Bakanlık, belediyeler, kaymakamlık gibi devlet idari kurumlarının kestiği cezalara idari para cezası denmektedir. Hükümet Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırma paketi üzerinde çalışmalarını tamamladı. Bugün gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı sonrası borçların detaylarının belli olması bekleniyor. Konuyla ilgili detaylar ise araştırılıyor. Peki İdari para cezaları silindi mi, hangi borçlar silindi? İşte, yeni borç yapılandırma paketinin detayları…
#İdari Para Cezası NedirSon dönemde okuyuculardan sosyal güvenlik borç yapılandırması hakkında çokça soru alıyorum. Kimileri hangi borçların yapılandırılacağını, kimileri yapılandırma başvurusunun son tarihini, kimileri de yapılandırma yapılması halinde ödenecek borç tutarlarını merak ediyor. Sosyal güvenlik borç yapılandırması yapacaklara rehber olacak bilgileri paylaşayım.
#YapılandırmaEhliyetsiz, aşırı hız veya alkollü araç kullanan kişilere yüksek tutarlarda trafik cezaları kesilmektedir. Bu paralar için son ödeme tarihi belirlenmiştir. Bu tarihte ödeme yapılmaz ise aylık faiz işlenmektedir. Böyle durumlarda yapılandırma gibi fırsatlardan yararlanmak mümkündür. Taksitlendirme işlemi internet üzerinden kısa sürede gerçekleşmektedir. Peki Trafik cezası nasıl taksitlendirilir? Trafik cezası taksitlendirme nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
#Trafik Cezası Taksitle Ödenir MiSosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7326 sayılı kanun kapsamında 1 milyon 190 bin kişinin toplam 61 milyar liralık yapılandırma başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödemeleri 30 Kasım 2021’e kadar yapılabilecek.
#Borç YapılandırmaAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: - "Yapılandırma için e-Devlet, e-SGK ve sosyal güvenlik merkezlerimize 2,1 milyon vatandaşımız başvurdu. Yapılandırılan toplam alacak 101 milyar lirayı aştı ve bugüne kadar 7,4 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi" dedi.
#SGKVergi borcu yapılandırma ekranı, başvuru sürecinde son günler yaklaşırken vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. KYK, SGK, MTV, trafik para cezası, gibi bir çok vergi borcunu kapsayan yapılandırma başvuruları 1 Şubat 2021'de sona erecek. İnteraktif Vergi Dairesi'nin (www.ivd.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden yapılacak olan vergi borcu yapılandırma işlemi 31 Ağustos 2020'den önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçları kapsayacak. İşte, vergi borcu yapılandırma başvuru ekranı ve konuyla ilgili bilgiler.
#Vergi Borcu Yapılandırma BaşvurusuEn büyük borç yapılandırması, varlık barışı, emeklilere ikramiye ve 12 milyon taşınmaza imar affını içeren dev torba tasarı Meclis’ten geçti. Son dakika değişikliğiyle kapsam dışında tutulan Boğaziçi sahil şeridindeki yapıların bir bölümü kapsama alınırken, Gelibolu Yarımadası ise imar affı dışında tutuldu.
#Gelibolu YarımadasıKamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen, 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen, 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u onayladı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük “borç kolaylığı”nı içeren Torba Yasa, önceki gece TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayından sonra yürürlüğe girecek yasadan son anda sendikaların tepkisini çeken esnek çalışmayı içeren maddeler çıkarıldı. Torba yasa tasarısında işçi ve memur kesimini ilgilendiren bir çok düzenleme yapıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SSK ve BAĞ-KUR prim borçlarının yeniden yapılandırılması için verilen sürenin 30 Haziran 2006 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı. Borçlarını yapılandırmak isteyenlerin, bu kurumların il müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim borçları tasarısını anlatırken, ‘af’ yerine ‘alacak yeniden yapılandırması’ deyimini kullandı. Başesgioğlu, 36 ay vadenin yanısıra borç miktarında yüzde 50’ye ulaşan indirimler olabileceğini bildirdi. Başesgioğlu, 50 bin YTL’nin üzerindeki borçlarda ‘zor durum’a göre ana parada da indirim yapılabileceğini belirtti.