Coğrafya dersleri sağolsun 'Saros körfezi' adını duymayan yoktur ama coğrafya dersi alalı çok olanlar arasında hala bu körfez Marmara’da mı yoksa Ege’de mi emin olamayanların sayısı da maalesef bir o kadar çoktur. Öncelikle hatırlatalım: Saros körfezi, Ege Denizi’nin başlangıç noktasında yer alıyor. Güneyde Gelibolu yarımadası, kuzeyde Trakya arasına yerleşmiş, Çanakkale boğazına paralel uzanan, üçgen biçiminde bir körfez burası. Ama Saros, bize göre sadece bir körfez değil aynı zamanda eşsiz bir akvaryum!
#İbrice GezisiCoğrafya dersleri sağolsun 'Saros körfezi' adını duymayan yoktur ama coğrafya dersi alalı çok olanlar arasında hala bu körfez Marmara’da mı yoksa Ege’de mi emin olamayanların sayısı da maalesef bir o kadar çoktur. Öncelikle hatırlatalım: Saros körfezi, Ege Denizi’nin başlangıç noktasında yer alıyor. Güneyde Gelibolu yarımadası, kuzeyde Trakya arasına yerleşmiş, Çanakkale boğazına paralel uzanan, üçgen biçiminde bir körfez burası. Ama Saros, bize göre sadece bir körfez değil aynı zamanda eşsiz bir akvaryum!
#İbrice GezisiTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetYazın Saros Körfezi’nin İstanbul’a en yakın sularında kulaç atmak isteyenlerle dolup taşan Mecidiye Köyü, şu sıralar bomboş. Sahilde denize koşanlar, bahçe tezgâhlarından alışveriş yapanlar yok. Aceleyle görülecek bir müze, bir tarihi eser, ya da gitmek isteyeceğiniz bir sinema da yok. Mecidiye’de sadece saf doğa var.
#HürriyetTürkiye sadece şehir merkezleriyle değil köyleriyle de zengin bir ülke. Üstelik bazıları ya denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta… Peki bu yaz hem denize girilebilecek hem de doğa ile iç içe köyde yaşanabilecek adresler hangileri? Uzmanlar 4 bölge ve 11 şehirden harika 15 köyü hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Türkiye'nin En Güzel KöyleriUçakları gökyüzünün değil, derin suların maviliğinde görmeye ne dersiniz? Türkiye’nin denizleri, dalış meraklılarına bu konuda farklı ve zengin seçenekler sunuyor. İster geniş gövdeli yolcu uçağı Airbus A330’un kabininde dolaşın, ister İkinci Dünya Savaşı’nda düşen bir bombardıman uçağına dalın. Peki hangisini, nerede bulabilirsiniz? Karşınızda, artık deniz canlılarına ev sahipliği yapan batık uçaklar.
#Türkiye Dalış NoktalarıEge Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alan Saros Körfezi, güneyde Gelibolu Yarımadası, Kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale boğazına paralel olarak, 60 kilometrelik bir sahille uzanan üçgen biçimli tertemiz kumsallarla kaplı bir doğa harikasıdır. Şimdi Saros Körfezi'nin gezilecek yerlerini tanıyalım...
#Saroz Körfeziİstanbul Sultangazi’de taşocağı isyanı yıllardır sürüyor. 16 taşocağının olduğu ilçede nefes almak imkânsız. Çocuklar ocaklara komşu okullarda okuyor. Yaşı küçüklerin çoğu astım hastası. Yaşlılar, engelliler toz yüzünden camı kapıyı açmadan evin içinde yaşıyor. Bölge sakinleri şikâyetlere rağmen hiçbir şeyin değişmediğini söylüyor.
#Taş OcaklarıEDİRNE’nin Keşan İlçesi Saros Körfezi kıyısındaki, ’Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi ile Özel Koruma Bölgesi’ ilan edilen ormanlık alanlar, açılan kalker ve taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bakanlığın, ’ÇED raporu gereksiz’ kararı üzerine çevrecilerin başvurduğu mahkemenin verdiği ’ÇED raporu gereklidir’ kararına rağmen, bölgeye iki yeni kalker ocağı açılması için başvuru yapıldı. Taş ocakları nedeniyle İstanbul'a yaklaşık 2,5 saat uzaklıktaki Türkiye’nin en önemli dalış merkezi İbrice Limanı, ormanlık alanlar büyük ölçüde etkilenirken, yargı yoluna giden çevreciler bir yandan da yaşanan tahribatı önlemek için eylemler yaptı.
#Saros KörfeziYaz boyunca Kuzey Ege’nin güçlü rüzgarlarıyla savrulan, yakıcı güneş altında renkleri solan Trakya kıyıları ekim boyunca yağmurlarla yıkandı. Çam ormanları gerçek rengini buldu, çayırlar yeşerdi. Bugünlerde ikinci bahar yaşanıyor. Kıyı restoranlarında palamut, sardalye bereketi var. Bir hafta sonunda Keşan’dan İbrice Limanı’na uzanan rotada yolculuğa çıkarsanız, unutulmaz manzaralarla karşılaşacaksınız.
Bu hafta atlayın arabanıza, yoksa otobüse, Kıyıköy, Erikli ya da Mürefte’ye şöyle bir uzanın. Baharın uyanışını, doğanın içinde seyredin. İster yürüyüş yapın, ister antik kalıntıları gezin, ister şarap tadın. Gelecek haftaya enerji depolamış olarak girin.
Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün Çanakkale-Umurbey, Tekirdağ-Şarköy, İstanbul-Burgazada ve Bolu-Aladağ'da 4 adet tehlikeli orman yangını çıktığı belirtildi. Açıklamada, yangınların "etkili ve şiddetli lodos"un hüküm sürdüğü bu bölgelerde, tehlike gösterdiği kaydedildi.