İsveçli 16 yaşındaki Greta Thunberg, geçen yıl kendi ülkesinde başlattığı ‘iklim için okul asma eylemi’ dünyanın dört bir yanına yayıldı. 15 Mart’ta yetkilileri harekete geçirmek için öğrencilerin bir günlük çağrısına 92 ülke cevap verdi. Türkiye’den de destek var.
#Greta ThunbergAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiUnilever Food Solution son iki yıldır farklı ülkelerden sayıları 1600’ü bulan şefin çalışması ve öngörüleriyle ortaya çıkan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’na imza atıyor. Raporun Türkiye lansmanı da 14 Mayıs’ta İstanbul’da yapıldı. Gecenin onur konuğu Darjeeling Express restoranın sahibi, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı şef hakları savunucusu, bu yıl Times Dergisi’nin Dünyanın En Etkili 100 İnsanı Listesinde yer alan Asma Khan’dı. Ünlü şefle 26 Mart’ta UFS’nin Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’da düzenlenen ‘2024 Geleceğin Menüleri Trend Raporu’ açıklanması sırasında da beraberdik. Markanın Türkiye ve Afrika Bölgesi’nden sorumlu Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin, Asma Khan’ı İstanbul’a davet edince ortak arkadaşımız Gamze İneceli aracılığıyla bu buluşma gerçekleşti. Yoğun programı nedeniyle İstanbul’da sadece 12 saat kadar kalan Asma Khan’la röportaj yapma fırsatı bulduk.
#Asma KhanTrakya'dan İstanbul'un suyunu karşılayan 3 barajdaki doluluk oranı kuraklık nedeniyle büyük ölçüde düştü. Kuruyan Kazandere Barajı'nın yüzeyi otlarla kaplanıp, yeşil renge büründü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, barajdaki su seviyelerinin düşmesinin temel sebebinin ne olduğunun artık bilindiğini belirterek, "İklim değişikliği, küresel ısınma, yağışların azalması, mevsimlerin kayması, bunlar hep bu bölgeyi etkileyen global ölçekte de kendini hissettiren iklim değişikliğinin sonuçları oluyor. Bu iklim değişikliği ile yaşamaya ve adaptasyon geliştirmeye mecburuz" dedi. Tecer, "Su yönetimi çok ciddi bir meseledir. Bütün ülkeler için bu böyledir, ülkemiz için, Türkiye için ve bu bölge için de önemli inanılmaz aciliyeti olan bir konudur" diye konuştu.
#İstanbulTrakya'dan İstanbul'un suyunu karşılayan 3 barajdaki doluluk oranı kuraklık nedeniyle büyük ölçüde düştü. Kuruyan Kazandere Barajı'nın yüzeyi otlarla kaplanıp, yeşil renge büründü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, barajdaki su seviyelerinin düşmesinin temel sebebinin ne olduğunun artık bilindiğini belirterek, "İklim değişikliği, küresel ısınma, yağışların azalması, mevsimlerin kayması, bunlar hep bu bölgeyi etkileyen global ölçekte de kendini hissettiren iklim değişikliğinin sonuçları oluyor. Bu iklim değişikliği ile yaşamaya ve adaptasyon geliştirmeye mecburuz" dedi. Tecer, "Su yönetimi çok ciddi bir meseledir. Bütün ülkeler için bu böyledir, ülkemiz için, Türkiye için ve bu bölge için de önemli inanılmaz aciliyeti olan bir konudur" diye konuştu.
#İstanbulDünya bir yandan değişen iklim koşullarının ağır sonuçlarını yaşarken diğer yandan da bazı alışkanlıklar hiç değişmiyor. Ama artık toplum bu duruma eskisi kadar duyarsız değil. Bunun son örneklerinden birinde de dünyanın 30 yaşın altındaki en zengin kişilerinden biri olan Kylie Jenner ön plana çıktı ve "tam zamanlı iklim suçlusu" olarak nitelendirildi.
#Kylie JennerDünyayı hızla etkisi altına alan enerji krizi, gıda başta olmak üzere birçok ürünün fiyatlarının artmasına neden oldu. Küresel nakliye ağlarının felç olduğu, marketlerde boş rafların giderek arttığı ve metrelerce uzunluktaki benzin kuyruklarının oluştuğu Avrupa'da krizin bir an önce çözülmesi isteniyor. Fakat bunun o kadar kolay gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor. Doğalgaz krizinin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği ise merak konusu. İşte bilinmeyen yönleriyle Avrupa'daki doğalgaz krizi...
#Enerji KriziDünya ve insanlık, iklim değişikliği nedeniyle her yıl artan afetlerle ve yeni salgın hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, gerekli önlemler acilen alınmadığı takdirde iklim değişikliğinin yeni felaketlere de kapı aralayacağı uyarısında bulundu.
#İklim DeğişikliğiDünya ve insanlık, iklim değişikliği nedeniyle her yıl artan afetlerle ve yeni salgın hastalıklarla karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, gerekli önlemler acilen alınmadığı takdirde iklim değişikliğinin yeni felaketlere de kapı aralayacağı uyarısında bulundu.
#SivrisinekTüm dünya, küresel ısınmaya neden olan iklim değişikliğinin farkında ve endişeli. Bu sorunun insan kaynaklı olduğu ve gelecek için tehlike arz ettiği düşünülüyor. Ancak insanlık, geri dönüş için zamanımız olup olmadığı konusunda ikiye ayrılıyor. Yarıya yakın bir grup geri dönüş için bir fırsat olduğunu savunurken, diğer yarısı artık çok geç kalındığını düşünüyor. Türkiye bu sorunu bir tehdit olarak görürken, Çin karşı çıkıyor. Hindistan’a göre artık her şey için çok geç.
#İklim DeğişikliğiSompo Sigorta, iklim krizi konusunda toplumsal ve bireysel farkındalık oluşturma hedefiyle geçen yıl başlattığı 'Yerküreye Saygı' projesinde yeni bir döneme giriyor. Proje kapsamında sigorta şirketinin 3 yıllık iş birliğine imza attığı TEMA Vakfı, 2020 yılında 30 ilde 12 bin 500 çocuğa ulaşmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile 'İklimi Koru' eğitimlerine başladı.
#Sompo JapanBirleşmiş Milletler Genel Kurul’unun New York’ta yapılan açılış oturumları ve ülkeler adına yapılan konuşmalar Eylül ayı sonunda bitti. Bundan sonra Genel Kurul (6 ana komitesiyle birlikte) 2019 yılı olağan görüşme sürecine başlayacak, gündeminde olan bütün konuları görüşecek ve çok sayıda karar tasarısı oylanacak, böylece BM’nin çok çeşitli konulardaki görüşleri ortaya çıkmış olacak.
#YazarABD Başkanı Trump katıldığı her toplantıda dikkatleri üzerine topluyor. Katıldığı her uluslararası toplantıda basın-yayın organlarının dikkatleri Başkan Trump’ın üzerinde oluyor. Trump attığı “twitler”, toplantılardaki çoğu zaman geleneklere uymayan davranışları ile odak noktası haline geliyor.
#YazarNobel Barış Ödülü sahibi Dr. Rajendra K. Pachauri, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "İklim Değişikliği: Enerji-Çevre" konulu seminere katıldı. Pachauri ‘Deniz seviyesinin yükselmesi konusunda Kuzey yarımküredeki buzulların erimesi ve okyanus su seviyesinin artması söz konusu. Deniz seviyesinde geçtiğimiz yüzyıl ortalarından itibaren 17 cm'lik bir artış görüyoruz. Milyonlarca insan deniz seviyesindeki yükselmeden ötürü sel felaketiyle karşılaşacak” dedi.
Oksijen köşesi dünyadaki bütün çevreciler için özel bir günde başlıyor: 10/10/2010. Bugün Amerika merkezli bir sivil toplum girişimi olan 350.org girişimiyle dünyanın dört bir yanında küresel iklim krizine karşı eylem ve etkinlikler düzenleniyor. 350.org atmosferdeki güvenli karbondioksit üst litimi olan 350 parça/milyon seviyesinden yola çıkan bir örgüt. Çok uzun zamandır bugüne hazırlanıyorlar. Yaptıkları çağrıyla Türkiye de dahil dünyanın 188 ülkesinde 6 bin 700 etkinlik yapılmasına ön ayak oldular. Örgütün kurucusu Bill McKibben’le görüştüm. Zaten kendisi bu eylemlerin en büyüklerinden birine imza atarak Obama yönetimini Beyaz Saray’a güneş panelleri takmaya ikna etti