HİDROSEFALİ haberleri sayfasında HİDROSEFALİ hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 200 HİDROSEFALİ haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Spor tutkunu olan genç bir adam, baş dönmesi hissettikten sonra ‘kilitli kalma sendromu’ yaşadı. Tüm vücudunu felç eden nadir bir hastalık geliştirdikten sonra kendi vücudunun içinde 'kilitli' kalan 32 yaşındaki adamın hareket ettirebildiği tek kas gözlerindeki kaslar ve bu sayede göz kırparak iletişim kurabiliyor.
#Kilitli Kalma SendromuHidrosefali, önlem alındığı takdirde tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Hidrosefali, beyinde su birikmesi anlamına gelmektedir. Hidrosefali, genelde hafıza kaybı, ileri yaş evrelerinde yürüme güçlüğü çekme ve çocuk yaşlardaki hastalarda ise baş çevresinde genişleme şikayetleri ile tanımlanmaktadır.
#HidrosefaliUzun yıllar boyunca çok ciddi sorunlar yaşadığınızı, terapiye gittiğinizi, antidepresan ilaçlar kullandığınızı ve hatta son çare bir klinikte altı ay boyunca tedavi gördüğünüzü ama hiçbir şeyin düzelmediğini, daha da kötüye gittiğini düşünün… Üstelik sorununuzu anlamak bir taramaya bakıyorsa ve gittiğiniz hiçbir doktorun aklına bunu yapmak gelmiyorsa… Chloe R. Kral’ın hikayesi hem şaşkınlık hem de üzüntü uyandırıyor
#Beyin HastalığıRomanya’da yaşayan 4 yaşındaki Eduard Costan, koronavirüsü atlattıktan sonra kusma, mide bulantısı ve ateş şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Durumu ağırlaşan, sürekli uyumaya başlayan ve yürüyemez hale gelen çocuğa ülkesinde müdahale edilemedi. Doktorların ‘uyutalım’ dediği minik çocuk, Türkiye’de geçirdiği ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Hakan Şimşek, "Koronavirüs enfeksiyonu sonraki dönemde beynin belli bölgelerine yerleşip orada kalıyor. Santral sinir sistemini hemen terk etmiyor. Dolayısıyla uzun dönemde başka sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Yakın zamanda literatürde de benzer vaka serileri bireysel bazda da çıkmaya başladı" dedi.
#KoronavirüsBebeklerde baş çevresi büyüklüğü beyin gelişiminde birtakım problemlerin görüldüğünün işareti olabilir. Peki, bebeklerde doğru baş ölçümü nasıl yapılır, bebeklerde baş ölçümünün önemi nedir, bebeğin kafarı normalden büyükse hangi sorunlar görülebilir? Uzmanlardan öğrendik…
#BebekKAYSERİ'de 5,5 aylıkken hidrosefali (beyinde su toplanması) hastalığına yakalanan Mehmet Akif Öztürk (22), 17 yılda 28 ameliyat geçirip, bir taraftan da resim yaparak hayata tutundu. Hastalığı yenerek Kayseri Adliyesi'nde memur olan Mehmet Akif, "Doktorlar benim için sürekli ümitsiz konuştu. 'Yaşamaz' ve 'yürüyemez' gibi ifadeler kullandılar. Allah'a şükür ki ben tüm bunları atlatıp, hayatta kaldım" dedi.
#KayseriSinsi bir hastalık olan hidrosefali, halk tarafından beyinde su toplaması olarak bilinir. Hidrosefal, hafıza kayıpları, yürüme güçleri ve idrar tutamama gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Tedavisi geç kalındığında ölümcül sonuçlar yaratabilir. İşte, hidrosefali hakkında detaylı bilgi
#Hidrosefaliİlerleyen yaşla birlikte görülmeye başlanan unutkanlık, yürüme bozukluğu ve idrar kaçırma sorunları Alzheimer hastalığı belirtisi olabiliyor. Ancak neredeyse aynı belirtilerle ortaya çıkan kafa içinde su toplanması yani normal basınçlı hidrosefali, kolayca tedavi edilebiliyor.
#HidrosefaliHidrosefalik kafataslarına olan atıflar MÖ 2500'den MS 500'e kadar olan zamanı kapsayan tıbbi kayıtlarda bulunmaktadır. Hidrosefali Hipokrat tarafından MÖ 4. yüzyılda açık bir şekilde tarif edilse de daha iyi bir tanımlama MS 2. yüzyılda Romalı hekim Galen tarafından yapılmıştır. Peki, hidrosefali nedir, ne anlama geliyor?
#HidrosefaliKASTAMONU'da hidrosefali (Beyinde sıvı birikmesi) hastalığı teşhisi konan 7 aylık Zeynep Yetkin için gerekli olan beyin şantını ailesi maddi imkansızlıklar nedeniyle alamıyor. Yurt dışından getirilecek beyin şantının fiyatının 4 bin Euro'yu bulduğunu belirten baba Mehmet Ali Yetkin, "Para istemiyorum, sadece bu medikal ürün alınsın yeter" dedi.
#KastamonuZonguldak’ın Ereğli İlçesinde iki kardeşi ve ve annesi ile birlikte iki odalı eski bir evde maddi zorluklar içerisinde yaşayan 12 yaşındaki Müslüm Saydut, doğuştan gelen Hidrosefali hastalığının tedavisini olup arkadaşları gibi normal bir hayat yaşamak istiyor.
#Müslüm Saydutİleri yaşlarda görülen yürüme zorlukları, ufak tefek idrar kaçırmalar ve zihinsel işlevlerin zayıflaması gibi sorunlar toplumda genellikle olağan karşılanıyor. Dolayısıyla bu sorunlar ya geçiştiriliyor ya da her biri için ayrı branşlardaki hekimlere başvurularak çözüm aranıyor. Oysa yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyen bu problemler 'beyinde sıvı birikmesi' anlamına gelen 'Yetişkin hidrosefalisi' hastalığına işaret edebiliyor. Yetişkinlerde gelişen hidrosefaliye tanı konulmasında güçlük çekildiğine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, hidrosefali hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#HidrosefalisiSpor tutkunu olan genç bir adam, baş dönmesi hissettikten sonra ‘kilitli kalma sendromu’ yaşadı. Tüm vücudunu felç eden nadir bir hastalık geliştirdikten sonra kendi vücudunun içinde 'kilitli' kalan 32 yaşındaki adamın hareket ettirebildiği tek kas gözlerindeki kaslar ve bu sayede göz kırparak iletişim kurabiliyor.
#Kilitli Kalma SendromuHem küresel sosyetenin hem de gösteri dünyasının en gözde isimlerinden biri olan Paris Hilton bir kez daha gündeme damga vurdu. Bunun nedeni de yakında bir yaşına girecek olan oğlu Phoenix ile birlikte çektirdiği ve Instagram sayfasında paylaştığı yeni yıl pozları.
#Paris HiltonBir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkGösteri dünyasının ünlülerinin çocukları da en az kendileri kadar ilgi çekiyor. Hatta kimi zaman bu durum öyle basit bir ilgi çekmenin de ötesine geçiyor. Küçücük bebekler bile özellikle sosyal medyada mercek altına alınıyor. Hatta kimi zaman çok acımasız eleştirilere de maruz kalıyor.
#Paris HiltonGaziantep'in Nurdağı İlçesinde konteyner kentte yaşayan doğuştan engelli Merve Hazal Bülbül’ün (5) tekerlekli sandalyesi çalındı. Merve'nin dedesi Mehmet Bülbül, torununun dışarıdaki dünya ile bağlantısının tekerlekli sandalye olduğunu belirterek, "Birazcık insanlık ve merhamet varsa geri getirsinler. Şikayetçi olmayacağım'' dedi.
#GaziantepNew York’ta yaşanan korkunç bir kaza haftalar sonra mahkeme kayıtlarına giren detaylarıyla haftalar sonra bir anda gazete manşetlerine taşındı. Yaşadığı apartmanın camından düşüp ağır şekilde yaralanan küçük çocuğun ünlü bir şarkıcının oğlu olduğu ortaya çıktı.
#Flo RidaCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikCiddi sağlık sorunlarından biri olarak hidrosefali ön plana çıkıyor. Beyinle ilgili bir problem olmasının yanı sıra çözüm yöntemleri internetten araştırılan sorunlar arasında bulunmaktadır. Peki, hidrosefali kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi tüm detayları ile derledik.
Hidrosefali, önlem alındığı takdirde tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Hidrosefali, beyinde su birikmesi anlamına gelmektedir. Hidrosefali, genelde hafıza kaybı, ileri yaş evrelerinde yürüme güçlüğü çekme ve çocuk yaşlardaki hastalarda ise baş çevresinde genişleme şikayetleri ile tanımlanmaktadır.
#HidrosefaliBeyin tümörleri çocuklarda lösemilerden sonra en sık görülen tümörleri oluşturuyor. Çocukluk çağında gelişen her 6 tümörden 1’i beyinde yerleşiyor. Bu tümörlerin yüzde 52’si ilk 2-10 yaş, yüzde 42’si de 11-18 yaş arasında görülüyor. Bir yaş altında oluşan beyin tümörleri oranı ise yüzde 5.5 civarında seyrediyor. Beyin tümörlerinin yarısını iyi huylu tümörler, diğer yarısını da kötü huylu tümörler oluşturuyor. Amerika kaynaklı istatistik verilerine göre; her yüz bin çocuktan 3’ünde kötü huylu beyin tümörü teşhis ediliyor. Günümüzde tıp dünyasında yaşanan önemli gelişmeler sayesinde iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde çok daha başarılı sonuçlar alınması ise yüreklere su serpiyor. Çocuk Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Memet Özek, beyin tümörlerinin tedavisinden başarılı sonuçlar alınmasında erken tanı ve tedavinin kilit rol üstlendiğine dikkat çekerek, önemli bilgiler verdi.
#Çocuklarda Baş AğrısıUzun yıllar boyunca çok ciddi sorunlar yaşadığınızı, terapiye gittiğinizi, antidepresan ilaçlar kullandığınızı ve hatta son çare bir klinikte altı ay boyunca tedavi gördüğünüzü ama hiçbir şeyin düzelmediğini, daha da kötüye gittiğini düşünün… Üstelik sorununuzu anlamak bir taramaya bakıyorsa ve gittiğiniz hiçbir doktorun aklına bunu yapmak gelmiyorsa… Chloe R. Kral’ın hikayesi hem şaşkınlık hem de üzüntü uyandırıyor
#Beyin HastalığıKognitif bozukluk, bir kişinin aynı yaşta başka kişilere göre zihinsel yeteneklerinde (düşünme becerileri ve hafızada) fark edilebilir bir düşüş yaşanması durumudur. Bu durumdan etkilenen kişilerin, arkadaşlar tarafından ve aile üyelerinin fark edilebilecek kadar ciddi bilişsel değişiklikleri bulunur. Ama bundan etkilenen kişilerin günlük faaliyetlerini gerçekleştirme becerisi, dermana ve Alzheimer hastalığındaki gibi insanları ciddi derecede etkilemez. Kognitif nedir? Kognitif bozukluk neden olur sizler için derledik.
Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, hidrosefali belirtilerinin, alzheimer belirtileriyle hemen hemen aynı olduğunu belirterek, “İlerleyen yaş, unutkanlık, yürümede bozukluk ve idrar kaçırma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu belirtiler çoğu zaman alzheimer hastalığına işaret ediyor. Fakat yine bu belirtiler, kafa içinde su toplanması olarak adlandırılan normal basınçlı hidrosefaliye de işaret ediyor olabilir” dedi.
#1Bel ağrısı günümüzde karşılaşılan en yaygın hastalıklar arasında yer alır. Aynı zamanda insanların tıbbi yardım almak için en çok araştırdığı ikinci nedendir. Bel ağrısından şikayet eden hastaların sayı olarak çok olması hastaların sadece % 1 inde siyatik ağrısı şeklinde şikayetler meydana gelmesi ve % 1-3 ünde bel fıtığı (lomber disk herniasyonu) vardır. Herniasyon nedir, neden olur sizler için derledik.
Sınır tanımıyorlar. Ezberleri bozup engelleri aşıyorlar. Kendilerine emanet edilen, ülkenin geleceği pırıl pırıl zihinlerini özenle ve özveriyle işliyorlar. 24 Kasım Öğretmenler Günü yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan fedakâr öğretmenlerimize ulaşıp ilham veren hikâyelerini dinledik.
#ÖğretmenRomanya’da yaşayan 4 yaşındaki Eduard Costan, koronavirüsü atlattıktan sonra kusma, mide bulantısı ve ateş şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Durumu ağırlaşan, sürekli uyumaya başlayan ve yürüyemez hale gelen çocuğa ülkesinde müdahale edilemedi. Doktorların ‘uyutalım’ dediği minik çocuk, Türkiye’de geçirdiği ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Hakan Şimşek, "Koronavirüs enfeksiyonu sonraki dönemde beynin belli bölgelerine yerleşip orada kalıyor. Santral sinir sistemini hemen terk etmiyor. Dolayısıyla uzun dönemde başka sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Yakın zamanda literatürde de benzer vaka serileri bireysel bazda da çıkmaya başladı" dedi.
#KoronavirüsDenizlili sözleşmeli Piyade Uzman Onbaşı Oğuzhan Göçenoğlu’nun (25), 2019 yılındaki Barış Pınarı Harekatı sırasında yanı başında mayın patladı. Göçenoğlu, 2 ay sonra hastanede hayatını kaybetti ancak şehit sayılmadı. Hukuk mücadelesi başlatan baba Abdullah Göçenoğlu, 19 ay sonra oğlunun mahkeme kararıyla şehit sayılmasını sağladı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın aileye şehitlik beratı vereceği bildirildi.
#Barış Pınarı HarekatıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mardin’de hidrosefali hastalığı nedeniyle gözlerini kaybetme riski bulunan Adile Elçiboğa'nın (37) tedavisi için talimat verdi. Elçiboğa'nın, İstanbul’da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde ameliyat edileceği belirtildi.
#Adile Elçiboğa'nın