Laboratuvar Malzemeleri Ve İsimleri Nelerdir? (Fizik, Kimya & Biyoloji)

Güncelleme Tarihi:

Laboratuvar Malzemeleri Ve İsimleri Nelerdir (Fizik, Kimya & Biyoloji)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 12:14

Bilimsel çalışmalar için gerekli olan malzemelerin yer aldığı ve uygun ortam koşullarının olduğu yerlere laboratuvar adı verilmektedir. Buralarda teknolojik icatlar, deneyler ve çeşitli ölçümler yapılabilmektedir. Her uzmanlık alanının kendine özel bir laboratuvarı bulunmaktadır. Peki, laboratuvar malzemeleri ve isimler nelerdir?( Fizik, Kimya ve Biyoloji) İşte, laboratuvar malzemeleri hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 Laboratuvarlarda kullanılan malzemeler uzmanlık alanlarının birbiri ile etkileşim halinde olmasından dolayı ya birbirine benzemekte ya da aynı olmaktadır. 

 Laboratuvar Malzemeleri ve İsimleri Nelerdir? (Fizik, Kimya ve Biyoloji) 

 Deneysel çalışmaların merkezi olan laboratuvarlarda analizler yapılarak sonuçlarını gözlemleyebilmek mümkün olmaktadır. Laboratuvarlarda kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu bir deney sırasında kullanılmaktadır. Bu kullanımdan sonra araç ve gereçlerin dezenfekte edilmesi ve bir dahaki çalışma için hazır bulundurulması sağlanmalıdır. Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuvarlarında çalışma yaparken gerekli olan araç ve gereçler şu şekilde belirtilmektedir: 

 - Deney tüpü: İnce ve uzun olan içinde kimyasal maddelerin yer aldığı malzemelerden biri olmaktadır. Deney tüpleri yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olmaktadır.

Haberin Devamı

 - Tüplük: Deney tüplerini yerleştirmek amacıyla yapılmış bir araç olmaktadır. Tüplük silindire benzeyen cam bir malzemeden yapılmaktadır.

 - Erlenmayer: Koni biçimindeki cam bir malzeme olarak ifade edilmektedir. Kullanım alanı oldukça geniş olan bir araç gereç olarak belirtilmektedir.

 - Balon: Çözeltileri hazırlamak, kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlamak amacıyla kullanılan cam malzeme olmaktadır.

 - Huni: sıvıların bir kaptan diğerine aktarılması işleminde kullanılan cam yada plastik malzemeden yapılmış olan araçtır.

 - Mezür: Silindir şeklinde olan ve sıvıların hacimlerinin ölçülmesi işleminde kullanılan cam malzemeye denilmektedir.

 - Baget: Karışımları karıştırmak için kullanılan kalın camdan yapılmış bir çubuk olarak ifade edilmektedir.

 - Süzgeç Kağıdı: Karışımların katı taneciklerden ayrılmasını sağlayan kağıtlar olmaktadır.

 - Laboratuvar standı: Deneysel çalışmalar sırasında çeşitli araçların hazır bulundurulduğu stant olmaktadır.

 - Patri kutusu: Camdan yapılmış kısa kenarları olan bir malzeme olmaktadır.

 - Saçayak: ısıtma işlemlerinde ispirto ocağının üzerine konulan çeşitli malzemeleri tutmak için kullanılan bir araç olmaktadır.

Haberin Devamı

 - Bisturi: İnsan dışındaki diğer canlıları incelerken kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - İspirto ocağı: Deneylerde ısı kaynağı olarak kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - Damlalık: Camdan yapılmış sıvı maddelerin aktarılması işleminde kullanılan bir malzeme olmaktadır.

 - Pastör pipeti: sıvı aktarmada kullanılan plastik pipetlere denilmektedir.

 - Termometre: Ortamın sıcaklığını ölçmek için kullanılan cam malzemelere denilmektedir.

 - Santrifüj tüpü: Dar ve sivri görünümlü santrifüj cihazının içinde kullanılan malzeme olmaktadır.

 - Santrifüj cihazı: Santrifüj tüplerinin yerleştiği cihazlara denilmektedir.

 - Etüv: Isıtma ya da soğutma yapmak için kullanılan elektrik ile çalışan bir cihaz olmaktadır.

Haberin Devamı

 - Hassas terazi: Hassas ölçümler yapılması sırasında kullanılan bir malzeme olarak ifade edilmektedir.

 - Mikroskop: Gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizmaların hücrelerinin gözlenmesi için kullanılan bir araç olmaktadır. 

 Laboratuvar ortamında kullanılan malzemelerden bazıları da benedict (benedik) çözeltisi, lugol çözeltisi, biüret çözeltisi, Sudan çözeltisi, iyot çözeltisi, kongo kırmızısı, fenol kırmızısı, hidrojen peroksit, kireç suyu ve benzeri maddeler olarak sıralanabilmektedir. Laboratuvar ortamlarında çalışırken dikkat edilmesi gereken hususların başında iş güvenliğini sağlamak adına uygun kıyafetlerin giyilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda laboratuvar ortamının temiz olmasına da özen göstermek gerekmektedir. Laboratuvarda çalışan kişilerin eldiven, maske ve önlük giymeleri hem kişilerin sağlığı açısından hem de ortamın hijyeninin sağlanması açısından son derece önemli bir husus olmaktadır. Bu kurallara dikkat edilmediği taktirde bakteriler ve mikroplar kişilerin hastalanmasına ve çalışmaların aksamasına neden olmaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!