İş dünyasından çevreye 2.2 trilyon dolarlık zarar

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından çevreye 2.2 trilyon dolarlık zarar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2010 13:18

Birleşmiş Milletler’in (BM) 3 bin büyük firmanın faaliyetlerine yönelik yayımladığı bir raporda, şirketlerin çevreye 2.2 trilyon dolar değerinde zarar verdikleri öne sürüldü.

Haberin Devamı

Guardian gazetesinde yayımlanan bir haberde, şirketlerin her geçen gün biraz daha kirlettikleri kaynakların karşılığını vermemelerinin çevreciler arasında büyük tepki uyandırdığına dikkat çekildi.

BM desteğiyle, Londra merkezli danışmanlık şirketi Trucost tarafından hazırlanan ve güncellemiş versiyonu bu yaz yayımlanacak rapor, şirketlerin çevreye verdikleri zararın maliyetini karşılamaları durumunda, kazançlarının üçte ikisini kaybedecekleri belirtildi.

Toplamda 2.2 trilyon olarak tahmin edilen zarar, yedi ülkenin ulusal ekonomilerinden daha büyük bir tutara denk geliyor. Bu rakam aynı zamanda, şirketlerin toplam cirolarının yüzde 6 ile 7 arasında değişen bir oranını oluşturuyor.
 
İKLİM DEĞİŞİKLİ BAHANESİ

Raporu hazırlayan Trucost şirketinin operasyonlarından sorumlu genel müdürü Richard Mattison, “Doğaya verilen zarar küresel ekonomi için büyük bir sorunken piyasalar ne bu durumdan haberdar ne de sorunla nasıl başa çıkacağını biliyor” dedi.

Haberin Devamı

Haberde sera gazı salınımlarıyla doğaya zarar veren şirketlerin en çok iklim değişikliği bahanesine sığındıkları da belirtildi.

Zararın bu kadar büyük bir rakamda olmasının diğer nedenleri ise ülkelerin sebep olduğu hava kirliliği ve temiz suların gereğinden fazla kullanılması ve kirletilmesi.

GERÇEK ZARAR DAHA BÜYÜK
Şirketlerin çevreye verdiği zararın maliyeti 2.2 trilyon dolar ile sınırlı kalmayabilir. Çünkü hane halkı ve hükümetlerin enerji tüketimleri bu rakama dahil değil. Bu yüzden raporu yazın yayımlanacak güncellenmiş halinde, rakamın çok daha yüksek olacağı tahmin ediliyor.

Trucost, raporun son hali yayımlanmadan önce hangi sektörün doğaya en fazla zararı verdiğini açıklamak istemese de enerji şirketleri ve alüminyum üreticileri gibi imalatlarını fosil yakıt kullanarak gerçekleştiren şirketlerin en büyük suçlular olarak gösterileceği söyleniyor. Yiyecek, içecek ve tekstil şirketleri gibi çok fazla kullanan üreticiler de suçlu listesinin başında yer alacak gibi görünüyor.

Raporu hazırlayan ekonomistlerden Pavan Sukhdev, bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan büyük şirketlerin yöneticilerinin, doğaya verdikleri zarar karşılığında ödemeye yapmak zorunda kalmaları durumunda, işlerinin fazlasıyla etkilenmesinden korktuklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Mattison ise, “Şirketlerin verdikleri zarar karşılığında ödeyecekleri tutar, kar marjlarının önemli bir kısmını oluşturacak ve bu maliyetleri ödeyip ödemeyeceklerine politikaların çevreye yönelik yasaları kabul edip etmemesine bağlı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!