Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve hidrojen alanında çalışmalar yürüten şirket, lise düzeyindeki öğrenciler için yerli ‘hidrojen deney kiti’ üretimine başladı. Şirket, bu çalışmayla hidrojen ekosisteminin büyümesini ve ‘hidrojen nesiller’in yetişmesini hedefliyor.
#Hidrojen Deney KitiTıpkı otomobiller gibi yakında ağır sanayi makinelerini de temiz enerjiyle çalıştırmak mümkün olacak. İş makineleri üreten JCB’nin geliştirdiği içten yanmalı hidrojen motoru, egzozundan sadece buhar çıkaran bir canavar. Hidrojen üretimine dair bir başka iyi haber de ülkemizden geldi...
#Umut Fırat EroğluOtomotivde yerinde üretimin çok daha kritik hale geldiğini belirten Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, “Global tedarik zincirinde altyapısı bizim kadar iyi olan ülke yok. 2023 ve 2024’ten itibaren Türkiye otomotiv sektöründe çok daha iyi gelişmeler göreceğiz. Tedarik sanayisinde olduğu gibi Uzakdoğu’dan çok şey akabilir. Yeter ki, tedarik ve ana sanayimizle teknoloji dönüşümüne zamanında ayak uyduralım ve yerlileşmeyi teşvik edelim” dedi.
#ToggKalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu Abu Dabi merkezli International Energy Holding (IEH) ile enerji alanında stratejik iş birliğine gittiklerine dikkat çekerek, “İşbirliği kapsamında gelecek paranın son 3-4 yılda Türkiye’ye yatırıma gelen en büyük tutar. Yerli ve milli fabrikayı Araplara sattılar” iddiası gerçeği yansıtmıyor. Kalyon PV fabrikamıza ortak olmadılar. Diğer enerji yatırımlarımız ve hidroelektrik santraller bu anlaşmanın dışında yer alıyor” dedi. Kalyoncu, 5 yılda 2 milyar doların üstünde yatırım yapacaklarını söyledi.
#Kalyon HoldingAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, 30 iş insanından oluşan ‘ekonomi delegasyonu’ ile Kanada’ya gitti. Scholz, iki ülke arasında ham madde iş birliğini genişletmek istediklerini açıklarken, Almanya’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki de masada olacak konular arasında yer alıyor.
#AlmanyaASPİLSAN Enerji tarafından düzenlenen 6. Pil Teknolojileri Çalıştayı’nda dünyadaki teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği çerçevesinde enerji çözümleri ele alındı. ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, “Yerli ve milli imkanlarla Türk mühendislerinin emeği ile ülkemizde batarya teknolojilerinin gelişmesi ve dışa bağımlılığımızı azaltmak adına çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi.
#ASPİLSAN EnerjiBiliyoruz, belki henüz hiç sürmediniz ve satın almayı ciddi olarak düşünmediniz. Bu yüzden elektrikli araçlarla ilgili aşağıda okuyacağınız haber size biraz cesur gelebilir. Çünkü önemli bir devrimden bahsedeceğiz; elektrikli araba devrimi...
#Elektrikli ArabaNesnelerin internetini (IoT) yapay zeka (AI) ile birleştiren teknoloji ve hizmet tedarikçisi Bosch, elektromobilitenin halihazırda meydana gelen derin teknolojik ve ekolojik değişimlerin arkasında yeni iş fırsatları geliştirmesine olanak sağlayacağına inanıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, şirketin 2020 kapanış rakamlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, “Bosch, koronavirüs pandemisinin ilk yılını iyi geçirdi. Elektromobiliteye geçişin kazanan taraflarından biriyiz ve yapay zeka ile ilişkilendirerek yazılım işimizi önemli ölçüde genişletiyoruz” dedi.
#BoschPandemi nedeniyle uçak seferleri hâlâ çok az. Hiç uçulmadığı günler bile oldu. Gökyüzü belki de gerçekten bir nefes aldı. Oksijenine doydu. Ama 2019 yılına baktığımızda milyonlarca uçak seferi ile karbon emisyonu neredeyse tepeler yaratıyordu. Yukarısı kirleniyor. Geçici çözüm SAJF. Bir tür atık karışımı. Horul horul yakılan jet yakıtı kerosen içine katılıyor.
#YAZARTÜBİTAK'ın lider araştırmacılar burs programı kapsamında yurt dışından Türkiye'ye dönen 4 kadın akademisyen, ülke için stratejik öneme sahip teknolojilerin geliştirilmesi için ODTÜ'de bilimsel çalışmalar yürütecek.
#TübitakTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek
#ÜniversiteTÜBİTAK’ın 2010 yılında başlattığı ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında bugüne kadar 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. Amazon, Apple gibi şirketlerden, CERN, Max Planck Institute gibi araştırma kuruluşlarından ve Harvard, Stanford gibi üniversitelerden 127 bilim insanı daha ülkeye dönüyor. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi gibi kurumlarda göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek.
#GazetehaberiCHP'li Muharrem İnce CNN TÜRK'te yayınlanan 'Tarafsız Bölge' programında soruları yanıtladı. "Bana CHP içindeki bir çete tarafından kumpas kuruldu" sözlerinin arkasında olduğunu söyleyen İnce, "Cumhurbaşkanı çağırsa giderim, bunu gizli yapmam. Genel Başkan'dan izin alırım, öyle görüşürüm." dedi. "CHP adayı doğal Cumhurbaşkanı adayıdır." ifadelerini kullanan İnce, "Kendisi aday olursa ben yanındayım. Aday olmadığı tüm durumlarda ben aday olmak için ne gerekiyorsa yapacağım. Önümüzdeki seçim aday olur da seçilemezsem kenara çekilirim." dedi. İnce, Kanal İstanbul, yerli otomobil ve Libya'ya asker gönderilmesi konularında da sorulara yanıt verdi.
#Muharrem İnceÖzellikle Avrupa’da emisyon sınırlaması nedeniyle köşeye sıkışıp çözümü elektrikli otomobil üretmekte bulan dev markaların kafasındaki soru: “Yüksek maliyetli bu araçları kime ve nasıl satacağız?” Geçen hafta İngiliz Dyson’ın, “Ticari anlamda geçerliliğini göremedik ve uygun alıcı bulamadık” gerekçesiyle 3.2 milyar dolarlık elektrikli otomobil projesini bitirmesi bu konudaki endişeleri arttırırken, daha fazla destek ihtiyacını gündeme taşıdı.
#YazarGünümüzde fosil yakıtlar hızla tükenirken benzin,dizel,kömür ve doğal gaz kullanımının yol açtığı küresel ısınma ile çevre kirliliği artıyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya bırakmayı hedefleyen Avrupa birliği ülkeleri,Türkiye,Çin ve ABD ile birlikte dünyanın en temiz teknolojilerinden biri olan yakıt pillerine odaklanıyor.
#Yakıt