İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Bozdoğan-32” operasyonuyla DEAŞ silahlı terör örgütü ile bağlantılı olduğu ve bomba yapım konusunda bilgi sahibi olduğu tespit edilen; K.A.'nın aynı işyerinde kalan M.H. ile birlikte İstanbul'da yakalandığını duyurdu. Öte yandan teröristlerin 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda eylem planladıkları öğrenildi.
#Bakan YerlikayaDezenfektanlar ve antibakteriyel sabunların kullanımı özellikle pandemiden sonra çok yaygınlaştı. Ancak bu ürünlerdeki bazı kimyasal maddelerle ilgili güncel araştırmalar oldukça endişe verici.
#Kuaterner Amonyum BileşikleriÜlkemizde ithalatı ve satışı yasak olmasına rağmen özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin tükettiği elektronik sigara çeşitlerine bir yenisi daha eklendi: Tek kullanımlık elektronik sigaralar! Kırtasiye ürünlerine benzediği için çocukların ve ergenlerin, ailelerinden ve öğretmenlerinden kolayca saklayabildiği bu yeni ‘zehir oyuncakları’ çok tehlikeli! Peki kullan-at elektronik sigaraların içeriğindeki zararlı kimyasallar neler? Bu maddeler hangi hastalıklara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Elektronik SigaraSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr Hasan Mandal'ın katıldığı törenle HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesi'nin imzaları atıldı. Varank, "Proje kapsamında şimdiye kadar Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe miktarı olarak 7.5 milyon avroyu da ülkemize kazandırmış olduk" dedi.
#TEKNOFESTSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin ilk yerli yeşil hidrojen tesisinin imza törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Varank, “Proje kapsamında şimdiye kadar Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe olan 7,5 milyon avroyu da ülkemize kazandırmış olduk" dedi.
#Mustafa VarankBeyaz dişler temizliğin simgesidir, öz güvenimizi artırır, estetik bir görünüm sağlar. İşte bu nedenle zamanla sararan dişlerimizi beyazlatmak isteriz. Peki, bu amaçla yapılan beyazlatma işlemleri ne kadar etkili ve sağlıklı? Bilmeden dişlerimize zarar veriyor olabilir miyiz? Uzmanlar yanıtlıyor
#Diş SağlığıAbdullah Yasir Şahin, Darphane Genel Müdürü olarak yeniden atanmasının ardından araştırılan isim oldu. 2019 yılında ilk kez atandığı Darphane Genel Müdürlüğü öncesinde özel sağlık sektörü, İBB, TMSF kayyum yönetimi ve HAVAİST bünyesinde görevler yaptı. İşte, Abdullah Yasir Şahin hakkında merak edilen detaylar
#Abdullah Yasir ŞahinAntisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.
#AntisepsiBilimsel çalışmalar için gerekli olan malzemelerin yer aldığı ve uygun ortam koşullarının olduğu yerlere laboratuvar adı verilmektedir. Buralarda teknolojik icatlar, deneyler ve çeşitli ölçümler yapılabilmektedir. Her uzmanlık alanının kendine özel bir laboratuvarı bulunmaktadır. Peki, laboratuvar malzemeleri ve isimler nelerdir?( Fizik, Kimya ve Biyoloji) İşte, laboratuvar malzemeleri hakkında tüm detayları derledik.
Mavimsi parıltının kaynağı olan luminol ismindeki molekül bugüne kadar pek çok cinayetin aydınlatılmasında rol oynamaktadır. Luminol ilk kez 1902 yılında Almanya’da sentezlenmiştir. Teknik adı 3-aminofitalhidrazit olan bu molekül luminol adını 1920’li yılların sonunda aldı. Adli olaylarda kullanımı 1937’de gündeme gelen luminolün 1942’de bilim insanları tarafından adli vakalarda kan tespitinde kullanılması tavsiye edildi. Peki, Luminol inceleme nedir? İşte, o detaylar
#LuminolGündeme gelen haberlerin ardından Luminol kelimesi internette aranan konular arasında yer alıyor. Kriminoloji uzmanı cinayet mahallinde belirli yerlere ve eşyalara bir sıvı püskürtür ve bazı yerlerde mavimsi bir parıltı görünür. Mavimsi parıltının kaynağı olan luminol ismindeki molekül bugüne kadar pek çok cinayetin aydınlatılmasında rol oynadı. Peki Luminol nedir ve neden kullanılır? İşte detaylar
#LuminolYediğimiz yiyeceklerden, çikolata, şeker gibi gıdalardan veya bakteri, mikrop gibi etkenlerden dolayı dişlerimiz çürür, hatta kırılır ve sonrasında bu durum beraberinde diş ağrısını getirir. Diş ağrısı hiç ummadık zamanda, yemek yerken, gece uyurken bir anda gelir ve geçmeyen, gece uyutmayan çürük diş ağrılarına neden olur. Bu durumlarda kırık, çürük, dolgulu, sallanan diş ağrısına ne iyi gelir, durmayan iltihaplı diş ağrısı nasıl geçer gibi sorunlarının cevabını bilmek ve pratik uygulanabilir olması gerekir. En azından doktora başvuruncaya kadar evde diş ağrısını geçiren doğal kesin çözümleri bilmek faydalı olacaktır. Konumuz olan diş ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer, neden olur gibi soruların yanıtlarını aşağıda sıralayarak size yardımcı olmaya çalışacağız.
#Diş Ağrısı Nasıl GeçerSüt ve süt ürünlerinde yapılan hilelere çamaşır suyu da eklendi. Bu akılalmaz haber ajanslara düştüğünden beri herkesin kafasında aynı soru var: 'Çamaşır suyu gibi kendi başına son derece tehlikeli bir madde, nasıl süte girebilir?' 'İçiyoruz, bir şey olmuyor' yaklaşımın yanlış olduğunu belirten uzmanlar tek tek anlattı...
#Sütte HileSubstar, genellikle biyokimya alanında kullanılan bir terimdir. Substar, büyük ya da küçük yapılı enzimler nedeni ile işlenmiş madde anlamına gelir. Substar, vücudun biyokimyasal sürecindeki ilerleyiş durumunu hızlandırır. Bu madde, ayrışan ya da birleşen maddelere verilen isimdir. Substrat nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Substrat Nedir?Diş ağrısı hiç ummadığınız anlarda gelir ve ağrısı bazen dayanılmaz derecede şiddetli olabilir. Özellikle pandemi döneminde dişçiye gitmek istemeyenler, diş ağrısını doğal yollardan geçirmenin yollarına baş vuruyorlar. Peki diş ağrısına ne iyi gelir? İşte, diş ağrısına iyi gelen yöntemler.
#Diş Ağrısına Ne İyi GelirKoronavirüse karşı önlemler kapsamında son aylarda herkesin sıklıkla kullandığı dezenfektanlarla ilgili çok önemli bir uyarı geldi. Dezenfektanların standartlara uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü neden olabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.
#KoronavirüsKoronavirüse karşı önlemler kapsamında son aylarda herkesin sıklıkla kullandığı dezenfektanlarla ilgili çok önemli bir uyarı geldi. Dezenfektanların standartlara uygun olmadığı taktirde ciltte tahribata ve gözde körlüğü neden olabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi.
#DezenfektanÇoğu kişi için ev temizliği dünyadaki en sıkıcı iş ve neredeyse bir işkence. Birçoğumuz ev tamamen kötü hale gelene kadar pek de temizlik yapmıyoruz. Ama size güzel haberlerimiz var. Sadece birkaç basit numara ile evinizi ışıl ışıl yapabilirsiniz.
#Fırın Nasıl TemizlenirPek çok insan gibi siz de her sabah dişlerinizi fırçalıyor ve bütün gece ağzınızda çoğalan milyonlarca bakteriden uzaklaşmak istiyorsunuz. Bu bakteriler ağzımızdan ve diş yüzeylerinden uzaklaşıyorlar ama maalesef büyük bir kısmı şöyle bir suyla çalkalayıp yerine yerleştirdiğimiz diş fırçamızın üzerinde kalıyor. Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler verdi.
#Diş Fırçası BakımıBazen yemek yaparken diğer yandan başka uğraşlara dalar gideriz. Ta ki mutfaktan gelen yanık kokularına kadar… Sonrasında ise dibi tutmuş tencereyle baş başa kalırız. İşte böyle durumlarda her zaman mutfaklarda bulunması gereken harika bir yardımcı var: Hidrojen peroksit!
#SirkePek çok insan gibi siz de her sabah dişlerinizi fırçalıyor ve bütün gece ağzınızda çoğalan milyonlarca bakteriden uzaklaşmak istiyorsunuz. Bu bakteriler ağzımızdan ve diş yüzeylerinden uzaklaşıyorlar ama maalesef büyük bir kısmı şöyle bir suyla çalkalayıp yerine yerleştirdiğimiz diş fırçamızın üzerinde kalıyor.. Diş Hekimi Zafer Kazak konu hakkında bilgiler veriyor.
#Diş Fırçası Ne Kadarda DeğişmeliKoç Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Afsun Şahin, COVID-19 pandemisinde maske nedeniyle gözlük kullanımının zorlaştığını, bu nedenle kontakt lens kullanımının arttığını belirterek, “Ancak kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları var. Özellikle bu dönemde aylık kontakt lens değişimi ile birlikte, saklama kaplarının da her ay değiştirilmesi gerekiyor. Lenslerde teknolojik gelişme de hız kazandı. Henüz yaygınlaşmamış olsa da kontakt lens üzerine yerleştirilmiş elektronik sensör sayesinde kan şekeri düzeyi de artık ölçülebiliyor” dedi. Şahin Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARA