Akkuyu Nükleer Güç Santrali, (NGS) 4'üncü ünitesinde kullanılmak üzere üretilen kor tutucu, tasarlanan konumuna yerleştirildiğini duyurdu. Santralin 4'üncü güç ünitesindeki inşaat çalışmalarının önemli bir aşaması olan kor tutucunun kurulumuyla reaktör şaftının da inşasının hızlanacağı bildirildi.
#AkkuyuKarmaşık Sayılar matematik alanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Karmaşık sayıları iyi anlamak ve karmaşık sayıları özümsemek diğer matematik konularının temelini oluşturur. Karmaşık sayılar iyi kavramak gündelik hayatta hidrodinamik sistemlerin kurulmasının temelini oluşturmaktadır. Karmaşık Sayılar mühendislik için önemli bir konudur. Karmaşık sayılar nedir? Karmaşık sayıların örnekleri nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
TEKNOFEST 2021'de yarışmacılar; roketten otonom sistemlere, yapay zekadan su altı sistemlerine kadar çeşitli alanlarda bilgi ve becerini sergiliyor. Dünyanın en büyük teknoloji etkinliğin olan TEKNOFEST’te dikkatleri üzerine çeken sayısız kategori bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de otonom sualtı araçları.
#TEKNOFEST 2021Deniz yaşamının en ilginç ve özel canlıları arasında deniz anası gelir. Hem fiziksel hem de yaşamsal olarak birçok farklı çeşidi bulunduğunu söylemek mümkün. Peki Deniz anası nasıl ürer, nasıl çoğalır? Deniz anası yaşam yeri neresidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Deniz Anası Nasıl ÜrerMüsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Funda Yercan müsilajın çevresel zararları olduğu kadar ekonomik zararları olduğuna da dikkat çekerek, "Gemi seyir halindeyken mutlaka makinalarının soğutulması gerekiyor. Denizden su çekiyor soğutma suyu olarak. Su filtrelerden geçip makineler soğutuluyor. O sırada makineler müsilaj ile kaplanırsa ki bunun örneklerini görmeye başladık.Sistemler kilitlenebiliyor " dedi.
#Prof. Dr. Funda YercanMüsilaj Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Funda Yercan müsilajın çevresel zararları olduğu kadar ekonomik zararları olduğuna da dikkat çekerek, "Gemi seyir halindeyken mutlaka makinalarının soğutulması gerekiyor. Denizden su çekiyor soğutma suyu olarak. Su filtrelerden geçip makineler soğutuluyor. O sırada makineler müsilaj ile kaplanırsa ki bunun örneklerini görmeye başladık.Sistemler kilitlenebiliyor " dedi.
#Prof. Dr. Funda YercanSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, İTÜ'de Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvarı, Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama UYG-AR Merkezi, Yenilikçi Teknolojilerin Akıllı Havacılık ve Uzay Uygulamaları Araştırma Merkezi, Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi ile Nano Teknoloji ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti.
#Mustafa VarankSon yılların gözde mesleklerinden olan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü hakkında merak ettiklerinizi yazımızda derledik. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği nedir, kaç yıllıktır, ne iş yapar gibi detayları derledik.
#Gemi İnşaatı Ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Nedir?Türkiye'de gemicilik ve denizcilik faaliyetleri ile ilgili olarak eğitim veren pek çok bölüm bulunur. Gemi İnşaatı (MYO) bölümü de bu bölümlerden biridir. Peki Gemi İnşaatı (MYO) bölümü nedir, mezunları ne iş yapar ve bu bölüm hangi üniversitelerde okunabilmektedir? İşte, Gemi İnşaatı (MYO) bölümü ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#Gemi İnşaatı (Myo) Bölümü Nedir?Akkuyu Nükleer Güç Santralı inşaatında çalışmalar hızla devam ediyor. Eylül ayında, 9 şiddetindeki bir deprem de dahil olmak üzere, acil durumlarda nükleer santralde güvenliği sağlayan kuru reaktör koruyucu birinci güç ünitesine monte edildi. Kor Tutucu’nun, Akkuyu NGS’nin ikinci güç ünitesine kasım ayında monte edilmesi planlanıyor. Montaj tamamlandığında kor tutucunun ağırlığı, iç donanımıyla birlikte 668 tona ulaşacak.
#Akkuyu Nükleer Güç SantraliCumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2011'de açıklanan ve kamuoyunda 'çılgın proje' olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'nin detayları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kanal İstanbul projesinin ne zaman başlayacağı, güzergahı ve başka pek çok detayı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Kanal İstanbul Projesi nedir?
#Kanal İstanbul Projesi Nedir?Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kanal İstanbul Projesi için 2011-2019 döneminde deprem analizinden şehir bölge planlamasına, ekonomiden kültürel mirasa, ekolojiden trafik yönetimine uzanan farklı disiplinlerde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
#Kanal İstanbulSon günlerde adı sıkça duyulan Kanal İstanbul Projesi için detaylar, pek çok vatandaşın da araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kanal İstanbul projesi nedir ve Kanal İstanbul'un güzergahı nasıl olacak soruları, konuyla ilgili bilgi edinmek isteyen kişilerin gündemini oluşturuyor. Peki, Kanal İstanbul Projesi nedir? İşte, proje hakkında bazı bilgiler
#Kanal İstanbul ProjesiKanal İstanbul Projesi’ni İstanbul’a ‘sıfır hata’ ile kazandırmak için yıllardır büyük bir özveriyle çalışıldığını ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bu süreçte Kanal koridorunda ilave 7 bin metre sondajı tamamladıklarını söyledi.
#Cahit TurhanTÜBİTAK ile Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının desteği ile 2,5 yıldır yürütülen MAREGAMI Projesi, Marmara Denizi'ndeki fay hattının özellikleri hakkında önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Proje kapsamında deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı ve gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine araştırmalar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Bu çalışma öncesinde Marmara Denizi'nin Silivri açıklarından başlayıp, boğazın girişi açıklarına kadar gelen fayın kilitli olup olmadığı belirsizdi. Ancak deniz tabanına yerleştirdiğimiz cihazlar sayesinde fayın bu bölümünün kilitli olduğu ve üzerinde enerji biriktirdiği ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla üzerinde enerji biriktiren ve en son 1766 tarihindeki depremle kırılan bu fay önümüzdeki yıllarda yeniden kırılarak büyük bir deprem üretecektir" dedi. Prof. Dr. Sinan Özeren ise "Bu son veriler, 5,8 büyüklüğündeki 26 Eylül depreminin etraftaki çevre değişkenleriyle olan etkileşimi hakkında bilgi verecek" ifadelerini kullandı.
#İstanbul DepremiTürkiye’de denizcilik alanında yapılan akademik çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öncülüğünde, Pendik-Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da, ulusal ‘Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi’ kurulacak. İnsansız gemiler ve denizaltılar üretilecek merkezin amacı, savunma sanayi projelerinde dışa bağımlılığı azaltmak.
#Yıldız Teknik Üniversitesiİzmir’de ‘Bilim Kahramanları Buluşuyor’ turnuvası; suyun üretimi, kullanımı, bertarafıyla ilgili çocuk ile gençlerin geliştirdikleri birbirinden ilginç projeleri ve yarıştırdıkları robotlarıyla heyecanlı anlara sahne oldu. İzmirdeki yerel turnuvada dereceye giren 10 takımla birlikte toplamda 52 takım, 10-11 Mart’ta Fuar İzmir’de yapılacak ulusal turnuvada yarışacak.
#Bilim Kahramanları Buluşuyor