Hayvancılık yapılan evlere "biyogaz tesisi" kurma girişimi

Güncelleme Tarihi:

Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi kurma girişimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2015 11:42

- Bartın Valiliği, biyogaz tesisleri kurulabilmesi amacıyla il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edecek - Vali Azizoğlu: - "Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi kurabilir miyiz, bunun fizibilitesini çıkaracağız ve vilayet olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edeceğiz"

Haberin Devamı

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın Valiliği, biyogaz tesisleri kurulabilmesi amacıyla il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edecek.

Vali Seyfettin Azizoğlu, makine mühendisi Faruk Papila’nın Gölbucağı Mahallesi’nde kurduğu biyogaz sistemini inceleyerek, çalışma hakkında bilgi aldı ve hayvan dışkısından elde edilen gazı ateşledi.

Azizoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 milyar dolarlık ithalatla ülkenin en önemli sorunlarından birinin enerji olduğunu söyledi.

Enerji ihtiyacının en azından yarısının ülkedeki kaynaklarla karşılanması halinde 30 milyar doların yatırıma dönüştürülebileceğine dikkati çeken Azizoğlu, şöyle konuştu:

"Bu 30 milyar dolar yatırımla, ülkenin birkaç senede gelebileceği noktayı düşünün. Onun için sizi burada kendi çabanızla kurduğunuz sistem nedeniyle takdir ediyorum, tebrik ediyorum. Az da olsa, küçük de olsa bunlar büyük hizmettir. Ülkemizde doğal kaynaklarımızı, imkanlarımızı kullanarak enerji kaynaklarımızı çoğaltmak zorundayız. Hayvancılık yapılan evlere biyogaz tesisi kurabilir miyiz, bunun fizibilitesini çıkaracağız ve vilayet olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edeceğiz. Biyogaz tesisi yapılamaz değildir ama bunun devamı önemlidir. Bundan sürekli enerji elde etme imkanımız olacaksa o zaman rantabl olur. Biyogaz sistemi evlerde kurularak her aile, elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılayabilir. Tabii öncelikli olarak fizibilite çalışması yapmamız gerekiyor."

- Biyogaz sistemi

Haberin Devamı

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde çalışan Papila da ilk 2006’da arazisindeki binada "Papila 1" ve "Papila 2" adını verdiği biyogaz sistemini kurduğunu, hayvan dışkısından gaz üretmeyi başararak, ısınma ve aydınlatmada kullanılmak üzere depolamaya başladığını aktardı.

Sistemle 10 büyükbaş hayvanı olan kişinin, günde 20 metreküp gaz üretebileceğini, bunun yanında tarımda verimi arttıran zenginleştirilmiş organik sıvı gübre üretimine de imkan sağlandığını vurgulayan Papila, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Hayvan üreticileri, hayvan dışkısını gübre amacıyla tarlaya atıyor. Ancak bu dışkı yağmur yağmazsa bitki köküne inemiyor. Özellikle yazın, bu dışkının hiçbir faydası olmuyor. Biyogaz sisteminin içine hayvan dışkısını atarken, aynı oranda da su ekliyoruz. Sistem, dışkının asidini ve gazını alıyor. Gazı, sistemin içinden alıp depolarken, zenginleştirilmiş organik sıvı dediğimiz gübre de dışarıya atılıyor. Ürettiğimiz gazı ister ısınmada, ister aydınlatmada istediğimiz şekilde kullanırken, gübreyi de tarımsal ürünlerin verimi için kullanabiliyoruz."

Papila, Türkiye’de biyogaz tesislerinin çoğalmasıyla üreticilerin gaza para vermeyeceğini dile getirerek, üreticilerin tarlasında organik sıvı gübre kullanarak verimini arttırabileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!