Hipotermi deprem bölgesi göçük altında kalan vatandaşlar için tehlike oluşturabilen sorunlar arasında yer alıyor. Hipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, Hipotermi nedir, neden ve nasıl olur? İşte, Hipotermi belirtileri ve ilk yardım bilgileri...
#HipotermiÜnlü oyuncunun büyük kaybının nedeni resmi olarak belirlendi. Bir çocuk oyuncu olarak ün kazandıktan sonra kariyerini yine gösteri dünyasında sürdüren yıldızın anne ve babası, aynı gün soğuktan donarak ölmüş. Geçen ay basına yansıyan haberlerde çiftin büyük olasılıkla ısıtma sistemi bozuk olan evlerinde hipotermiden ölmüş olabileceği belirtilmişti. Şimdi bu iddia, çiftin ölüm sertifikasında da resmiyet kazanmış oldu.
#Alicia WittHipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, hipotermi nedir, belirtileri neler? Hipotermi durumunda ilk yardımın detayları
#HipotermiTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Bordo BerelilerTürk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) en seçkin birliği olan ve halk arasında "bordo bereliler" olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı personeli, aldığı "paramedik" seviyesindeki eğitim sayesinde adeta hayat kurtarıyor. Gerçek operasyon sahalarının simüle edildiği merkezde, insan boyutlarında ve ağırlığında, insani fonksiyonların çoğunluğunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler ile eğitim veriliyor.
#Askerİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mağara Araştırma Kulübü, 2007 yılından beri Türkiye’nin dört bir yanındaki mağaraları araştırıyor. Ekibe yeni katılan mağaracılar ise teorik eğitimlerinin ardından ilk mağara deneyimini yaşamak ve pratik eğitim almak için Kırklareli’ndeki Dupnisa Mağarası’nda yerini alıyor. İTÜ Mağara Araştırma Kulübü’nün ‘mağara sınıfı’nda zor koşullarda gerçekleşen eğitime katıldım.
#MağaraSıradan bir çarşamba akşamı telefonuna gelen bir bildirimle Noland için bir anda kâbusa dönüştü. 17 yaşındaki bir genç okyanusta kaybolmuştu. Arama çalışmalarına katılıp elinden geleni yapmaya karar veren Noland, çok zor saatlerin kendisini ve meslektaşlarını beklediğinden habersizdi. O genç, profesyonellerin bile baş etmekte zorlandığı dev dalgalara ve güçlü akıntılara karşı direnebilecek miydi?
#ABDDÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1Kaz Dağları’na doğa yürüyüşü yapmaya çıkan 10 kişilik grup, dönüş yolunda kayboldu. Şahindere Kanyonu’nda mahsur kalan grup, akşam saatlerinde 112’den yardım istedi. Arama kurtarma ekipleri, arazi şartlarından dolayı karadan gruba ulaşamayınca helikopterle havadan 10 kişiyi kurtardı.
#İstanbulOnunki bir başarı hikâyesi. Hatay’da, bir müştemilatta yaşıyordu. İlk ve ortaöğrenimini yatılı okudu. Üniversitede tanıştığı Sema Ergenekon ile birliktelikleri hayatlarını değiştirdi. Uğur Aslan’la buluştuk, ‘Yargı’nın başarısını, kendi hikâyesinden yola çıkarak sahneye koyduğu müzikli gösteriyi ve depremde yaşadığı kayıpları konuştuk: “Bu da mı, bu da mı dedim. O duyguyu unutamıyorum. Bütün gençliğim, çocukluğum, bir sürü arkadaşım...”
#Uğur AslanAvrupa’ya ulaşma hayali kuran Ortadoğu ülkelerinden 15 kişi gizlice Türk kargo gemisine bindi. İtalya açıklarında fark edilince ‘yolculukları yarım kalacak korkusuyla’ gemiyi kaçırmaya çalıştı. İtalyan komandolar gemiye indirme yaparak kaçakları kontrol altına aldı.
#Türk Kargo GemisiTürkiye’deki deprem bölgesinde gönüllü çalışma yürüten İsrailli Yosefit hemşirenin depremzede çocuklardan Aras’a sarıldığı fotoğraf, sosyal medyada gündem oldu. Ülkesine dönen Yosefit Moshe Hürriyet’in sorularını yanıtladı ve Aras ile tanışma hikâyesini anlattı.
#Yosefit HemşireDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, "Şu an yaşadığımız doğa şartları, soğuk ve hipotermi, bu süreyi daha da zorlaştırıyor. Bazı durumlarda enkaz soğuğa karşı korunaklı olabilir. Umut kesmeden, ses duyulan, canlı olduğu düşünülen binalarda arama ve kurtarma çalışmalarına devam etmek zorundayız" dedi. Kadıoğlu, "İstanbul'da 70 bin binanın yıkılacağı biliniyor. Sayı bundan çok daha fazla da olabilir. Bu 70 bin binanın bir an önce 70 binaya kadar indirilmesi lazım. Afet yönetimi budur. Eğer, 70 bin binayı, 70 binaya indirirsek belki baş edebilir, altından kalkabiliriz. Marmara Bölgesi bu 10 ilin nüfusunun yaklaşık 3 katından fazla nüfus barındırıyor" ifadelerini kullandı.
#Mikdat KadıoğluDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş DepremFransa’dan İngiltere’ye geçmek isteyen mültecileri taşıyan botun batması sonucu 27 kişi öldü. Brexit sonrası AB’nin dış sınırı haline gelen Manş Denizi’nde şu ana kadarki en yüksek can kaybı yaşanırken tarafların birbirini suçlama yarışına girmesi dikkat çekti.
#İngiltereBundan iki yıl kadar önce İngiltere'nin başkenti Londra'da akıllara durgunluk verecek bir olay yaşandı: Genç bir adam binlerce fit yüksekte seyir halindeki bir uçaktan düştü. Bugün hala aydınlatılamayan bu olayla ilgili aşağıdaki satırları okuyunca ağzınız açık kalacak.
#KenyaBartın'ın İnkumu açıklarında kötü hava şartları nedeniyle ikiye bölünen Palau bandıralı bir kuru yük gemisi battı. Geminin 12 personeli ise filikalara binerek ve can yelekleriyle denize atladı. Filikalar ve denize atlayanlar şiddetli rüzgar nedeniyle sürüklenirken, 6 kişi kurtarıldı. Bartın Valisi Sinan Güner, ''Ölen 3 kişiden birinin cesedine ulaştık. Diğer 3 mürettebatın da kayalıkların olduğu bölgede hareketsiz görüldüğü ihbarı var. Bunlara da karadan ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. 3 denizciyi kurtarmak için çalışmalar devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı da destek için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir fırkateyn görevlendirildiğini duyurdu. MSB, Twitter hesabından fırkateynin zorlu hava koşullarında bölgeye giderken çekilen bir görüntüsünü de paylaştı.
#BartınBu yıl Boğaz’da yapılan yüzme yarışlarına 12. kez katıldım. Parkur, mesafe her şey aynıydı. Ancak Boğaz yine sürprizlerle doluydu. Suda panik halindeki bir kadını son anda kurtardım, suratıma çarpan denizanası nedeniyle hastanelik oldum... İşte size iki saatlik Boğaz’da akıntıya karşı verdiğim mücadeleden geriye kalanlar...
#DENİZYaz mevsimi çocuklar için enerjilerini boşaltabilecekleri bambaşka bir heyecan… Ancak bu heyecan kendine has bazı riskleri de beraberinde getirdiğinden çocuğunuzun sağlığını riske atmadan keyifli bir yaz geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı çok önemli kriterler var.
#Çocuklu Tatil