Biyogaz konusu günlük yaşamımızda oldukça sık duymakta olduğumuz nitelikte bir konu olma özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda insanlar tarafından çok fazla merak edilen konulardan biridir. Sizin için Biyogaz nedir, nasıl üretilir? Biyogaz nerelerde kullanılır sorularına yanıtları derledik.
#Biyogaz Nedir Nasıl Üretilir?Hızla tükeniyorlar... Su, petrol ve bal arılarının giderek tükenmekte olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Ama bunlar dışında da çok farkında olmadığımız ve kötü kullanım nedeniyle tükenmekte olan ve hayatımızda önemli bir yer tutan başka şeyler var.
#DnaKastamonu'nun Devrekani ilçesinde faaliyette bulunan büyükbaş hayvan çiftliğinden çıkan gübreden elde edilen enerji ile ilçede bulunan konutların elektrik ihtiyacının yüzde ellisi karşılanıyor. Bin 750 büyükbaş kapasiteli Gökkale Tarım ve Hayvancılık işletmesine, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) alınan hibe destekleriyle biyoenerji tesisi kuruldu. İşletmede çıkan hayvansal gübreden önce elektrik enerjisi elde edilirken daha sonra da organik sıvı ve pelet gübre üretiliyor. Sıfır atık sloganı ile üretim yapan tesisten elde edilen elektrik enerjisi hem çiftlikte hem de ilçede kullanılıyor.
#DevrekaniBitki ve meyve çayları sağlıklı yaşam biçiminin yaygınlaşması ile beslenme düzenimizin de bir parçası oldu. Çay antioksidan ve termojenik özellikleri olan çok ayrıcalıklı bir süper besin. Peki aktarlardan organik diye aldığımız çaylar ne kadar sağlıklı?
#Bitki Çayı- Bartın Valiliği, biyogaz tesisleri kurulabilmesi amacıyla il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edecek - Vali Azizoğlu: - "Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi kurabilir miyiz, bunun fizibilitesini çıkaracağız ve vilayet olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edeceğiz"
Türkiye’de her yıl yaklaşık olarak 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiği ve 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunun kirlenmesine, kanalizasyona döküldüğünde ise, kanalizasyon hatlarına büyük ölçüde zarar verdiğini dikkate alan Yenimahalle Belediyesi, Bitkisel ve Hayvansal Atık Yağların Toplanması Projesi’ni başlattı.
ZONGULDAK’ın Çaycuma İlçesi’ne bağlı Filyos Beldesi’nde dev dalgaların sahile getirdiği atıklar paniğe yol açtı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki hayvan çiftliklerinden atıldığı sanılan maddelerde gaz ölçümü yaparken, alınan örnekler laboratuvar incelemesine gönderildi.
Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'nde dev dalgaların sahile getirdiği atıklar paniğe yol açtı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bölgedeki hayvan çiftliklerinden atıldığı sanılan maddelerde gaz ölçümü yaparken, alınan örnekler laboratuvar incelemesine gönderildi.Beldede etkili olan fırtınayla birlikte oluşan dev dalgaların çekilmesi ardından sahili kaplayan atıklar, belde halkı arasında paniğe neden oldu. Filyos Belediyesi ekipleri, halkın haber vermesi üzerine yaklaşık 500 metrelik sahili tamamen kaplayan atıkları inceledi. Hayvansal atığa benzeyen cisimlerde gaz olabileceğini düşünen belediye ekipleri, Zonguldak Valiliği'ne durumu bildirdi.Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, sahilde gaz ölçümü yaptı. Tehlikeli bir duruma rastlamayan ekipler, ilk incelemede hayvansal atık olduğu tahmin edilen atıklardan aldıkları örnekleri, laboratuvar incelemesine gönderdi.Gürkay GÜNDOĞAN / DHA
#Htvhaber