Pirinçte son 20 yılda görülen en büyük arz açığının, fiyat artışlarını da beraberinde getirmesi ve ithalatçı ülkelerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Türkiye’de tüketilen pirincin büyük bir kısmı yerli üretimle karşılanıyor. Ancak uzmanlar yüksek gıda fiyatları nedeniyle, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Pakistan, Suriye, ve bazı Afrika ülkelerinin mevcut durumdan olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor.
#FitchToprak Mahsulleri Ofisi (TMO), gerek pandemi gerekse Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünya genelinde başlayan gıda güvenliği telaşından sonra bu yıl rekor miktarda arpa ve buğday aldı. 5 milyon tonun üzerinde buğday, 1 milyon ton üzerinde arpa alımına rağmen 500 bin tonluk ithalat ihalesi açması ise tartışma yarattı.
#Toprak Mahsulleri OfisiHububat ekiminin yoğun olduğu İç Anadolu, Trakya ve Doğu Anadolu Bölgesinde Haziran ayı boyunca havaların yağışlı gitmesi nedeniyle buğday, arpa, yulaf ve çavdar rekoltesinde düşüş olacağı endişelerini Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar değerlendirdi.
#HububatUlusal Hububat Konseyi, bu yılki buğday rekoltesine ilişkin raporunu açıkladı. Konsey, Türkiye’nin 2022 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 17.6 artışla 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkacağını tahmin etti. Konsey raporunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçen yıla göre yüzde 15’lik rekolte düşüşü beklenmesine karşın, diğer bölgelerde yağışın artmasıyla 20 milyon tonluk rekolteye ulaşılacağı öngörüsü yer aldı.
#BugdaayDünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanABD’li Center for Global Development (CFD) Rusya-Ukrayna savaşının dünya üzerinde meydana getireceği ekonomik etkileri araştırdı. Rapora göre, savaş nedeniyle gıda, petrol ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan küresel çaptaki artış toplamda 40 milyondan fazla kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir.
#RUSYAİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkPandemi sürecinde tarımsal ürün sıkıntısı olmadığı halde ülkelerin kotalara, ihracat yasaklarına yöneldiğine dikkat çeken eski Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Ülkelerin tedirginlikleriyle fiyatlar uçuyor. Uluslararası bir mekanizma kurularak bu suni refleksler engellenmeli. Dünyada 50 civarında ülke gıda desteğine ihtiyaç duyarken, ülkeler ihraç edecek malı olmasına rağmen, ihraç etmiyor” diye konuştu.
#GazetehaberleriULUSAL Hububat Konseyi Araştırma Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, mayıs ayında dengeli yağış olması halinde, Türkiye genelinde buğdayda geçen yıla göre yüzde 10’luk rekolte artışıyla 21 milyon tona yakın ürün beklediklerini söyledi. Soylu, ”Şu anda tarım takvimi olarak çok olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz. İnşallah bu süreç mayıs sonuna, haziranın ilk yarısına kadar devam ederse ülke olarak hem virüsten kurtulmanın bayramını yaparız hem de yüksek rekolteyle hububatta çiftçimiz de çifte bayram yapmış olur" dedi.
#Hububat KonseyiKazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Gulmira İsayeva, "Türkiye'ye yılda 445 bin ton tarım ürünleri ihraç ediyoruz. Bunun önemli kısmını un ve buğday oluşturuyor. Biz bu miktarı daha da artıracağız" açıklamasında bulundu.
#Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Gulmira İsayevaUlusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, "Planlarımızı ve hedeflerimizi tarımda dünyada ilk 5'e girmek üzerine kurgulamalıyız. Hububatta en önemli sorun, stratejik ürün olan buğday ekim alanlarının daralmasıdır. 15 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanı 7,5 milyon hektara düştü. Bu konuda acilen yeni politikalar üretilmeli ve uygulamaya konulmalıdır." dedi.
#Buğday Ekim Alanı