BÜLENT Eczacıbaşı iş yaşamının 50. yılında yeni bir kitap yayınladı: BİRAZ DAHA DÜŞÜNÜNCE... Eczacıbaşı kendi yaşadıklarından ve tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı denemelerin iş insanlarına yönelik olduğunu söylese de bence her kesimden ve yaştan bireylerin ilgisini çekecek bir kitap olmuş.
#Yapay ZekâYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKYapay zekânın gelecekte birçok sektörde işgücünü azaltması bekleniyor ancak önce bu zekâyı geliştirecek bir mühedislik gücüne ihtiyacı var. Son dönemin popüler mesleklerinden yapay zekâ mühendisliği için ciddi bir matematik ve istatistik bilgisi gerekli. Gelecekte çok ihtiyaç duyulacak mesleklerden birisi olması beklenen yapay zekâ mühendisliğinde aylık ortalama kazançlar ise yaklaşık 47 bin TL’den başlarken 120 bin TL’lere kadar çıkıyor.
#Yapay ZekâPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKGelişen teknoloji yazılımcı ihtiyacını da arttırdı. Türkiye’de yazılımcı sayısı 300 bin adedi aşarken, mesleğe başlamak için önce iyi bir eğitim almak şart. Eğitimin ardından bir uzmanlık alanı ve sürekli öğrenme isteği gerekli. Sektöre yeni başlayan bir yazılımcı yaklaşık 35 bin TL aylık gelire sahip olurken, deneyim ve kabiliyetler artıkça gelir 100 bin TL’lere çıkarabiliyor. Sektörün en önemli avantajı ise yurtdışında iş olanağı ve yabancı para cinsinden kazanç elde etmek.
#Yazılımİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler KoçPandemiyle birlikte artan paket servis talebi mevcut moto kuryeler ve kendi işini kurmak isteyen gençlerin dahil olduğu “esnaf kurye” modelini yaygınlaştırdı. Sadece İstanbul’da sayıları 350 bin adedi aşan esnaf kuryeliğe başlamak için önce iyi bir motosiklet almak gerekiyor. Paket başına 65-70 TL’nin verildiği sistemde günde 12 saat çalışan kuryenin aylık brüt geliri 50 ila 55 bin TL’yi bulabiliyor. Ancak çalışma koşulları oldukça zor.
#KuryeTürkiye’nin en büyük sektörlerinden otomotiv sektöründe ara eleman ihtiyacı her alanda büyümeye devam ediyor. Fabrikalar işçi bulmakta zorlanırken onarım tarafında çırak bulunamadığı için ustaların yeri boş kalıyor. Öyle ki, artık futbolcu transfer eder gibi kaporta ustası transfer ediliyor. Sektör temsilcileri, sektörde iyi yetimiş bir çalışanın diğer sektörlere kıyasla daha iyi gelir elde edebileceğini, ilerde ise kendi işini açarak gelirini daha da artırabileceğini belirtiyor.
#OtomobilTurizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmVadistanbul Radisson Collection Hotel İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Baran, turizmdeki nitelikli iş gücü ihtiyacının sadece yeni çalışanlarla karşılanamayacağına dikkat çekti ve “Her geçen gün bir yenisi açılan otelleri de düşünürsek; sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmanın en etkili yolu stajyerlerden geçmekter. Otelimizin hemen hemen her departmanında, Meslek Edindirme Merkezleri’nin de desteği ile stajyer bulundurmaya ve verdiğimiz mesleki eğitimlerle sektöre kazandırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
#TurizmHer ölçekte işletme için öncelikli gündem dijital dönüşüm oldu. Tabi bu süreçte yazılım ihtiyacı da kritik önemde. KOBİ’lerin hızlı ve uygun maliyetli yazılım ihtiyacını gören yerli girişim Xpoda, ‘kodsuz yazılımla’ dijital dönüşümü hızlandırıyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor.
#KOBİİki genç girişimci eşya kiralama alanındaki ihtiyacı gördü ve yola çıktı. İki yıl önce kurulan ‘Varsapp’, günlük ve teknolojik ürünleri kişilerden ya da markalardan kiralamanıza imkân sunarken, eşyalarınızı kiraya vererek para kazanmanızı da sağlıyor. Bilgisayardan kameraya, hobi ürünlerinden elektrikli ev aletlerine kadar birçok seçeneğin yer aldığı platform 20 şehre ulaştı. Yatırımlar ve tüketicinin ilgisiyle hızla büyüyen girişim alanında global oyuncu olmayı hedefliyor.
#Zeynep EliçinŞirketlerdeki insan kaynakları departmanının iş yükünü gören girişimciler dijital İK platformunu kurdu. Çalışan özlük bilgilerinin tutulması, izin, maaş, prim, performans değerlendirme, eğitim gibi birçok süreci dijitale taşıyan platform, tek tıkla bilgilere ulaşma imkânı sunuyor. Bin 800 şirkette 4 binden fazla İK yöneticisi, 150 binden fazla çalışana ulaşan Kolay İK, en az bir milyon çalışanın akıllı telefonunda bir uygulama olarak yer almayı hedefliyor.
#İnsan Kaynakları‘Sürdürülebilir’ tarım, enerji, turizm gibi birçok alanda karşımıza çıkan bir tanım. Son 10 yılda gündelik hayata kadar indi, artık gardırobumuzun veya tatilimizin bile sürdürülebilir olmasını konuşuyoruz… Pek çok işkolunda da sürdürülebilirlik uzmanları görev yapıyor. Peki bu uzmanların tam olarak işleri ne, ne yapıyorlar?
#EğitimÜlke dışında pek çok görevde bulunduktan sonra Sandoz Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Cengiz Zaim, “Biz yıllardır Novartis’in bir iş birimi olarak faaliyet gösteriyorduk. Önümüzdeki yıl İsviçre borsasına kota ayrı bir firma olarak devam etme kararı aldık. Dünyanın en büyük eşdeğer ve biyobenzer ilaç firmasını oluşturuyor olacağız. Bu da kendi sermaye kararlarımızı yatırım kararlarımızı alma ve odaklanma anlamında bizi daha iyi yere taşıyacak” dedi.
#SandozNOSTALJİ Güzelyalı Grubu’na sosyal medyada göz atarken, okuldaşım “(İK) İzmir Koleji/ (BAL)Bornova Anadolu Lisesi” Cenap Adaş’ın bir çağrısıyla karşılaştım, özetliyorum: “Güzelyalı’lı olup da parkın önünü mesken tutmuş Boyacı İsmet’i, kendi tanımıyla ‘Davulcu İsmet’i tanımayan var mıdır? Mahallemizin simge isimlerindendir İsmet, parkın kıyısında kendi diktiği nar ağacının önünde sandığını görmezsek merak ederiz onu... Ağır ekonomik koşullar hepimizin yaşamını etkiliyor, ama en çok da İsmet gibi dar gelirli emekçilerinkini zorlaştırıyor... Mahallemizin bu renkli kişiliğinin bizlere her zamankinden çok ihtiyacı var. Ne mi yapabilirsiniz İsmet için?
#1KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sisteminin önemi pandemi süreciyle birlikte daha net gözler önüne serildi ve bu süreç gösterdi ki yeni dünyanın dijital ortam üzerine şekillendiği gelecekte KEP’i olmayan kalmayacak. E-Dönüşümün Güven Kurumu Türkkep, 200’e yaklaşan bayisiyle Türkiye’nin hemen her ilinde hizmet veriyor.
#İlanİş dünyasının önde gelen yöneticileri, Fortune Türkiye & DataExpert iş birliği ve BMI organizasyonuyla düzenlenen CHRO Summit 2021’de bir araya geldi. RESHAPE temasıyla düzenlenen zirvede pandeminin etkisiyle ortaya çıkan yeni düzende çalışma hayatının geçireceği dönüşüm ve şirketlerin bu dönüşüme nasıl ayak uyduracağı gibi konular ele alındı.
#Fortune TürkiyeDeloitte'in 2021 Global İnsan Kaynakları Trendleri Raporu’na göre, Kovid-19’a en hazırlıklı şirketler, “gelişim” bakış açısına uyum sağlıyor ve bu durumu şirketi geleceğe hazırlamak için bir fırsat olarak değerlendiriyor.
#2021 Global İnsan Kaynakları TrendleriPandemi sürecinde hızla aksiyon alıp evden çalışma sistemine geçen, 1 Haziran’dan itibaren de kademeli olarak ofise dönmeye başlayan bankacılık sektörü, yeni normal için hazırlıklarına devam ediyor. Pek çok sektörde olduğu gibi bankacılıkta da djitalleşme, uzaktan çalışma gibi yeni iş modelleri üzerinde çalışılıyor.
#GazetehaberleriTurkcell, COVID-19 döneminde artan müşteri ihtiyaçları doğrultusunda, ilgili departmanlarda çalışmak üzere yeni yazılım geliştirme uzmanları işe alacak. Yerli ve milli teknoloji geliştirmek üzere çalışacak uzmanların işe alım süreçleri tamamen dijital ortam üzerinden gerçekleştirilecek.
#TurkcellBir şirkete yön veren, onu başarıya ya da başarısızlığa götüren en önemli ögenin insan olduğunu vurgulayan Berteks Tekstil A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Filiz Çarıkçı, “Vizyonumuz gelişmiş ve başarıya ulaşmış dünya şirketleri arasında anılmak olduğu için çok iyi bir insan kaynağı alt yapısına sahip olmaya ve bu kaynağı da devamlı geliştirmeye önem veriyoruz” diyor.
#BURSA