İç çözümleme, roman ve öykü gibi kurgusal olma niteliği taşıyan metinlerde sıklıkla kullanılan bir anlatım tekniği olma özelliği taşımaktadır. Ana karakterin yaşamış olduğu olaylar karşısında hissettikleri yazar tarafından okura anlatılır. Sizin için İç çözümleme tekniği nedir ve nasıl yapılır? İç konuşma ile farkları nelerdir konularını tüm merak edilen detaylarıyla derledik.
#EğitimÖykü ve roman yazımında kullanılan pek çok farklı yazım tekniği bulunmaktadır. Bu teknikler pek çok özellik bakımından farklılık göstermektedir. Bunlardan birisi de bilinç akışı tekniğidir. Türk ve Dünya Edebiyatında bu tekniğe göre yazılmış birçok roman ile karşılaşmak mümkündür. Peki, bilinç akışı tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Bilinç akışı tekniği kullanan yazarlar ve romanları sizlere detaylıca derledik.
#EğitimTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimBilinç akışı, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan bilinç akışı nedir öğrenebilir ve nasıl kullanıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilinç Akışı nedir? Tekniği nasıl kullanılır? Edebiyatta Bilinç Akışı kullanan yazarlar hakkında detayları derledik.
#SözlükGeriye dönüş tekniği, daha çok tarihi romanlarda kullanılır. Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından dolayı eserlerinde de şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır. Aynı zamanda çoğu zaman kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken de kullanılabilir. Geriye dönüş tekniği nedir ve özellikleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitMonolog televizyon programlarında ve internette karşımıza sık sık çıkan kavramlardan biridir. Bu nedenle monologun ne olduğu pek çok kişi tarafından merak edilir. O halde monolog nedir ve nasıl yazılır, edebiyatta iç ve dış monolog ne anlama gelir detayları ile derledik.
#Monolog Nedir Ve Nasıl Yazılır?