IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2015 11:31
SGK SAMSUN İL MÜDÜRÜ ÜNAL KAYA, 2015 YILI İLK 5 AY İÇERİSİNDE TESPİT EDİLEN KAYIT DIŞI İŞLEMLER SONUCU TESCİLSİZ İŞ YERLERİ VE SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞ YERLERİNE 750 BİN TL'DEN FAZLA İDARİ PARA CEZASI UYGULANDIĞINI BELİRTTİ.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, 2015 yılı ilk 5 ay içerisinde tespit edilen kayıt dışı işlemler sonucu tescilsiz iş yerleri ve sigortasız işçi çalıştıran iş yerlerine 750 bin TL’den fazla idari para cezası uygulandığını belirtti.
SGK İl Müdür Ünal Kaya, 2015 yılı içerisinde ilk 5 ayda uygulanan cezalar hakkında açıklamalarda bulundu. SGK İl Müdürlüğü olarak denetimlere hız vermeden devam ettiklerini belirten Ünal Kaya, “2015 yılının ilk beş ayında 189 iş yerinde denetim yaptık. Kamu kurumlarından gelen yaklaşık 30 bin kaydı taradık. Bu denetimler sonucu 15 tescilsiz iş yeri ve 112 sigortasız işçi tespit edildi. Kayıt taramaları sonucu 814 kayıt dışı sigortasız işçi ve Bağ-Kur’lu tespit edildi. 889 kişinin sosyal güvenlik destekleme pirimi tescili yapıldı. Tespit edilen kayıt dışı işlemler sonucu 750 bin TL’den fazla idari para cezası uygulandı. Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverene her bir işçi için 2 asgari ücret ceza kesilirken, bir yıl içinde tekrar sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilirse bu ceza 5 asgari ücrete çıkacak. Çalışma izni olmadığı halde çalıştırıldığı tespit edilen yabancı uyruklu kişiler için de aynı cezalar uygulanacak. Tespit edilen yabancı uyruklu kişiler için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile temasa geçiliyor. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince çalışma izni olmadan çalışan kişiye 835 TL, çalıştıran işverene 8 bin 381 TL ceza uygulanıyor. Tekrarının tespiti halinde ise cezalar bir kat daha artacak” dedi.
6 bin 645 sayılı Kanun’la 5 bin 510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 63. madde hakkında da bilgi veren Kaya, “30 Nisan 2015 itibariyle 12 ay veya daha fazla süreye ilişkin prim borcu olan Bağ-Kur’luları ilgilendiren bu maddeye göre 01 Mayıs 2015 tarihinden itibaren üç ay içinde borçlarını ödememeleri veya yapılandırmamaları halinde daha önceki ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ay itibariyle, ödemesi olmayanların da tescil tarihi itibariyle sigortalılığı durdurulacak. Bu süreler sigortalılık olarak sayılmıyor ve borçları da kurum alacağı olarak sayılmayacak. Faaliyete devam edenlerin 01 Mayıs 2015 itibariyle sigortalılıkları yeniden başlıyor. Dondurulan bu sigortalılık sürelerinin daha sonra sigortalı veya hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde kanunla belirlenen şartlar dahilinde hesaplanan borç tutarının üç ay içerisinde ödenmesi şartıyla satın alınabilecek. Geçici 63. maddeden değişik yapılandırma kanunlarına göre borcunu yapılandırdıkları halde yapılandırması bozulanlar veya yapılandırmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar da faydalanabiliyor. Buna göre 31 Temmuz 2015’e kadar borcunu ödemeyen, yapılandırmayan veya taksitlendirmeyenlerin sigortalılıkları bu sürenin sonunda otomatik durdurulacak. Bu süreyi beklemek istemeyenler Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya merkezlerine başvuru formu ile müracaat etmeleri halinde sigortalıklarını durdurabilecekler” diye konuştu.