Enflasyon oranlarının ne zaman açıklanacağı, memur ve emekliler başta olmak üzere kamuoyu tarafından takip ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri ile haziran ayı enflasyonu temmuzun ilk haftasında belli olacak. Yılın ikinci yarısında memur ve emeklilerin alacakları zam oranı, haziran ayı enflasyonu açıklandıktan sonra netlik kazanacak. Son açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte memur ve memur emeklilerine yaklaşık olarak yüzde 20 civarında zam yapılması bekleniyor. Gözler şimdi TÜİK tarafından açıklanacak olan haziran ayı enflasyon rakamlarında. Peki, enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? TÜFE beklentisi nedir? İşte, 2024 Haziran Merkez Bankası enflasyon beklentisi ve konu hakkında ayrıntılar.
#Enflasyon RakamlarıKasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte emeklilerin yeni yılda alacakları zam oranları da netleşmeye başladı. Açıklanan enflasyon rakamına göre, memur emeklileri için enflasyon farkı oluşacağı kesinleşirken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de yeni yıl zamlarında son viraja girildi.
#EmekliBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulABD'de enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine yönelik güven, açıklanan son verilerden alınan sinyallerle güçlenirken, iş gücü piyasasının beklenilenden hızlı soğuduğuna yönelik endişelerle artan resesyon endişeleriyle beraber para piyasalarındaki fiyatlamalarda 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi güç kazanmaya devam ediyor
#FedCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet ŞimşekYurtdışından sipariş edilen ürünlere gelen vergi zammı öncesi, yılın ilk 6 ayında, yerli kartlarla yurtdışından yapılan online alışveriş işlemleri yaklaşık iki katına çıkarak 94 milyar liraya ulaştı. Böylece, geçen yıl yurtiçinde kullanılan kartlarla yurtdışından yapılan online alışverişlerin yüzde 81.7’si, bu yılın sadece ilk altı ayında gerçekleşmiş oldu. E-ticarete getirilen yeni vergi düzenlemesi sonrası bu alışverişlerdeki fiyat avantajının ortadan kalkacağını belirten uzmanlar, yurtdışı alışverişlerinde belirgin yavaşlama bekliyor.
#Yurtdışı Online AlışverişABD enflasyon (TÜFE) verileri küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor ABD'de enflasyon Haziran'da aylık yüzde -0.1 oldu. Geçen hafta başında küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşatan resesyon endişelerinin abartıldığına dair artan beklentiler, geçen hafta piyasalarda toparlanma yaratmıştı. Bu toparlanma haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor ancak ABD’de açıklanacak enflasyon verisi piyasaların odağına yerleşmiş durumda. Peki, ABD enflasyon verisi ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte Temmuz ayı ABD enflasyon beklentisi Ağustos 2024
#ABD Enflasyon VerisiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Haziran itibarıyla da yıllık enflasyon düşmeye başladı. Temmuz'da düştü, Ağustos'ta da düşmeye devam edecek. Şu anda enflasyondaki gelişmeler bizim program öngörülerimizle paralel gidiyor. Mayıs'ta enflasyon yüzde 75'le zirveyi buldu, şimdi 61 civarına indi. Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız" dedi.
#Mehmet ŞimşekFed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ile Ortadoğu’da yaşanan gerginlik yatırımcılara altının ‘güvenli liman’ özelliğini tekrar hatırlattı. Altında mevcut parametrelerin çıkışı desteklediği görülüyor. İç piyasalarda da altının gram/TL fiyatında 2.643 seviyesi geçilirse tırmanış güçlenebilir. Genel tabloya bakıldığında çıkış hareketlerinin gücünü koruduğunu söylemek mümkün.
#AltınMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulTürkiye'ye olan güven uluslararası piyasalarda sağlam zeminlere otururken kredi derecelendirme kuruluşları pozitif gelişmeleri yüksek not vererek taçlandırıyor. Moody's'in bugün açıklayacağı not öncesinde uzmanlar piyasaları ve yatırımcıların tercihlerine yön verecek açıklamalarda bulundu. Dolar, euro, altın ve Borsa İstanbul'da rekor üstüne rekor bekleyen uzmanlar, Türkiye'nin notunun artacağına kesin gözle bakıyorlar.
#Borsa İstanbulYASED Başkanı Engin Aksoy, Türkiye’nin yatırımcıların dünyasındaki ‘friendshoring’ listesinde artık daha güçlü olduğunu söyledi. Aksoy, “Programın sonuçları yatırımcıların Türkiye ile ilgili risk beklentilerini aşağı çekti. Nüfus genç, çalışan nüfus güçlü, milli gelir 10 bin doların üzerinde, coğrafya avantajlı... Bütün bu maddelere tik atan dünyada 10 ülke var. Ama belli konularda adımlar atılmalı” diye konuştu.
#YASEDTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBHaziran ayı enflasyon belli oldu. Her ay bir önceki ayın enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyonunu temmuzun ilk haftasında duyurdu. Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayı enflasyonunu yıllık yüzde 71,60 olarak açıkladı. Aylık enflasyon ise aylık yüzde 1,64 oldu. Diğer taraftan Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,37, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 artış göstermişti. Memur ve emeklisinin alacağı temmuz zammı TÜFE verilerine göre belirleniyor. Diğer yandan Merkez Bankası enflasyon beklentisi haziran 2024 belli oldu. Peki, haziran ayı enflasyon rakamları yüzde kaç oldu? Enflasyon oranları bu ay ne oldu? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Enflasyon Beklentisi Haziran 2024Merkez Bankası enflasyon beklentisi, TÜİK verilerinin açıklanmasına az bir zaman kala belli oldu. Memur ve emekli temmuz zammında geri sayım sürerken, gözler altı aylık enflasyon farkına çevrildi. Haziran ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından açıklanmasıyla beraber temmuz zammı netlik kazanacak. Milyonlarca memur ve emeklinin beklediği zam oranlarında hesaplamalar başlarken, Merkez Bankası'nın piyasa katılımcı anketine göre 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 31,79 oldu. Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak gerçekleşmişti. Gözler şimdi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon rakamlarında. Peki, enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? 6 aylık enflasyon farkı ne olur? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Enflasyon BeklentisiŞimşek’in taslak vergi çalışmasının ertelendiğini açıklamasının da katkısıyla borsada tepki alımları ivme kazandı. Ancak halen son zirve yakalanmş değil. Verginin ertelenmesi tek başına piyasayı taşıyacak bir haber olarak görülmemeli. Beklenti boşluğunu ise 28 Haziran’da gündeme gelecek olan Türkiye’nin gri listeden çıkması doldurabilir. Eğer çıkarsa borsa bayramı uzatır.
#Borsa İstanbulAvrupa Merkez Bankası (ECB) 5 yıl sonra 25 baz puan ile faiz indirim sürecini başlattı ve faizi yüzde 4.25’e çekti. Şimdi faizi gevşeterek ekonomiye bir anlamda soluk vermek amaçlanıyor. ECB’nin temmuzda faizi sabit tutacağı, eylülde tekrar indirime gidebileceği öngörüleri öne çıkmış durumda. Temkinli duruş hâlâ var. Piyasalara etkileri zayıf kalsa da öncü merkez bankalarından birinin faiz indirim sürecini başlatmış olması olumlu bir gelişme. En büyük ticaret ortağımız olan Euro Bölgesi’nde, faizdeki düşüşle sağlanacak ekonomik canlılık, Türk ekonomisine orta ve uzun dönem olumlu yansıma gösterebilir.
#Avrupa Merkez BankasıBorsa İstanbul’daki yükselişte yabancı yatırımcılara yerlilerin de katıldıkları anlaşılıyor. BIST100 Endeksi’nde kâr satışlarına bağlı geri çekilmeler derinleşmeden alımların gelmesi ise yükseliş trendinin gücünü gösteriyor. Yani yükseldikçe güç kazanan bir borsa söz konusu. Psikolojik direnç noktası 10.000 seviyesinin üzerine yerleşen BIST100’de yılbaşından bu yana prim yüzde 37’yi aştı. “Prim var ama yükseklik korkusu yok” algısı güçleniyor.
#Borsa İstanbulHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki aylardaki beklentilere ve atılacak önemli adımlara dair konuştu. Şimşek’in mesajlarında öne çıkan konular ise şöyleydi: Kamuda tasarruf planı hazır, yılın ikinci yarısında devreye girecek. Dezenflasyon süreci başlayacak, yaz aylarından sonra bu hissedilecek. Maliye politikası ve yapısal reformlarda yeni adımlar atılacak.
#DezenflasyonHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı. Şimşek enflasyonu düşürmek için kararlı adımlar atılacağını söyledi. Öte yandan Şimşek "Tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik, yakında bazı hususları paylaşacağız ve gereken adımları atacağız" açıklamasında bulundu.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıEnflasyon beklentisi nisan 2024 Merkez Bankası anketi ile belli oldu. Perşembe günü Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararı öncesi, enflasyon rakamlarına gözler çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri ile nisan ayı enflasyon oranları mayıs ayının ilk haftasında kamuoyuna duyurulacak. Mart ayında enflasyon aylık yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Yılın 4 aylık enflasyon oranı memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı için belirleyici olacak. Geriye kalan mayıs ve haziran ayının enflasyon verisi zam oranlarını netleştirecek. Peki, nisan ayı enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak? İşte, 2024 nisan TÜFE enflasyon beklentisi ve konu hakkında ayrıntılar.
#Enflasyon Beklentisi