Tarım Bakanlığı hileli ürün ifşa listesi 16 Ekim tarihinde bir kez daha güncellendi. İnsan sağlığını tehlikeye atan ve taklit-tağşiş yapılan ürünlere bugün bir yenisi daha eklendi. Vatandaşların sağlıklı gıdaya erişmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler sonrası bazı yağ ürünlerinde tağşiş yapıldı tespit edildi. İşte, Sağlığı tehlikeye atacak sıvı yağ, pekmezler ve tağşiş-taklit yapılan sucuk, bal, zeytinyağları...İşte, Güvenilir Gıda üzerinden yayımlanan Tarım Bakanlığı ifşa listesi
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “ALO 174 hattının yanı sıra sosyal medya hesaplarından gelen talep ve şikâyetleri de dikkate alıyoruz. Ambalaj üzerinde tüketiciyi yanıltan hususlara hiçbir şekilde toleransımız yok” dedi. Yumaklı ayrıca, tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarının çözümüne yönelik de ‘planlı üretimin’ ve ‘organize tarım bölgelerinin’ önemine dikkat çekti.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "(Üreticinin sattığı üründe fiyatların düşük kalması) Domatesin yanı sıra karpuzda ve kısmen biberde yaşandı. Ama ben size 206 üründen bahsettim. Dolayısıyla burada konu maalesef bunun kullanılma çabalarıdır. Başka bir şey değil. Büyük oranda çözdük. Yine biz çözdük elbette" dedi.
#İbrahim YumaklıGıda sahtekarları soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Bunlardan biri de sofralarımızın olmazsa olması salça. Peki salça alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Hileli ürün nasıl anlaşılır? Sağlıksız koşullarda üretilen salçaların tüketimi sağlığımızı nasıl etkiler?
#SalçaSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkTürkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında yer alan et ve tavuk dönerde hileciliğin önüne geçilemiyor. Tavuk dönerlerde ‘yağlı deri’ kısım karıştırılırken, 100 gram diye tüketiciye 50 gram döner sunuluyor. Et dönerde de ürünlere domuz eti karıştırılabiliyor. Uzmanlar bu hilelerin tadarak anlaşılamayacağı konusunda ise tüketicileri uyarıyor.
#GazetehaberleriEt ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
#Tavuk DönerKamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ve baharat gibi malzemeler, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı poşetlerin içine girdi. Ancak son dönemde fiyatları artan bazı baharatların maliyet hesabı yapanlar tarafından içine farklı maddeler karıştırılarak sunulduğu iddia edildi. Uzmanlar özellikle çöp, dal, yaprak parçaları ya da demir tozu katılan karabiberlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#BaharatTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, taklit, tağşiş ve ilaç etken maddesi kullanılan gıda ve besin ürünleri listesi açıklandı. Bakanlık tarafından 45 firmaya ait 55 parti ürün listesi kamuoyu ile paylaşılırken halk sağlığını tehlikeye atan firmalar ifşa edildi. Böylelikle, 2012 yılından bu yana 1509 firmaya ait toplamda 3356 ürün ifşa edilmiş oldu.
#Tarım BakanlığıTaklit ve tağşiş yapan 229 firmanın 386 ürünü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ifşa edildi. Listede en çok yer alan ürünler arasında ise zeytinyağları vardı. Listeye göre sahtekârlar zeytinyağına ayçiçekyağı ya da trans yağ karıştırdı. Bazıları ise beyan ettiklerinden daha kalitesiz yağları tüketiciye sundu.
#GazetehaberiTARIM ve Orman Bakanlığı, taklit tağşiş yapılan ve ilaç etken maddesi kullanılan gıda ürünlerinin listesini kamuoyu ile paylaştı. Listede bazı içecek ve çikolatalarda kullanılan Sildenafil sitrat" isimli ilaç etken maddesi dikkat çekti. Uzmanlara göre, bu maddenin bilinçsiz tüketilmesi, kalp rahatsızlıklarına ve hatta aşırı kullanımda ölüme neden olabilir. Tarım Bakanlığı'nın internet sitesinde maddeyi taşıyan ürünler açıklandı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen hafta internet sitesinden son teşhir listesini yayınladı. Listede et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceği gibi ürünlerde taklit veya tağşiş (karışık ürün) kullandığı kesinleşen 173 firma ve bu firmalara ait 282 parti ürünü kamuoyuna açıkladı.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ürünlerinde hile yapan firmaların isimlerini kamuoyu ile paylaştı. Bakanlığın açıkladığı listede, birçok firmanın dana eti ve kırmızı et diyerek vatandaşlara domuz eti ya da tek tırnaklı hayvan yani at ve eşek eti yedirdiği ortaya çıktı. İşte bakanlığın açıkladığı o firmalar...
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık BakanlığıYURT genelinde etkili olan soğuk havadan kurtulmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal sıcak içeceklere yönelenler ıhlamur ve adaçayı satışlarını artırırken, aktar Ali Özselamoğlu, ıhlamura bazı esnafın söğüt yaprağı, ada çayına da iğde yaprağı katarak hileli ürün sattıklarına dikkat çekti.
#Ihlamur ÇayıUlusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Tibet: "Markalı ve ambalajlı zeytinyağı pazarı yüzde 25 geriledi, bunun yerini içinde ne olduğunu bilemediğimiz ürünlerin bulunduğu markasız ürünler aldı" - "Zeytinyağının sağlıklı ürün olduğu yönünde artan bilinci kötüye kullanan fırsatçılara verilen cezaların artırılması gerekiyor" dedi.
#Zeytinyağı