Almanya’nın Nürnberg kentinde Nunnenbecks sokağındaki BRK salonunda, hızlı koronavirüs test merkezi hizmete girdi. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 10.00’dan itibaren isteyen herkes, ücretsiz test yaptırabilecek. Test sonuçları 15 ila 20 dakika içinde belli olacak.
#Nürnberg’De Hızlı Test Merkezi Açıldı.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.
#KoronavirüsBerlin Eyalet Mahkemesi, ücretsiz koronavirüs testleriyle dolandırıcılık yapan ve devleti 9.6 milyon Euro zarara uğratan 46 yaşındaki Kemal C.’ye şu ana kadarki en yüksek cezayı kesti. Mahkeme Kemal C.’yi 8 yıl 9 ay, kız kardeşi Gülbeyaz W.’yi ise yardım ve yataklıktan 1 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Gülbeyaz W.’nin hapis cezası tecil edildi.
#Almanya'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron'un alt varyantlarından BA.4 ile BA.5 kaynaklı vakalardaki artış ülkeleri kendi önlemlerini almaya zorlarken Hong Kong, Çin'dekine benzer 'sağlık kodu' uygulamasına geçti ve karantinadaki insanların kovid bileziği takması zorunlu hale getirildi. İnsan hakları savunucuları sağlık kodu sistemini bir mahremiyet istilası olarak eleştiriyor ve toplanan kişisel verilerin hükümet tarafından kullanılacağını iddia ediyor.
#KoronavirüsKoronavirüsün Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının hem aşılama hem de doğal bağışıklık yoluyla sağlanan antikorlardan kaçmayı başardığı ortaya çıkarken hızla yayılan varyantların kısa sürede Avrupa ve ABD'de hakim olması bekleniyor. Omicron dalgasını hasarsız atlatmak için aldığı kararları daha da sertleştiren Çin, çocukların PCR testi olmadan parka girmelerini yasakladı, karar ülkede büyük bir tepki ile karşılandı.
#Çinİlk olarak İngiltere'deki çocuklarda görülen gizemli hepatit vakaları giderek yayılıyor. Koronavirüs salgının şokunu henüz atlatamayan dünya yeni bir salgın paniğine sürüklenmiş durumda. doktorlar konuyla ilgili peş peşe açıklamalar yaparken kızına hiç düşünmeden ciğerini veren İngiliz babanın açıklamaları okuyanların gözlerini yaşarttı...
#HepatitÇin'in en büyük şehirlerinden biri olan ve önemli bir ticaret merkezi de olan kenti Şangay'da haftalardır devam eden koronavirüs karantinası düşen vaka sayılarına rağmen sıkılaşarak devam ediyor. Kentten gelen çarpıcı fotoğraflar durumun ciddiyetini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.
#ÇinPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GripCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsAşılar Covid-19 pandemisindeki en güçlü silahımız ancak hem virüsün sürekli mutasyona uğraması hem de başka koronavirüslerin taşıdığı yeni pandemi potansiyelleri, daha geniş kapsamlı bir çözüme ihtiyaç olduğuna işaret ediyor. Bilim insanları bir süredir tüm koronavirüslere etki edecek bir aşı için çalışıyor ve çarpıcı sonuçlar elde ediyor. Biz de bu çalışmalara biraz daha yakından baktık...
#Koronavirüs AşısıKoronavirüs salgınında hızla yayılmaya ve tüm dünyada baskın hale gelmeye başlayan Omicron varyantıyla birlikte ev tipi PCR testlerinin kullanımı da giderek artıyor. ancak uzmanlardan bu konuyla ilgili kritik bir uyarı geldi ve bu testlerin birden fazla kişi tarafından asla kullanılmaması belirtildi.
#OMICRONTüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 hızlı yayılan yeni varyantlarıyla tehdit oluşturmaya devam ediyor. Eğitimden, sosyal hayata her konuda insanları etkileyen virüs sportif aktiviteleri de etkisi altına alıyor. "Covid-19 geçirdikten ne kadar süre sonra rutin antrenman düzenine geçilmeli?" sorusu ise hastalığı geçirenlerin aklındaki sorulardan sadece biri. Biz de uzmanlarla spor ve omicron hakkında tüm merak edilenleri konuştuk.
#COVID-19Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsOmicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#OmicronCovid-19'un en yaygın belirtilerini şimdiye kadar şiddetli öksürük, yüksek ateş, tat/koku kaybı ve nefes darlığı olarak biliyorduk. Ancak yeni varyantlarla beraber yepyeni belirtiler de ortaya çıkıyor. Dominant varyant olma hızında ilerleyen Omicron'un semptomları ise deltadan daha farklı. Peki insanlar yeni semptomları ayırt edebiliyor mu ve en önemlisi bu semptom değişimi pandemi sürecini nasıl etkiliyor?
#KoronavirüsTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri Teşkilatıİstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nın ilk etabında test sürüşleri başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Hattımızı 2022'nin ilk çeyreğinde İstanbulluların hizmetine açmayı hedefliyoruz. Saatte 120 kilometre hızla Türkiye'nin en hızlı metrosu olma özelliğine sahip araçlar kullanılacak. (Bu etabın ardından) Gayrettepe istasyonunu, sonrasına Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosunu açacağız" açıklamasında bulundu.
#Adil KaraismailoğluTBMM Başkanı Mustafa Şentop, 10 büyükelçinin tutuklu Osman Kavala'ya ilişkin açıklamasıyla ilgili, "TBMM'de bu büyükelçilerin konuşmuş olduğu davayla ilgili konuşamazken, anayasa bunu bize yasaklamışken, bizim milletvekillerimize yasaklamışken kalkıp yabancı ülkelerin büyükelçilerinin yargıya talimat verir bir şekilde 'derhal serbest bırakılmasının sağlanması' şeklinde bir ifadeyle bir bildiri kaleme almaları Türkiye'de iç işlerine çok açık ve çok terbiyesizce bir müdahaledir" dedi.
#Mustafa ŞentopUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, alınan önlemler ve geliştirilen yerli ve milli uygulamalarla 1 Ekim itibarıyla bu yıl 60 bin 795 siber saldırının engellendiğini belirterek, "2017-1 Ekim 2021 döneminde engellenen siber saldırı ise 502 bin 386'ya ulaştı." ifadesini kullandı.
#Adil KaraismailoğluKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsPCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde kullanılmaya devam ediliyor. PCR olarak bildiğimiz Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu, pratik bir şekilde yapılabiliyor, kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösterebiliyor. Peki, gündemden düşmeyen Polimeraz Nedir, Ne İşe Yarar? Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) Nasıl Yapılır? İşte Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) hakkında merak edilenler…
#Polimeraz NedirTürkiye dahil, Akdeniz havzasındaki birçok ülke orman yangınlarıyla baş etmeye çalışırken bir yandan da koronavirüs yangın gibi yayılıyor. ABD’de günlük vaka sayısı 100 binin üzerine çıktı. Japonya, Endonezya gibi ülkeler kendi rekorlarını kırıyor. Çin ise yeniden teyakkuzda.
#GazetehaberleriBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıHindistan merkezli Delta varyantı dünyayı paniğe sevk ederken, korkutucu bir mutasyon haberi de Peru'dan gelmişti. 31 ülkede tespit edilen Lambda varyantı alarm zillerinin bir kez daha çalmasına yol açarken, bilim insanlarından sevindirici bir haber geldi.
#Delta Varyantı