın ayak yürürken yakması" anlamındadır. Dolayısıyla bu ay, mü’minleri günahtan arındırır, paklar. Açlık ve susuzluktan kaynaklanan orucun hararetiyle günahlar yakılır, kül olur. Bir rivayete göre Ramazan, Allah’ın isimleri arasında yer alır. Böylece de "şehr-i Ramazan", Allah’ın ayı olmuş olur.

Kadir Gecesi

Netice itibariyle kelime anlamından hareketle Ramazan, insanları rahmet yağmurlarıyla temizleyen, hararetiyle günahları yakan bir aydır. Bir hadiste de buyurulduğu gibi, "evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten kurtulma"dır. Ayrıca bu ayda "kadir gecesi" bulunmaktadır ve bu gece Kur’an indirilmeye başlamıştır. Şimdi bu rahmeti ve bereketi yanında orucun İslam’ın temel prensiplerinden biri olarak kelime-i şehadet, namaz ve zekáttan sonra zikredilmesi, onun insan nefsine en zor gelen bir ibadet olduğunu gösterir. Bi ibadetin nefsi terbiye noktasında güçlü bir konumda olduğu muhakkaktır. Kötülüğü emreden nefsani arzular,oruçla yok edilebilir, ya da aza indirgenebilir.

Ramazan ayında tutulan oruç, ferdi açıdan bütün gün yeme, içme ve cinsi arzulardan sakınarak, toplumsal açıdan fakir ve yoksulların ihtiyaçlarını gidererek hayatımıza lezzet veren, bu arada irademizi güçlendiren yegáne ibadettir. Bu bakımdan da fert ve toplum hayatını terbiye noktasında orucun büyük önemi vardır. Fakat ne yazık ki, dinin özünü kavrayan Yunus’un ifade ettiği gibi, biz Müslümanlar dahi, orucun bu manevi havasını teneffüste gerekli titizliği göstermekten áciziz.

YUNUS’TAN

Müselmanlar zamáne yatlı oldu

Helál yenmez harám kıymetli oldu

Okunan Kur’an’a kulak tutulmaz

Şeytanlar semirdi kuvvetli oldu

Peygamber yerine geçen hocalar

Bu halkın başına zahmetli oldu

YARIN: ATEŞTEN KORUYAN EMİR VE YASAKLAR

Ramazan orucunda olduğu gibi, bütün ilahi emir ve yasakların gayesi, ferd ve toplum hayatında doğal olanı ortaya koymak, dengeyi kurmak, dolayısıyla adaleti gerçekleştirmektir. Orucun fert ve toplum açısından sayısız hikmet ve yararları vardır. İslam dini; zekát, sadaka, fitye/fitre vb. emir ve tavsiyeleriyle insanlar arasında sevgi bağlarını güçlendirmeyi, böylece birbirlerine kenetlenmeyi sağlamaya çalışır. İslam’a göre mü’min mü’minin kardeşidir. Doğal olarak hiç kimse, kendi nefsi için hoş görmediğini mümin kardeşi için de hoş karşılamayacaktır. Bu düşünce bütün insanlık için de geçerlidir. Bu sevgi ve kardeşliğe dayalı olarak insanlar, ancak sosyal hayatta birbirlerinin kusurlarına katlanabilecektir. Ve gerçek huzur böylece sağlanabilecektir. Zira sevgi ile kenetlenmeyen bir toplum, harçsız tuğlalarla meydana getirilen duvar misali, yıkılmaya mahkûmdur.

Prof. Dr.Osman Karadeniz

DEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!