Milas-Ören gezimiz sırasında Yeniköy-Kemerköy’den ayrılırken, termik santralların sadece ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamadığını, çok önemli bir istihdam yarattığını, bölgenin en önemli yatırımlarından birisi olduğunu gördük. Özal’ın bu iki tesisin ortaya çıkarılması için nasıl mücadele verdiğini anımsadık. Bakın yıllar ne çabuk geçti. 2040 yılında bölgede kömür bitecek. Biz bölgeden ayrıldıktan sonra IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığının, yenilenebilir enerji kaynaklarını da adım adım devreye almayı planladığını öğrendik.
#MilasRüzgârda ilk YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon ortaklığı açık eksiltmede fiyatı 3.48 dolar/cent’e kadar indirerek kazandı. Enerji Bakanı Albayrak, rüzgârda yerli katkı payıyla 10.3 dolar/cent olan alım fiyatının 3.48 cent’e düşürülerek, bir dünya rekoru kırıldığını söyledi. Bir yandan elektrik fiyatı düşerken, diğer yandan yerli türbin üretimi için de yeni bir dönem başlıyor.
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi 8 konsorsiyumun katılımıyla başladı. Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar gerçekleşti. Kıran kırana geçen ihalede 4. oturumdan sonra 2 firma yarışmaya devam etti. Alman Siemens-Türkerler-Kalyon ve Çinli MingYang-İlk İnşaat arasında geçen açık eksiltmenin kazananı 3,48 dolar sen/KWS ile Alman Siemens oldu. Çinli Mingyang 30. tur başlarken ihaleden çekildi.
#YEKA İhalesi‘Rüzgârın çılgın projesi’ diye adlandırılan rüzgâr enerjisinde bin megavatlık kapasite kurulmasını sağlayacak Rüzgâr Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesine dünyanın en büyük türbin üreticilerinden teklif yağdı. Dünyanın ilk onunda yer alan türbin üreticilerinin 8’i ihaleye yerli ortaklarla kurdukları konsorsiyumlarla teklif verdiler.
#Berat AlbayrakEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine, 4 Alman şirketinin yanı sıra, Amerika, Çin, Danimarka merkezli rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10'da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.
#YEKALimak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etap yatırımına yönelik 4.5 milyar euroluk finansman paketini 19 Ekim'de imzalamayı planladıklarını; toplam altı bankanın yer alacağı paketin yaklaşık yüzde 70'ini kamu bankalarının üstleneceğini söyledi. Özdemir, "Yapı Kredi çekilmeden önce paketin ağırlığı yüzde 60'a 40'tı. Ancak Yapı Kredi çekildikten sonra yüzde 70 kamu bankaları, yüzde 30 özel bankalar olacak gibi şekillendi" diye konuştu.
#Limak GrubuKangal Termik Santrali'nin taşınmazlarının özelleştirme ihalesi yapıldı. 400 milyon dolar ile başlayan ihalede fiyat 985 milyon dolara çıktı. 7 firmanın katıldığı ihaleyi Konya Şeker -Siyahkalem Ortak Girişim Grubu kazandı. İhale teknik olarak tamamlandı. Son kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) verecek.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Seyitömer Termik Santrali ile santral tarafından kullanılan taşınmazların, Seyitömer Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların satışı, 2594, 31743 ve 200702650 numaralı ruhsatlar ile bu ruhsatların kapsadığı maden sahalarının işletme hakkının verilmesi yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilmesine ilişkin açılan ihaleye katılmak üzere 16 yatırımcı teklif verdi.
ABD’li küresel enerji devi AES Corporation, IC İçtaş Enerji ile Türkiye’deki ilk hidroelektrik santrali temelini Karaman Göksu üzerinde kurulacak Damlapınar ve Kepezkaya için attı. 5 kıtada, 28 ülkede çalışan AES, Türkiye’yi bölgedeki çalışmalar için merkez olarak seçtiğini, hem elektrik üretim için santraller kuracaklarını hem de enerji özelleştirmelerine katılacaklarını açıkladı. İlk etapta 600 milyon dolarlık yatırım yapılacak.
Dünyanın en büyük özel enerji şirketlerinden ABD'li AES ile IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding A.Ş. ortaklığı ile faaliyete geçen AES-IC İÇTAŞ Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş., Türkiye'deki hidroelektrik santrallerine 4 yıl içinde 600 milyon dolar yatırım yapacak.