Türkiye Sigorta Birliği’nin 18-19 Eylül tarihlerinde düzenlediği Arama Konferansı’nda sektörün 10 yıllık yol haritası belirlendi. Sigortacılar, sektörün çatı kanun ihtiyacı, trafik sigortasında serbest tarifeye geçiş, beklenen Marmara depremine hazırlık ve toplumda sigorta bilincinin gelişmesi için eğitime sigortacılığın girmesi konularında ortak mutabakata vardı.
#Türkiye Sigorta BirliğiSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşJaponya’da yapılan G7 Zirvesi’nde liderlere hitap eden Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, dünyanın en güçlü liderlerine özel bir sunum yaptı. Katılımcı liderler daha sonra enerji ve iklim konularında ortak bir sonuca ulaştı. Hürriyet’e konuşan Birol, “Liderler ortak mutabakat ile enerji ve iklim politikalarında bizim onlara rehberlik etmemize karar verdi. Ben kendim ve ekibim adına bundan gurur duydum” dedi. Liderlere elektrikli araçlardaki gelişimi de anlatan Birol, “Elektrikli kamyon ve otobüsler sandığımızdan çok daha hızlı hayatımıza girecek” diye konuştu.
#G7Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'da eğitim öğretime kademeli olarak başlanacağını açıkladı. Özer, Malatya'da 8, Adıyaman'da 5, Kahramanmaraş'ta 2 ve Hatay'da 7 ilçede okulların 27 Mart'ta açılacağını kaydetti.
#Milli Eğitim BakanıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Salda Gölü'nün bataklığa döndüğü iddialarıyla ilgili olarak, "Görüntülerdeki yerin bataklık olmadığı, bu alanda mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmesinin olduğu tespit edilmiş olup, sarı çamur görüntüsünün bu alandaki gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine, çevredeki ormanlar ve sazlık alanlardan çıkan polenlerin rüzgarla taşınmasından kaynaklı olduğu tespit edildi" dedi.
#Salda GölüÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan, Salda Gölü'nün bataklığa döndüğü iddialarıyla ilgili olarak, "Görüntülerdeki yerin bataklık olmadığı, bu alanda mevsim normalleri çerçevesinde su çekilmesinin olduğu tespit edilmiş olup, sarı çamur görüntüsünün bu alandaki gölü besleyen gözelerden sızan suların üzerine, çevredeki ormanlar ve sazlık alanlardan çıkan polenlerin rüzgarla taşınmasından kaynaklı olduğu tespit edildi" dedi.
#Salda GölüTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Türkiye’de kurulu bulunan gen bankalarının işleyişini anlattı. Dr. Birişik, “Bünyemizdeki 32 gen bankasıyla bütün bitkilerimizi muhafaza ediyoruz. Olası bir felaket halinde herhangi bir canlı türünün kaybolmaması için tümünün yedeğini en ileri teknolojiyle milli botanik bahçesinin altında tekrar yapacağız, altyapılarımız kurulu vaziyette” diye konuştu.
#GazetehaberleriAxa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, iklim değişikliğinin yatırım iklimini de değiştirdiğini belirterek, “Dünyada parametrik sigortacılık diye bir kavram oluştu. Türkiye’de de uygulamaya geçildi. Afetlerden tarım, inşaat, enerji sektörleri ciddi etkileniyor ve oluşan gelir kaybını sigortalatmak istiyor” dedi.
#Yavuz ÖlkenAraştırma şirketi KONDA’nın yaptığı ‘Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı 2019’ araştırmasına göre Türkiye’deki her 10 kişiden 6’sı iklim değişikliğinden endişeleniyor. Her iki kişiden biri de iklim krizinin etkilerini yaşadığını belirtiyor. Üniversitelilerde farkındalık daha yüksek olurken iklim değişikliği ve afetlerin etkisini hissetmediğini söyleyenlerin cevabı “İklim değişikliğinin ne olduğunu bilmiyorum” yönünde.
#Araştırma Şirketi- Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle yürütülen "Türkiye'de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi" Kahramanmaraş'ta uygulanacak - Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Sabuncu: - "Ülkelerin karbon tutma kapasiteleri ve doğaya saldıkları karbon miktarı ileride oluşacak iklim değişikli çalışmalarında önemli bir yer tutacak"
Irak, Suriye ve Ukrayna gibi başlıca ülkelerdeki iç çatışmalarda süregelen şiddete bir türlü çözüm üretemeyen Birleşmiş Milletler (BM), çözümsüzlük listesine “İklim” sorununu da ekledi. Salı günü BM’de gerçekleştirilecek olan “İklim Zirvesi”ne en az 124 ülke devlet başkanı ya da başbakan seviyesinde katılacak. Enerji üretimi ve kullanımına uluslararası kriterler getirecek olan New York zirvesinden sonra, gelecek yıl Paris’te organize edilecek olan yeni zirvede imzalar atılsın isteniyor.